Појавном короне већи број корисника јавне кухиње

У вријеме када су многа предузећа затворена, када је рад у установама, организацијама прекинут, јавне кухиње улажу и додатне напоре како би пружиле помоћ најугроженијим члановима друштва.

Република Српска 14.04.2020 | 19:00
Појавном короне већи број корисника јавне кухиње

Провјерили смо да ли се повећао број корисника, те да ли располажу довољним залихама хране.  

Појавном вируса корона, повећан је број оних који траже бесплатан оброк. Да би се спријечила хуманитарна криза, јавна кухиња „Оброк љубави“, радним данима подијели преко 300 оброка, док је број оних који долазе по пакете хране за дане викенда преко 1 000. 

„Ми смо и прије короне имали дупло више корисника у односу на прошлу годину. Како се појавио вирус као да пола Бањалуке долази код нас по храну. Свакодневно правимо ручак да људи могу да једу. Жалосно је што не могу унутра ући, већ испред једу. Са друге стране, гледамо да им дамо пакете основних намирница да би људи могли код својих кућа да направе оброке“- наводи  предсједник УГ „Мозаик пријатељства“ Мирослав Субашић.

Јавна кухиња Црвеног крста Бањалука свакодневно припреми преко 400 оброка. У овој ситуацији када су редуковане градске аутобуске линије, те када је старијим особама ограничено кретање, преко 200 пакета хране достављају на кућне адресе. 

„Повећан је број захтјева за тим пакетима са разних подручја. Ми оно што можемо, кад добијемо нешто у донацији, подијелимо преко  наших мјесних организација Црвеног крста јер они сигурно имају социјалну карту и знају коме је то потребно. Сигурно је далеко већа број од онога чиме ми располажемо и зато се људи свакодневно јављају“-наводи секретар Црвеног крста Бањалука Жељкица Илић. 

Дио средстава за рад јавних кухиња је обезбјеђен из републичког и градског буџета. Из ових организација наводе да су до сада успијевали исфинанисрати све активности, међутим због повећаног броја захтјева за помоћ, свака  подршка је добродошла.

Ванредно стање није утицало само на број корисника, већ се у знатној мјери одразило и на залихе намирница којих је све мање. 

„Имали смо пет, шест привредних друштава који су нам се одазвали. Имали смо појединце који су нам донирали новчана средства. Заиста ми своја средства немамо, исцрпили смо све могућности. Овом приликом, молим све људе добре воље  да помогну организацији како би помогли људе на терену“-наводи секретар Црвеног крста Жељкица Илић. 

„Сад некако више људи прате ово што ми говоримо. Ми сваки дан људима кажемо да не можемо без њих“- истиче предсједник УГ „Мозаик пријатељства“ Мирослав Субашић. 

Осим пакета хране, хигијенских средстава, с циљем заштите здравља становништва, ове хуманитарне организације су своје кориснике опскрбиле и са заштитним маскама и рукавицама.   

 

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Крко

15.04.2020 00:12

Сезона сјетве, а урбани навалили на јавни казан! Мотику у шаке "господо"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје нам је Црква?!!!

15.04.2020 06:06

Гдје је њен хуматинарни рад?!!! Никад га није ни било! Нису ни навикли, само да просе од вјерника! Сад су у очају јер нема просидбе, вјерника нема у храмовима. Они би као спасили вјернике причешћем, од којих двије трећине није уопће крштено. Дајте висе, на сто је спала Црква.? Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

15.04.2020 19:41

Дебело си промашио тему! Сједи, 1!