ББЦ: Једна земља, три борбе са пандемијом

Мере у Републици Српској, Федерацији Босне и Херцеговине и Дистрикту Брчко се разликују, а противник је јединствен.

Босна и Херцеговина 15.04.2020 | 11:16
ББЦ: Једна земља, три борбе са пандемијом

Полицијски час за око 80 хиљада грађана у Босни и Херцеговини (БиХ) радним данима траје сат краће него за осталих три по милиона сународника.

За житеље Дистрикта Брчко, забрана кретања почиње у 21 час, док се грађани Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) и Републике Српске (РС) у своје домове морају вратити сат раније.

И то је само једна од разлика са којима се сусрећу грађани државе која већ две и по деценије живи у више система, у којима се чак ентитети сами баве и набавком медицинске опреме.

"Ми смо већ навикли да двадесет година живимо као посебна заједница, прихватили смо могућност посебног доношења одлука и прилагођавамо их нашим специфичностима.

Преузимамо и од ентитета оно што нам одговара", објашњава ову парадигматску ситуацију за ББЦ на српском новинар из Брчког Адмир Кадрић.

На нивоу државе Босне и Херцеговине не постоји јединствено министарство здравља већ је оно делегирано на ниво ентитета РС и ФБиХ, уз специфичности Дистрикта Брчко.

Институције на државном нивоу бавиле су се успостављањем пунктова на граничним прелазима у којима је требало задржати оне који улазе у БиХ, затварањем граница и цивилног авио саобраћаја.

Овакво државно уређење настало је Дејтонским мировним споразумом 1995. године, као и накнадним формирањем Дистрикта Брчко 1999. године.

Федерација Босне и Херцеговине

У Федерацији Босне и Херцеговине борбу са вирусом корона предводи и координира Федерални штаб цивилне заштите.

"Дефинитивно постоје одређени проблем, али то се некако решава.

Ми живимо у оваквом државном уређењу и тако се морамо понашати и радити", одговара на питање ББЦ на српском начелник Федералног штаба Фахрудин Солак.

Њему је питање постављено на једној од свакодневних конференција за медије за које се питања могу доставити електронским порукама да би их водитељи конференције прочитали учесницима.

Солак, ипак, тврди да одсуство координације на нивоу државе није начинило већу штету борби са вирусом.

"Уз максимално залагање свих нас, све те аномалије и проблеми који се дешавају брзо се решавају и ту нема никаквих проблема", каже начелник Штаба.

Осим изостанка координације на државном, ФБиХ води битку и са "вишком" координације унутар ентитета.

У 10 кантона, посебних јединица власти, основани су кризни штабови који доносе одлуке из веома широких надлежности кантона.

Тако је Тузлански кантон донео одлуку да отвори продавнице обуће и текстила, што је супротно са ставом федералног Кризног штаба који је затражио да се оваква одлука поништи.

У ФБиХ дозволу да раде имају продавнице кућних апарата, беле технике и намештаја, уз продавнице прехрамбене робе и апотеке.

Тузлански кантон иначе је други по броју случајева заражених вирусом корона са 82 потврђена случаја, док је највише заражених регистровано у Херцеговачко-неретванском кантону - 202.

Власти Федерације увеле су још 21. марта полицијски час од 18 до 5 сати наредног дана и радним данима и викендима, али се такав режим кратко задржао.

Након једне седмице, полицијски час скраћен је на време од 20 до 5 сати наредног дана, чиме је режим усклађен са оним који влада у Републици Српској.

Од тада је свим грађанима ФБиХ наложено и да на свим јавним местима носе маске, памучне траке или шалове преко уста и носа и одржавају дистанцу од најмање метар и по.

Казна за кршење забране кретања износи 500 конвертибилних марака или око 250 евра.

Дистрикт Брчко
За око 80 хиљада грађана Дистрикта Брчко важе нешто другачија правила него за оне који живе у ентитетима.

"Овде је раније него у другим деловима државе формиран кризни штаб, уведена су ограничења кретања за старије од 65 година.

Постоје два кризна штаба - један на нивоу дистрикта, а у другом су искључиво лекари", каже председник Клуба БХ новинара Брчко Адмир Кадрић.

Он каже да Брчко координира своје активности са централним институцијама Босне и Херцеговине, а да и опрема и помоћ стижу од оба ентитета.

"Кад је у Републику Српску стигао контингент респиратора, за нас је одвојен један, а за новац Дистрикта наручено је и десет додатних.

Од новца помоћи Европске уније усаглашено је да ће оба ентитета одвојити по пола процента за Брчко јер Дистрикт чини један одсто територије БиХ."

Ипак, док је полицијски час нешто краћи, Брчко је у једној мери строже према грађанима.

"Код нас је превентивна самоизолација 28 дана, док је у остатку БиХ 14 дана", каже новинар Кадрић.

Република Српска

Први случај заразе вирусом корона у БиХ откривен је у Републици Српској, а Бања Лука је и данас град са највише оболелих - 113 регистрованих је у главном граду РС.

Мере полицијског часа најоштрије су у РС - осим дневне забране кретања од 20 до 5 сати наредног дана, током викенда забрањено је кретање од суботе у 17 до понедељка у 5 часова ујутру.

Министар здравља РС Ален Шеранић каже за ББЦ на српском да разлике у системима у оквиру исте државе не праве веће проблеме.

"Једино је питање било да ли ће они прихватити да имају идентичне мере као и ми, али то не мора много да значи јер је ствар иста и са суседима - не можете Хрватску и Србију натерати да прихвате ваше мере.

Све што сазнамо и уочимо - поделимо, а исто тако се понашају и колеге из ФБиХ", каже Шеранић.

Република Српска примењује и меру смештања свих код којих је регистрована зараза у болничке услове.

За оне са лаким симптомима прилагођени су ученички домови у Бања Луци и Бијељини док се они са тежом клиничком сликом смештају у болнице које имају обавезу класификације болесника по тежини симптома.

"Када смо уочили да се повећао број зараза у оквиру породица, одлучили смо да потврђене случајеве изолујемо од породица.

Домови у Бања Луци и Бијељини служе да се таква лица изместе из породице и заједнице, ту проведу 14 дана и дочекају два негативна налаза, па онда иду у кућну изолацију на још 14 дана", каже Шеранић.

Од 10. априла, у Републици Српској постало је обавезно ношење рукавица и заштитних маски на отвореном, а грађанима је забрањено окупљање у групама већим од три особе.

( ББЦ Неwс на српском)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Аризона

15.04.2020 09:39

Овакве дрзаве Са три преседника Нема нигдје залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

земља

15.04.2020 15:48

овотије јадо тамни вилајет или земља ни царска ни спахијска вего под протекторатом и сапом валемтина инцка ако вали казе кривси морас бити крив ако вали казе ниси крив ниси

Name

Ре

15.04.2020 18:13

Сто је висе дјеле политичарима боље. Тобожње националне интересе ми плаћамо а они узивају. Народ се глодје. Немамо ми мозга да схватимо колико је оболио људски ум

Name

логицно

16.04.2020 15:27

Па ако постоје разлицита племена морају имати свако свог поглавицу

Name

Рв

15.04.2020 09:39

Без обзира на све Бруцее Лее је добро заштићен

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

15.04.2020 09:51

Каква глупост тако је у свим земљама. Погледајте мало око себе.И Њемацкој имају савезне дрзаве слободу да саме одредјују.У Хол градонацелници имај право да поостртре мјере ,затворе продавнице или паркове ако мисле да је ризицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

15.04.2020 12:02

Ок,мозда и јесте тако тамо.Али нема нигде на свету да градјани који су медјусобно ратовали 4 год,после тога зиве и граде исту дрзаву.То је незабелезено да сада у свету...

Name

Нострадамус

15.04.2020 12:31

У праву сте посавски гониц.

Name

Скептик

15.04.2020 09:51

Па није све до система у БиХ. Више је до људи који руководе тим системом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

15.04.2020 09:52

Ено Вулин Казе да Не смије нико да нас дира, бар нас у ЕРЕСУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гру

15.04.2020 10:27

Дрзава је направљена за политицаре и сто висе хаоса то њима боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обићна раја

15.04.2020 10:30

Ма знаш нас јебеш нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли то стварно нама то треба

15.04.2020 10:33

Како је то залосно докле смо спали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

15.04.2020 10:33

Како одмах искористе прилику да спомену како на нивоу БХ нема министарства. Елем, ово је лаз, ФБиХ је у хаосу, сваки кантон је препустен сам себи, ФБиХ нема хомогене мјере како представљају. А сто се тице министарства, сањајте и даље. Имате дрзаву у дрзави, немате од васе имагинарне БиХ ни име ни симболе које сте тразили и имали раније, ни химну. Дрзавност РС се огледа у својим симболима, институцијама, сама одлуцује о свом сколском систему, здравству, безбједности. Постоји категорија дрзављанство РС и немогуце је бити дрзављанин БиХ без дрзављанства ентитета. Дакле БиХ је имагинарна прица, подијељена вијековина на три дијела а сад се то конацно кроз Устав и дефинисало, ста је ције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ух

15.04.2020 12:12

Браво боте, а сад право у централу по сендвич. Успут нам само реци шта ти пише на пасошу, на таблицама, на валути? Успут, да не испадаш глуп - ријеч држављанство има коријен у ријечи држава. Означава припадност једној држави. Пошто је РС и де јуре и де фацто само један од ентитета у међународно признатој држави БиХ, “држављанство ентитета” је чиста глупост, коју је баја искористио да менторима попут тебе да нешто чиме се могу “поносити” док он преноси надлежности на мрску му државу БиХ. :)

Name

Да

15.04.2020 10:42

Српска, хрватска и босњацка борба, а босњацка је најконфузнија. Да ли је могуце да у сарајеву не могу наци пут вируса. Па боље раде у Сироком који је 10 пута мањи. А дистрикт је заједницко власниство ентитета а не треци ентитет и кад се буде распала БиХ дистрикт се дијели по принципу висе ономе ко доказе да је висе улагао у њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре да

15.04.2020 12:13

А када ће се то распасти? А соколе??

Name

Борис

15.04.2020 13:15

Живимо у племенима ко Апачи

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИлан

15.04.2020 16:35

А теби ако смета, нађи себи другу државу. Ако негдје има боље, широко ти поље!