Како ће се Европа након коорне враћати у нормалу?

Европска комисија предлаже постепено укидање хитних мера против корона вируса, са дужим размацима између фаза.

Свијет 13.04.2020 | 07:19
Како ће се Европа након коорне враћати у нормалу?

Тај план ће представити јавности после Ускрса по Грегоријанском календару, пише немачки "Велт".

Комесари су првобитно намеравали да усвоје план у среду, наког чега је председница комисије Урсула фон дер Лајен требало да га представи јавности.

На инсистирање чланица, план ће бити објављен после Ускрса, а од влада земаља чланица затражено је да направе распоред за ублажавање мера у Европи.

Планом, у који је имао увид немачки лист, предлаже се локално ублажавање мера.

Чланице ће прво укидати мере на локалном нивоу, а затим ублажавање проширити и према споља, наводи се у документу.

У још необјављеној „Стратегији за укидање ограничења" каже се да ће се поједине мере укидати постепено, тако да између два корака остане довољно времена. Наведени оквирни период између две фазе је месец дана.

Како преноси "Блиц", стратегија предвиђа да мере заштите старијих особа дуже остају на снази.

Забрана окупљања великог броја људи биће постепено ублажавана - у почетку ће бити ограничен број људи који могу да буду у продавници у исто време, а у школама ће деца седети раздвојена једна од других, па ће разреди бити мањи.

Барови, ресторани и културне установе отвараће се постепено, док ће „забрана масовних окупљања, као што су фестивали, бити укинута касније", наводи се у документу.

Један од важних захтева је, како пише у Стратегији, координисано поступање чланица.

"Рокови и модалитети стратегије могу да се разликују од државе до државе, али је неопходно да постоји заједнички приступ и заједнички оквир", наводи се у документу.

У Стратегији се додаје и "да не треба сви у исто време да се врате на посао".

Планом се препоручује да се приоритети утврде према значају делатности за привреду, као и на основу тога да ли одређена врста делатности може лако да се обавља од куће.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гардиста

13.04.2020 05:43

Како су они то све фино смислили.Утицај глобалиста прво преко великих земаља,па це мале следити велике због ММФ,а ми обицни народ цемо морати слусати насу власт.,итд...Све нам га фино запаприсе,а ми ка овце.Па мере које буду укинуте нису морале ни бити донете,логицно.Ево нпр.,неки локал поново поцне са радом,имаце, због тих полумера које остану на снази,пуно мање гостију,клијената,посетилаца,сто знаци да це он бити приморан да подигне цене да би остварио промет који је имао пре короне,и у који се уклапао са својим тросковима према дрзави,радницима,добављацима,итд...Знаци,цене морају скоцити,плате су пале,доста људи и даље неце радити,је ли треба јос неком несто објаснити мозда?Туго моја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

13.04.2020 07:02

Немој туговати, него зашиљи оловку на изборима и мијењај све док ти не буде по мјери.

Name

ПД

13.04.2020 07:23

ПОТПУНО СТЕ У ПРАВУ.ЗАТО ЈЕ ММФ И ГЛОБАЛНА БАНДА НАШЛА ОВАКВЕ ВЛАСТИ У СВИМ ЗЕМЉАМА И ЗАТО СЕ СВИ ОНИ ЗАЈЕДНО И ДРЖЕ И ОПСТАЈУ НА ВЛАСТИ.СВЕ ВЛАСТИ РЕГИОНА СУ КУПЉЕНЕ

Name

Романија

13.04.2020 09:45

Ме мора дизати цијене, треба иј јос спустити.

Name

вецито

13.04.2020 07:28

ово це вецито трејати до катаклизме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сцена

13.04.2020 08:25

Вирус није слуцајност, за све постоје сценарија, од глобалног нивоа, до ових локалних, гдје смо ми тотално И одавно, оф разних вирусомана погазени. Велике зенље це СЕ придици, организовати, кренути даље, а ми блатњави, задузени, измуцени,..., Дици главе за бољитак своје дјеце, за сјај сунца којег смо зељни, за слободу мисли а не сапутање у мраку, за нови, бољи зивот, за који се треба трудити.

Name

Рале

13.04.2020 08:10

Није глобална власт насла насу власт вец смо је ми бирали, и све сто власт лосе ради а не буде санкционисана, народ је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

13.04.2020 09:42

Све су то рекли, Али су заборавили како це мо у авиону дрзати 2-метра раздаљину??? Мораце авиони да носе мозда 10-15. Путника да би се та дистанце постовала????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

13.04.2020 12:45

Па тако це и бити.Заборави на авионе,аутобусе,утакмице,концерте...нема тога док не додје вакцина,буди сигуран.А до тад,ко зна ста це нам јос увести...

Name

13.04.2020 17:54

Стампаце новац као И САД ,утиснути ммфу И дати малим дрзавама,И оф камата И стампаног новца брзо подици економију,бар Немацка

ОДГОВОРИТЕ