"Шта год одлучи, Вучић ће бити крив"

"Шта год одлучи, Вучић ће бити крив", описује за "Блиц" извор близак председништву Србије ситуацију насталу после данашњег саопштења Синода СПЦ у којем је изнет "предлог и молба" државном врху Србије да одобри прекид забране кретања на Ускрс од 5 до 10 сати како би правиославни верници који нису у изолацији и самоизолацији могли да присуствују литургији.

Србија 14.04.2020 | 07:07
"Шта год одлучи, Вучић ће бити крив"

Саопштење Синода је уследило дан након што је председник Александар Вучић изјавио да је разговарао са патријархом српским Иринејем и да је уверен "да ће и црква на одговоран начин да приступи, а и да ћемо кроз ТВ преносе моћи да испунимо своја верска права гледајући литургије васкршње, али и да сачувамо здравље и живот људи".

Како је објаснио извор "Блица", упознат са детаљима разговора, Вучић и патријарх Иринеј су разговарали на Лазареву суботу, када је председник Србије честитао крсну славу патријарху.

- Вучић је замолио патријарха Иринеја да не позива народ да се окупља у црквама, већ да му помогне да се организују телевизијски преноси из више цркава. Апеловао је да се на тај начин сачувају здравље и животи људи - открива извор “Блица” упознат са детаљима разговора.

Став председника Вучића је наишао на разумевање патијарха који је и раније био налагао свештенству да сав богослужбени и парохијски живот саобрази са одлукама Владе Србије у вези са корона вирусом.

Ипак, Синод СПЦ је данас изашао у јавност са другачијим саопштењем, односно "предлогом и молбом" државном врху Србије да одобри прекид забране кретања на Ускрс од 5 до 10 сати.

- На овај начин председник Вучић је доведен у незавидну позицију. Уколико забрани окупљање верницима, биће крив. С друге стране, уколико одобри биће крив за сваког новог зараженог или мртвог - наводи саговорник "Блица".

Извор "Блица" истиче да председник још није донео одлуку.

- Свако ће прићи да пољуби руку свештенику, биће много људи на једном месту и пашће у воду све што смо до сада радили - каже извор "Блица".

"Блиц" је коментар информације о разговорима патријарха и председника потражио и у врху СПЦ, где је "Блицу" потврђено да се разговор одвијао на поменут начин. Како каже извор "Блица" из врха СПЦ, Синод је после вишесатних разговора ипак изашао у јавност са другачијим саопштењем "под притиском верника и петиција појединих академика и јавних личности" да се СПЦ ипак бори за одржавање литургија уз присуство верника.

О питању прославе Ускрса иза затворених врата већ неколико дана расправља православни свет. Свети синод Грчке православне цркве је саопштио да ће се на Васкрс и целу Страдалну недељу литургије одржавати иза затворених врата, док ће се сама Васкршња литургија уз присуство верника одржати 26. маја, уколико то рестрикције поводом епидемије дозволе.

У Русији још нема јасне одлуке државних органа. Судећи по недавном разговору руског патријарха Кирила и српског патријарха Иринеја, Руска православна црква је става да треба наставити са редовним богослужењима у црквама, с тим што се верници имају држати здравствених мера које су донели надлежни органи, "не одричући се притом права са саборну молитву, пре свега на Литургију, у храму и дому". С друге стране, РПЦ је такође позвала своје вернике да се припреме на то да ће се Света литургија на Васкрс преносити путем медијских сервиса, јер им неће бити дозвољено да дођу у храм.

Да ли је такав позив православним верницима ипак могућ и у Србији, показаће дани пред нама.

Хоже ли власти Републике СРпске поново преписати и ову тешку Вучићеву одлуку остаје да видимо наредних дана. 

(БН/Блиц)

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

А код нас

14.04.2020 05:36

Код нас су Додик и Лукац такодје донијели уредбу да се не смију кретати градјани суботом од 12 до недељом у 18.00 ван мјеста пребивалиста.Људи би такодје за Васкрс путовали код родитеља,родбине,пријатеља.Да видимо ста це реци владике Јефрем,онда тузланско зворницки,митрополит сарајевски Хризостом ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ МОГУ

14.04.2020 06:17

они донијети одлуку, јесу ли питали Додика

Name

Гаги

14.04.2020 06:32

Молитва преко ТВ???Вјерници на струју,на батерије????Погледајте како су Њемци,Аустријанци и остали доцекали свој.Без полицијског цаса,без репресије....самобуз .олбу да се дрзе на дистанци и да не буду у вецој групи од двоје....и то је то...и немају ни мањд ни висе заразених од Србије и Бих...али код нас политицари имају потребу да глуме богове.Себе праве зртвама,а народ угњетавају.

Name

Бањалучанин

14.04.2020 06:39

Људи би свашта али не може. Знате из којег разлога, да се колективно на заразимо! Нема ко шта да каже, ни владика ни било ко други. Останите кући!

Name

Алан Форд

14.04.2020 07:40

Највећи број вјерника и јесу "на батерије" маркетинг вјерници, у цркву иду само за празнике да буду виђени.

Name

Скептик

14.04.2020 07:40

Бањалучанин, како се онса зараза не шири по банкама и тржним центрима? Нити један забиљежен случај ни у нас ни свијету. Пусти ти ту демагогију. ...

Name

Хајде

14.04.2020 10:33

Па није то ЦГ..литије и окупљања.Закон није важан..лова је битна!!

Name

ре Гаги

14.04.2020 11:16

Апсолутна већина су "вјерници на батерије", прави вјерници су веома ријетка појава, то је тотална ријеткост, вјера и вјерско су на цијелом Балкану претворени у најобичнији фолклор. У модерним и богатим државама Европе вјера и вјеровања у бајке изумиру.

Name

Ре: Гаги

14.04.2020 17:46

Али, аустријски грађани су аустријски: њима је довољно да их власт само обавијести о потребном понашању. И, они слушају. А ми? Менталитет!!!

Name

Гардиста

14.04.2020 05:42

Не знам ста ту није јасно.Па је ли црква изнад дрзаве,или дрзава изнад цркве....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

14.04.2020 05:57

Бог је изнад свега!

Name

ре Гардиста

14.04.2020 06:15

У ХР Црква је изнад дрзаве (Ватикански уговори), а у Срба је исто тако само је оцигледније, јер Срби су доста не јединствен народ, тако да их црква дрзи на окупу као симбол јединства. Па да ли си видио свали дневник било које ТВ у РС на празник, пола дневника попови добију.

Name

ИЗНАД

14.04.2020 06:20

Код нас је црква изнад државе. Они мисле да је држава њихов поклон владару, а да су они стварни владари. Поптуна лудница. Комунисти су били мила мајка колико су се осилили ови новообогаћени попови.

Name

Црква

14.04.2020 06:57

Црква је светиња,а држава су људи, а не појединци који од државе праве приватни посјед , сад да анкетирате људе сви би рекли да не треба да буде полицијског часа, да људи празник проведу са својим најмилијим , тако да на Ускрс увести полицијски час мислим да и није добро али ... , мислим да много људи то неће поштовати, да слушаш Жељку Пејину унуку , да слушаш Додика , који вјероватно није у цркву ушао док није постао предсједник и остале који су постали побожни сада а у цркву нису никада улазили , Боже сачувај , Не знам да ли је неко видио Радојичића у цркви и такви доносе законе , Боже има ли те

Name

ре

14.04.2020 06:57

Све је јасно, Србија је "секуларна држава" само на папиру а у суштини је православна џамахирија. Србија је парламентарна демократија гдје је премијер "бог и батина" а видимо управо супротно, предсједник са минималним овлаштењима је преузео све. Који је то миx власти, врховни вјерски поглавар патријарх Србије је на челу, потом предсједник Србије, тренутни распоред власти у Србији ме неодољиво подсјећа на Исламску републику Иран.

Name

пропоВЕДАЊЕ

14.04.2020 06:58

Е живо ме интересује коме сад верници више верују, свештенику, или доктору? Шта се секирате, ако је вирус од Бога, онда је ваше страдање његова воља. Ако је од човека, онда ће ваш Бог да вас спаси. Зар то не би требала да буде ваша логика, верници? Или више нисте сигурни? Питајте ваше свештенике (било које вероисповести), они сигурно знају. Како да не.

Name

дрина

14.04.2020 08:12

изнад ентитета мислис.

Name

За пропоВЕДАЊЕ

14.04.2020 08:47

Ко фол Срби вјерници,мислим да ни 5% Срба нису истински вјерници а сад као увредјени сто је дрзава забранила окупљања.Боли њих што се не могу сликати за јавност да су наводно вјерски душебрижници а у стварности вјера им слижи као параван за неморал који је видан у сваком ћошку.Да се разумјемо,иста је ствар и код католика и муслимана,зато нам и јесте све ненормално.

Name

Ре: Симо

14.04.2020 11:08

Тако је. ГОСПОД БОГ је над свима. Слава Му и хвала за све. Амин!

Name

Ре: Ре

14.04.2020 11:18

БОГА има. Нимало не сумњај у то. Он стрпљиво посматра шта се ради, и није Му мило кад неко лаже, пљачка, промовише корупцију и непотизам на свим нивоима, обмањује масе, убија своје неистомишљенике и сл. БОГ је Истина, Љубав, Правда, Живот, и једини Пут. Његова је посљедња, у Његово вријеме. Ко има уши да чује...

Name

Посавина

14.04.2020 05:53

Дакле, људи у Србији кроз тв..да прославе Васкрс, људи који су постили свих 7 недеља да се прицесте кроз тв...Онај ко сумња и пласи се болсти не треба да иде у Цркву ,ста це онај који не верује, али онај који истински верује не треба га ограницавати. Јер тај који верује, зна да се сиг..неце разболити нити од благослова којег добије ,нити од св.Тајне прицесца. У главном, нити кога треба натерати да иде у Цркву, нити ограницавати онога ко зели да иде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

14.04.2020 07:39

Смо бога питати, а зна се ко је код нас исти !

Name

сенберац

14.04.2020 05:54

вуциц је најбољи и најспособнији преседник дрзаве камо среце да су наси али наси само гледају какоце себи застекат и на муци народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2020 05:54

Прави и искрени вјерници ће обиљежити Васкрс како доликује и код куће. Не видим разлога да се укидају мјере ограничења кретања док се не ријешимо ове напасти. Не чини зло, надај се добру. Врло једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БЛ

14.04.2020 08:25

Прави вјерници вјерују Богу а не кројацима новог св поредка. Док је таквих ми цемо сав овоземаљски зивот провести у кавезима и ограниценог кретања. Благо свјетској елити кад сте сви испраног мозга.

Name

Васке

14.04.2020 06:06

Није њима до литургије,него треба покупити који динар од народа. Има она тацна на улазу и на излазу и још пар које носају около уз речи"на живот и на спасење" Ако је могла католичка црква без вернука што неби и СПЦ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОН ОДЛАЗИ,ИРИНЕЈ ДОЛАЗИ

14.04.2020 06:25

СТРУКА ХАХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндемагед

14.04.2020 06:26

Литургија је у реду преко телевизије, него нису увели ПОП ТВ СХОП, а не мозе се ни прилог даљинским дати, то њих зуља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2020 06:28

Па, је ли могуце да неком пада на памет да ово трази?? Цему онда полицијски сат? Пустимо онда и кафане и клубове да се прослави бас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

14.04.2020 07:56

Овај празник се не слави у кафанама и клубовима него у уском кругу породице и на тај дан се не одлази из куће осим , наравно , у цркву.

Name

За БЛ

14.04.2020 08:28

Теско твојој дуси јер не знас ста је СВЕТА ЛИТУРГИЈА. Не гријеси се јадан и не писи кад се не разумијес.

Name

Да

14.04.2020 11:05

Мозе,број за прилоге,као сто политицари лијеце народ!

Name

Милан

14.04.2020 06:29

Нипошто не дозвољавати јер ако се држава и народ оволико жртвују зашто неби и црква се одрекла дијела свог комодитета. Ако сад црква неће да уважи реалност онда се поставља питање који је то други догађај који би појединце из цркве дозвао у памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

14.04.2020 06:36

Ја сам стварно вјерник, али ови из СПЦ изгледа као да покушавају да провоцирају максимално. Па преживјећемо сви без једне Васкршње литургије, без једне до двије славе, без причешћа и неколико недељних литургија... Надокнадиће се све. У најобичнију сеоску цркву на Васкршњу литургију додје 50-100 људи, а да не причам о великим храмовима. Нека је само једно заражено, послије литургије биће најмање 5. Сви ће отићи кућама, послије Васкрса на посао итд. Ко ће то исконтролисати и испратити ако се открије један заражени? Треба ставити у изолацију 200 људи због једног. Даје ли СПЦ приједлог како спријечити ширење заразе за вријеме литургије, или се уздају само у Бога? Не разумијем зашто то раде и форсирају, осим провокације, или можда имају неки екстра профит ако одржавају литургије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Име

14.04.2020 11:24

Ниси ти никакав вјерник, само мислиш да јеси; чим пишеш 'или се уздају само уи Бога'. Наравно да треба да се уздају САМО У БОГА. То је вјера. У Бога и само у Бога. Нека те Господ просвијетли.

Name

соко

14.04.2020 06:40

Како ми немоземо на утакмицу а имамо плацене улазнице и на отвореном смо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

14.04.2020 06:41

Гдје је до сад био патријарх....зар је важније служба или људи ..!!! Поново себичност и лаковјерност ....Не дозволити ништа што може изазвати угрожавање живота људи....коме ће требати цркве ако људи оболе, пита ли се патријарх како да помогне ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

14.04.2020 08:18

Па и сахране се наплаћују.

Name

Ре

14.04.2020 06:44

Ово је за неповјеровати да неко из цркве може и изговорити тако нешто да треба дозволити окупљање људи. Са оваквим изјавама црква је још више изгубила у очима народа. Значи ајте народе слободно крепајте као овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

14.04.2020 06:55

А баш ћу му ићи пољубити руку, кад видим ко је наша светост, нека иде у шатор овај несретник

Name

Милојко

14.04.2020 07:13

Сад је јасна слика кога су изабрали у сам врх СПЦ, умјесто да на све начине сузбије ширење овога вируса Он га подстркава,а на другој страни полицисјки час три дана. Земљо, отвори се!!

Name

Лола

14.04.2020 06:57

Ово је посве неозбиљн и провокативно од спц ...ако стварно то траже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

14.04.2020 07:46

Да у шатор али молим само климатизован. А долази хеликоптером.

Name

Мрачајски прото

14.04.2020 06:57

Чини ми се да је пара у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

14.04.2020 06:59

НАЈБОЉЕ ЈЕ ДА ПИТА СВОГА ДОДИКА СТА ДА РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

14.04.2020 08:03

И опет мораш питати "бога".

Name

Неразумијем

14.04.2020 07:02

па немозе кад се коме прохтије мало овако мало онако или се придрзавати или укинути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ма нем

14.04.2020 07:13

ЈЕФРМ ДА НЕШТО КАЖЕ ДАЈТЕ ЉУДИ ЧЕКАЈ ДА ПИТА МИЛУ И КАЈУ ОНДА ЋЕ ИЗНИЈЕТИ СТАВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРМ

14.04.2020 07:16

Треба поштовати став епидемиолога и медицинских стручњака, а цркве ћемо пунити кад ово све прође. Мислим да сада нажалост никако није вријеме за масован одлазак на службу и за причешће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.04.2020 07:28

Само се треба дрзати попа И нема зиме

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

14.04.2020 07:30

Сваким даном све више цијеним и поштујем упокојеног патријарха Павла,и видим да нам све више недостаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

14.04.2020 07:31

По Уставу Србија је секуларна држава. Устав шта то бијеше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГП

14.04.2020 07:34

Е јадан он, баш ми га је жао. Није овдје ријеч о њему већ о здрављу људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Степа

14.04.2020 07:39

Нема и не смије бити изузетака, ако је забрана окупљања онда то вриједи за све и у свим околностима. Патријарх Иринеј би требао се згледати на руског патријарха који је позвао све вјернике да не долазе у цркве у вријеме Васкрсњих празника како се не би угрозио живот људи и проузроковало ширење вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ

14.04.2020 07:47

Ако пратис литургију преко ТВ , не мозес оставити 10-20 км на икону у цркви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

14.04.2020 08:05

СПЦ као да зели да испита утицај код народа или моц код политицара. Оцигледно да им ова гарнитура власти не одговара, али то сто раде је врло неодговорно и опасно. Да им је бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

14.04.2020 08:39

Ма каква слузба са пуно људи ни слуцајно, треба се борити да ово продје да поцнемо радити а не продузавати ову агонију. Ми се Богу моземо молити и у својим куцама ко хоце. Ја и моја породица се свако веце молимо Богу у својој куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

14.04.2020 09:01

Недај Вучићу кунем те. Ко хоће искрено са вјером у господа може се и код куће помолити богу. Немогу да вјерујем шта ради свештенство и какву катасгфофу могу изазваги. Кукају фали им пара од прилога, пусте им остале. А баш и брига за народ. Народе мили казнимо и останимо кући помолимо се господу са укућанима испред кућне иконе. Вјеруј те нај даље се чује истинска молитва и у тишини. Тако господ жели само истинска вјера, а не магеријална и рекламна. Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

14.04.2020 11:10

Треба прописати превентивне мјере,маске,рукавице,ткз.социјална дистанца итд. и све вратити у нормално стање,економија,производња,скола итд. Био је рат па је силна младост јурисала и гинула,а стари нису се пуно залагали да не буде тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

14.04.2020 12:00

Ово је неодговорно од стране светога синода СПЦ.Ако они гарантују да се нико неце заразити на литургијама и приликом прицести онда они знају сто ми обицни смртници не знамо.Тада би било уреду да патријарх и владике посете интезивне неге клиницких центара сиром Србије и молитвом леце пацијенте посто медецински радници падају од умора. Било би лепо да верницима који су на самртним постељама дају прицест и да истом касицицом и они се прицесте. Све треба пустит на литургије ,евидентирати именом и презименом. Ако се било ко разболи од вируса похапсити оне који су их позивали као оног директора из Ниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2020 12:19

ВУЦИЦУ СВАКА ЦАСТ ЦОВЈЕК СЕ БОРИ КО ЛАВ СТА РАДЕ ОВИ НАСИ САМО СЕРАНИЦУ СВАКА ЦАСТ САМО КАРАНТИН И НИСТА ДРУГО А ОД ЦЕГА ЗИВЈЕТИ НЕРАДИМО НЕМА ПОМОЦИ ТЕК У МАЈУ СТА ДОТЛЕ ЈЕСТИ ОБАВЕЗЕ ПРИСТИЗУ Е НАРОДЕ ЈАДНИ МОЈ СВИ СМО У ГАДНОМ СОСУ КАКО ИЗАЦИ ИЗ ОВОГА СА ОВИМ СА ОВИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

14.04.2020 15:37

Наука је та која це нас спасити а не измисљени бог.Кад и кога је то бог спасио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

14.04.2020 16:37

Сиктер, изроде аспидин!