Православци данас обијежавају празник Цвијети

 - Српска православна црква прославиће данас Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.

Република Српска 12.04.2020 | 08:42
Православци данас обијежавају празник Цвијети

Улазак Христов у Јерусалим - Цвијети слави се дан по васкрсењу Лазаревом, односно Лазаревој суботи и Врбици, шесте недјеље Великог поста и недјељу дана пред Васкрс. Цвијети су покретни празник.

Христос је ушао у Јерусалим јашући на магарцу, а народ га је дочекао као цара, простирући испред њега своје хаљине и гранчице дрвећа и носећи у рукама гранчице палме.

Глас да долази Спаситељ, онај који је васкрсао Лазара, брзо се раширио и мноштво народа му се придружило. Једни су га дочекивали са палминим гранчицама у руци, други су бацали своје хаљине на пут куда ће проћи, трећи су резали гранчице од дрвета и бацали на пут.

Када је Исус Христос изашао на Маслинску гору, они који га пратише повикаше: "Осана, Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!".

Али Исус Христос је цијелим путем био жалостан, и кад силазаше низ гору, он баци поглед на Јерусалим у долини, заплака се и рече: "О, Јерусалиме! Кад би ти знао, особито у овај дан, шта је за срећу твоју, али је сад сакривено од твојих очију. Јер ће доћи дани да ће те опколити непријатељи твоји са свих страна, и разбиће тебе и дјецу твоју и неће оставити у теби камен на камену за то што ниси познао вријеме у које си похођен".

Угледавши Исусов улазак у Јерусалим, многи се запиташе: "Ко је то?", а из гомиле народа одговорише: "Исус, пророк из Назарета Галилејског".

Потом Христос уђе у храм, гдје су били болесни и сакати, смилова се на њих и све их исцјели. Међу народом и дјецом завлада велико одушевљење, те су му клицали: "Осана, Сину Давидовом, Цару Израиљском!"

Слушајући то, Исусу Христосу приђоше неки фарисеји, па му рекоше: "Чујеш ли то што ови говоре?", а он им одговори: "Зар нисте никада читали: из уста мале дјеце и одојчади, начинио си себи хвалу".

Цијелог дана Исус Христос држао је проповиједи у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витанију.

Догађај Христовог уласка у Јерусалим на икони се представља како Христос јаше на магарету, а прате га ученици, док народ простире своје хаљине и баца гранчице на пут.

Овим празником обиљежава се посљедња недјеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и Васкрсења.

(Срна) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

копитал

12.04.2020 07:15

Да ли је могуће да у 21-вом вијеку има људи који вјерују у ове бајке. Неки је лик ушао на магарцу прије 2.000 година у Јерусалем и данас је то за некога нешто врло значајно а највећа туга је та да су милиони људи платили главом због ових јефтиних измишљотина, то је највећа жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђиксон

12.04.2020 07:44

При томе треба реци да је то верзија тзв.цркве,..осмисљена и записана пар вијекова послије стварног догађаја,..везе са истином нема..

Name

Сос

12.04.2020 07:58

Јесте да је 21. вијек, али ти изгледа ниси још изашао из пећне!!!!

Name

Сссс за одобравам

12.04.2020 08:15

А дје ти зивис јадо јадо јаднии у којем вјеку

Name

Ре: Копитал

12.04.2020 09:27

Ако ти се неција традиција и вјера не свидјају, онда не цитај. У 21. вијеку би људи требали да буду разумнији и васпитанији, али ето оцигледног примјера да није тако....

Name

ре ре

12.04.2020 10:01

Да у праву си, да буду разумнији и да се ослободе лази зване бог

Name

ре: ре ре

12.04.2020 10:55

А ста је по теби истина? Хајде, докази да је лаз!

Name

Ре ре

12.04.2020 13:38

Окрени се око себе и бице ти јасно. Ја тврдим да постоји спагети цудовисте на небу, ти докази да не постоји.

Name

ре: Ре ре

12.04.2020 14:59

Како год хоцес... али свакоме је слободно да вјерује или не или да воли и цува своју традицију или не. И сви ти (временски) епиетети на крају крајева цине једну културу, историју и традицију. Волим квантну теорију, али ме мало "цацкају" оне остале "стринг" димензије. Волим и теорију "Великог Праска" али не контам одакле додатни потенцијал једној крајње малој тацки. Свемир се сири и има 3 димензије: У којој се димензији сири? Ето, могу да вјерујем у науку или у Бога - моја ствар.

Name

ре

12.04.2020 15:53

Наука има доказе за оно сто тврди! Наука је знање,не вјера

Name

Срецни Цвијети

12.04.2020 11:29

И Ускрс, на радост свим људима.

ОДГОВОРИТЕ