Ниш: Евакуисано 140 заражених у старачком дому

Свих 140 корисника и четворо запослених из Геронтолошког центра у Нишу, који су инфицирани вирусом корона, евакуисани су и смјештени у нишком Клиничком центру.

Србија 13.04.2020 | 20:31
Ниш: Евакуисано 140 заражених у старачком дому

Медицински радници у заштитним одјелима су сва старија лица, која су на тестирању означена позитивно на вирус корона, санитетским возилима превезли данас поподне, од око 16.30, до Клиничког центра у Нишу.

Нишка полиција је издала саопштење у којем наводи да је приведен директор Геронтолошког центра М.С. и да му је одређен притвор од 48 сати.

У саопштењу МУП-а се наводи да су акцију хапшења извели припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом (БИА) и Вишим јавним тужилаштвом у овом граду.

"Директор Геронтолошког центра Ниш је ухапшен јер није предузео адекватне мјере заштите од ширења вируса корона, па је у овој установи тренутно корона вирусом заражено 140 корисника и четворо запослених", стоји у саопштењу МУП-а.

На конференцији за новинаре у Влади Србије речено је да је, супротно забрани, штићеницима Геронтолошког центра у Нишу био дозвољен излазак, да су примали посјете и да су код неких прикривани симптоми, који би могли да указују на инфекцију Ковида 19.

Након евакуације заражених, Геронтолошки центар у Нишу стављен је у изолацију.

Војвођански Секретар за здравство Зоран Гојковић, рекао је на конференцији да је цијела ситуација посљедица, како је казао, веома непрофесионалног односа, и низа неправилности у спровођењу наложених мјера. Он је рекао да је у току контрола и у другим геронтолошким центрима у Србији.

Према ријечима доктора Бранислава Тиодоровића, члана Кризног штаба Владе Србије и епидемиолога, у згради Геронтолошког центра се налази 77 запослених и један број штићеника код којих је тест показао да нису заражени вирусом корона.

"За сада је код штићеника Геронтолошког центра Ниш присутна лака клиничка слика, али то су старији људи који имају и пратеће болести, па је читава ситуација изузетно тешка и озбиљна. У току је битка за њихове животе, морамо да смањимо ризик да не дође до најстрашнијег резултата”, рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре.

Апели епидемиолога и надлежних су да корона никако не смије да уђе у домове за старе. За болеснике са средњом и тежом клиничком сликом, у које се убрајају и штићеници Геронтолошког центра у Нишу, предвиђен је Клинички центар у Нишу.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јелка

13.04.2020 22:35

Како се нико није заразио у нпр Темпо, Идеа, Универ, ОМW, ПЕТРОЛ... ста је с вама? Зар невидите да нас смесно и свесно убијају?!

ОДГОВОРИТЕ