Министарство финансија избацивање валутне клаузуле правда захтјевом инвеститора

– Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је измјеном одлуке о емисији 300 милиона марака вриједних обвезница повећан обухват потенцијалних инвеститора.

Република Српска 13.04.2020 | 14:36
Министарство финансија избацивање валутне клаузуле правда захтјевом инвеститора

Из Министарства су истакли да су измјене одлуке о 40. емисији обвезница Републике Српске ни у ком случају не доводе у питање режим валутног одбора и стабилност конвертибилне марке. 

„Због појачаног интереса инвеститора за ову емисију обвезница, а уважавајући  постојеће регулаторне захтјеве према институционалним инвеститорима са појединих сегмената финансијског тржишта, укључујући и захтјеве управљања девизним ризиком, Министарство финансија Републике Српске је предложило укидање експлицитне валутне клаузуле, и тиме проширило круг потенцијалних инвеститора који имају изворе средстава у домаћој валути, чиме се даље постиже шира макроекономска стабилност. Свим инвеститорима, на њихов захтјев, може бити обезбјеђена валутна клаузула“, наглашавају у Министарству. 

Додају да им чињеница да је валутни одбор правни институт одређен не само нормама Закона о Централној банци БиХ, већ је садржан и у Уставу БиХ, као и чврста опредијељеност свих нивоа власти за његово дугорочно очување, дају за право да експлицитну валутну клаузулу сматрају имплицитном обавезом, тј. обавезом која се подразумијева. 

Нашли су за сходно да нагласе да писања на ову тему, која су оцијенили „недореченим“, не доприносе очувању стабилности финансирања ванредних мјера неопходних за сузбијање вируса корона и санацију посљедица.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ објавио је се задужење Републике Српске у износу од 300 милиона КМ емисијом обвезница све више компликује, да се постављају нови услови што у неравноправан положај доводи потенцијалне купце. 

Влада Републике Српске је прво без објашњења укинула валутну клаузулу коју је првобитно прописала за обвезнице чијом продајом на Бањалучкој берзи планира да се задужи 300 милиона марака, што представља ризик и одбија инвеститоре у државне хартије од вриједности, објавио је портал ЦАПИТАЛ.

Након што је Влада РС укинула валутну клаузулу, Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак да је оправдано склапање појединачних споразума са стратешким инвеститорима за признавање валутне клаузуле, објавили смо у петак. Ко су стратешки инвеститори није објашњено.

Закључак Штаба, којим руководи Радован Вишковић, је у супротности са одлуком Владе, којом такође руководи Вишковић.

Економисти су овакво поступање Владе оцијенили апсурдним, а Комисија за хартије од вриједности РС се прогласила ненадлежном.

Према Јавном позиву за упис и уплату 40. емисије обвезница РС аукција би требала да буде сутра. Каматна стопа је фиксна и износи два одсто на годишњем нивоу.

Наведено је да је емисија у складу са Одлуком о дугорочном задуживању РС за 2020. која дозвољава максималан износу задужења до 315 милиона КМ.

С обзиром на то да су и раније, ове године, емитоване обвезнице, Одлука ће бити прекршена. До објаве овог текста измјена те одлуке није објављена у Службеном гласнику.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Др 11

13.04.2020 12:55

Да има памети требало би донијети закон да се укину валутне клаузуле на кредите пласиране становниству и привреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

13.04.2020 15:31

Ма јел неко процитао криминалну изјаву оног Дзакуле за Пдв? Знао сам ја да дрзава зиви од пдва и без њега али да он нема појма гдје се налази и ста ради то сад видим. Он само гледа колико пара легне на рацун и ту сва прица заврсава. Да ли тај цовјек зна да висе прилива од пдва има јер нема поврата. А поврата нема јер фирме не извозе. Сто знаци да репроматеријал висе увозити неце зато сто неце извозити. То це трајати минимално 2 мјесеца, а за то вријеме ко презиви прицаце. Људи су увезли висе због кризе, а сад су то потросили. Нека упореди пола године са прослом годином па да видим ста це реци.

Name

постоје

13.04.2020 13:14

потенцијални инвеститори???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.04.2020 13:19

"Повећан обухват потенцијалних инвеститора" уствари значи колило Баја може са обје руке обухватити гомилу новчаница на столу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

13.04.2020 14:32

?

Name

Ре

13.04.2020 16:00

Браво 5