Упозорење: Италија је још у првој фази епидемије

Директор Одељења за заразне болести Високог Института за здравство Ђани Реца поручује да је Италија још у првој фази епидемије.

Свијет 14.04.2020 | 12:22
Упозорење: Италија је још у првој фази епидемије

Према његовим речима, у мају неће доћи до нулте инфекције, упркос позитивним знаковима, број смртних случајева је и даље висок.

Број заражених у Италији је благо порастао, смањује се број пацијената лечених на интензивној нези, број нових позитивних на инфекцију је стабилан задњих неколико дана, а укупно заражених, односно болесних у Италији је 103.616, број умрлих од почетка епидемије је премашио 20.000.

Објаснио је и како треба тумачити најновије податке о зараженима:

Време које прође између тренутка заразе до тренутка када ми саопштавамо податке може бити и до 20 дана. Дакле, ако прочитате да данас постоји 300 нових инфекција, то су они који су се заразили пре 20 дана", рекао је он.

Од данас у неким италијанским регијама биће отворене књижаре, продавнице одеће за децу и бебе, дозвољен рад зелених пијаца, покрећу се шумарске активности, дрвна индустрија као и производња рачунара. То је прво ублажавање мера забране након 45 дана карантина.

Такође дозвољена је физичка активност на отвореном, али се морају носити заштитне маске.

У мањим продавницама, до 40 метара квадратних, уз присуству до два продавца, може улазити по једна особа. Средства за чишћење руку морају бити на благајни како би се користило пре уноса ПИН-а за банкомат.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

14.04.2020 11:07

Схватили људи да је све што су радили било погрешно; тотални карантин, затварање радњи и кафана, укидање спорта и културе, ништа није зауставило ширење епидемије. Можда су је само успорили али по коју цијену!!!??? Тотални слом економије. И САД и Русија ће што пре покренути економију јер ако млади радно способни нису угрожени онда њих треба пустити да раде. Доказ за ово (вриједи и овде) су продавнице и мега маркети, цијело вријеме раде и није забележен ни један случај заразе. Тако и у банкама. Сигурно је тога било али без икаквих посљедица. Разлог томе је и чињеница да тамо ради млађа популација која није критична гтупа. Значи ако могу да раде продавнице и банке онда раде раде сви. То све знају Швеђани и Бјелируси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

14.04.2020 12:23

Слазем се скептик са тобом прање пара и друге игре се играју видицете за кои мјесец куда италија води на кои пут

Name

Грга

14.04.2020 12:53

Непостоји ни један закон који није писан људском руком.Невоља је што их пишу психопате,слиједе овце,а чува полиција

Name

Леле

14.04.2020 13:38

А ста да нису увели карантин па да је неколико пута било висе зртава како би онда објаснио то стање? Мозда је ово максимално сто се могло постици да се покуса сузбити сирење заразе и српријецити веци број умрлих. Та теза да су млади сигурни уопстс није тацна, и немој се увјеравати да су угрозени само они преко 60 година.

Name

Сад у Сwеден

14.04.2020 15:25

У Сведској, никаква фрка. Овдје све ОК! Људи умиру, неко са грипом, неко са "короном", рак, бубрези, срце, сецер. Јбг, ста цес, десава се. Људи умиру. Поз

Name

Италиа

14.04.2020 15:19

....знаци сколе,кафане,кафици,култура,сколе и факултети јос увијек су затворени ови задњи вероватно до септембра,поцињу само неке фабрике,знаци јос увијек нема слободе народе јер назалост јос није готово,јос увијек нема окупљања цак су и цркве јос увијек затворене....немојте да се заваравате народе није сала,зивимо у италији 27 година и видимо ове преке потребе заиста дјелотворне (цетири недеље у изолацији)

ОДГОВОРИТЕ