Руски епидемиолошки тим дезинфиковао болницу у Добоју

Припадници руског епидемиолошког тима извршили су системску дезинфекцију Опште болнице “Свети апостол Лука” у Добоју. Извршена је дезинфекција око 5000 квадратних метара за које је стручни тим сматрао да је дезинфекција неопходна.

Република Српска 15.04.2020 | 17:21
Руски епидемиолошки тим дезинфиковао болницу у Добоју

Епидемиолошка ситуација у Болници “Свети апостол Лука” у Добоју је стабилна. У болници се тренутно налазе четири пацијента код којих је потврђена зараза вирусом корона, од којих су два са тежом а два са средње тешком клиничком сликом.

Још четири пацијента у овој болници имају одређене симптоме али код њих није потврђена зараза вирусом корона, рекао је директор болнице Младен Гајић.

“Сва четири пацијента код којих је потврђен вирус корона су из Теслића. За сада имамо 9 пацијената из Теслића код којих је вирус потврђен. Теслић нам је такорећи жариште у нашој регији. Мада, Епидемиолошка служба из Теслића држи све контакте и све остало под контролом.” 

Дезинфекција болнице, коју су обавила четири тима руских страчњака, започела је дезинфекцијом заразног одјељења и свих саобраћајница, каже даље Гајић. Сама болница подијељења на комплексе.

“Укупна површина болнице је 15 000 м2, с тим да се неће радити дезинфекција цијеле болнице него само оно што ми сматрамо неопходним а то је отприлике трећина, око 5000 квадратних метара. “
“Радимо дезинфекцију свих комуникацијских просторија унутар објекта, све мокре чворове и собе за које мислимо да треба да буду дезинфиковане. Иначе, комплекс у коме се лијече болесници је одвојен. То су инфективно и пулмолошко одјељење а друге службе су одјељења гдје нема болесника” - каже примаријус доктор Зоран Благојевић, предсједник Комисије за интрахоспиталне инфекције.

Три тима Техничке службе заједно са Комисијом за интрахоспиталне инфекције обавила је све неопходне припреме за дезинфекцију, међу којима су заштита електричних уређаја, апаратуре и инсталација. Припреме су трајале два дана и иако су први пут радили под оваквим условима, све је успјешно обављено, каже даље доктор Благојевић. 

“То сигурно доприноси безбједности и заштити од заразе пацијената и свих радника који раде у болници, не само здравствених. Ово ствара осјећај сигурности код људи који долазе и којима се пружа услуга, нашим болесницима и свим грађанима са регије. Ово би требало да увјери  све људе са регије, све који гравитирају Општој болници “Свети апостол Лука” у Добоју да сви скупа,  менаџмент болнице, град Добој и Влада Републике Српске воде рачуна о сваком детаљу”.

Циљ дезинфекције је био да вирус корона не уђе у добојску болницу, међу здравствене раднике и пацијенте, како би та установа и даље могла да пружа помоћ свима којима је то неопходно.

Зато из Болнице “Свети апостол Лука” упућују велику захвалност Руској федерацији и члановима тима који су прешли хиљаде километара како би помогли у борби са вирусом корона у моменту када се та борба води и у њиховој земљи.  

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гардиста

15.04.2020 16:17

Једно логицно питање:а колико времена сад вреди та дезинфекција,дан,два,три...?Сто знаци да се мора стално понављати,у ста ја цисто сумњам да це се радити.Даље не требам објасњавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американац

15.04.2020 16:36

Друго ништа ни незнају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

15.04.2020 16:41

Сталци...јесу донијели који...квасац се почео кварит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русофил

15.04.2020 16:51

Велико хвала, браћи Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Есо

15.04.2020 17:20

Који сте ви билмези да незнате дезинфицирати једну болницу.сад постоје специалци за такве ствари,...добро ми имамо хљеба јести какви смо глупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

15.04.2020 17:26

Лично ме је срамота када видим да нам људи из Русије врше дезинфекцију болница и других здравствених установа. Па ни то нисмо у стању сами да урадимо?! Ми нисмо у стању да почистимо своју кућу, а имамо сви усисиваче, него мора доћи неко са стране да нам то уради?! Шта нам ради медицинска струка, техничари, стручњаци, епидемиолози и остали високошколовани кадар када нам Руси дезинфикују болнице? Шта раде, примају сутра по 1.000 КМ награде?! Сви редом. И онај љекар који је бдио над пацијентом прикљученим на респиратор, исто као и она мед.сестра која у општини која нема обољелих не да себи прићи, него ми баца рецепт кроз прозор са другог спрата и њега вјетар однесе малтене до апотеке удаљене километар?! Исто као и возач кола хитне помоћи који за мјесец дана није упалио та кола. И он ће добити 1.000 КМ, јер забога, био је ту, није "утекао на боловање", а пунољетан је, има "право гласа"?! Неко је питао колико траје ово "шприцање", треба ли се понављати? Наравно да треба, савјетују нам наши стручњаци да се код куће врши дезинфекција 2-3 x на дан. Кваке, металне површине и друго. Ето колико траје?! Стварно је ово брука. Приказује се као "братска помоћ од браће Руса", а у ствари презентација је наше тоталне неспособности, немоћи и глупости. Ова корона је до костију оголила нашу стварност, нашу реалност. Па ми смо људи коначно дотакнули дно, лупили смо по њему. Коначно и дефинитивно смо стигли на мјесто које и заслужујемо. И ту "браћо" и остајемо, запамтите! Више уопште не видим излаз из ове биједе, не видим никог' ко ово пропадање може зауставити и покренути напријед "кола, која су упала у глиб до трулих прагова"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

15.04.2020 20:11

Свака цаст за коментар

Name

Добојка

16.04.2020 04:55

Бољи коментар одавно не процитах. Залосно и истинито...

Name

Рале

16.04.2020 07:14

Господине хвала за одвојено вријеме да нам оци отвотите, тј поцнемо сами размисљати. Кад смо вец у куци мислимо мало за себе и своју фамилију.

Name

Бх

15.04.2020 18:19

Ет као руски специјалци, а ми као немамо способни и стручних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗ

15.04.2020 21:29

Ма ово је политика све као руси нам помазу само да камере сниме бем ти политику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

16.04.2020 01:17

А , има ли Сање.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милан

16.04.2020 06:26

Ово је трагикомицно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

16.04.2020 08:51

Ово је смијешно.

ОДГОВОРИТЕ