Зашто Влада крије од кога је купљена мобилна болница и колико је стварно коштала?

У међувремену, појавиле су се незваничне информације да је покретна болница плаћена више од износа који су официјелно саопштили из Владе РС. До данас није објављено од које фирме у Њемачкој је мобилна болница купљена, па је цијели процес набавке веома нетранспарентан. Журнал је од премијера РС Радована Вишковића затражио одговоре на питања -  од које фирме је болница купљена и по којој тачно цијени?

Република Српска 11.04.2020 | 19:33
Зашто Влада крије од кога је купљена мобилна болница и колико је стварно коштала?

Колико је неопходно да се оваква болница набавља у условима када велики дио здравствених установа у Републици Српској има огромних проблема са недостатком основне медицинске опреме, од заштитних одјела, хируршких маски, стетоскопа, сталака за инфузију, лијекова…

Почетком априла у Републику Српску је из Њемачке авионом допремљена опрема за мобилну болницу, коју је Влада РС, према званичним информацијама, купила за 3,6 милиона марака, плус ПДВ.

Из Владе је раније саопштено да је донесена одлука да се по хитној процедури, посредством Института за јавно здравство РС, набави покретна болница са 500 болничких кревета и пратећом опремом, површине 6.000 метара квадратних. 

Покретна болница, како су истакли, имаће сву потребну пратећу опрему, пријемно и канцеларијско одјељење, апотеку, лабораторију, интензивну његу, опрему за медицинске сестре, кухињу, тушеве, WЦ кабине, генератор те сет за дистрибуцију воде.

Није спорно и пожељно је да свака земља/ентитет има на располагању покретну болницу, која може итекако помоћи у збрињавању болесних у вријеме епидемија и осталих природних катастрофа и несрећа. Спорно је, међутим, да ли је и колико  је сврсисходно да се оваква болница набавља у условима када велики дио здравствених установа у Републици Српској има огромних проблема са недостатком основне медицинске опреме, од заштитних одјела, хируршких маски, стетоскопа, сталака за инфузију, лијекова… Ту су и проблеми са недостатком обучених тимова који раде тестове на корона вирус.

Осим тога, зар није било корисније додатно опремити постојеће болнице за борбу са корона вирусом, него набављати мобилну болницу која ће тек евентуално бити стављена у погон. Сам члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је дочекао први контингент опреме, изјавио је да ће болница бити смјештена у складиште Робних резерви (које не постоје већ три године) и да ће се моћи користити и касније.

"Одатле ће, ако буде потребно због ове епидемије, али не дај Боже и у неким другим ситуацијама, бити употријебљена", рекао је Додик.

С обзиром на овакву Додикову изјаву, јасно је да набавка покретне болнице није била приоритет, већ да је набављена за „не дај Боже“!

У међувремену, појавиле су се незваничне информације да је покретна болница плаћена више од износа који су официјелно саопштили из Владе РС. До данас није објављено од које фирме у Њемачкој је мобилна болница купљена, па је цијели процес набавке веома нетранспарентан. Журнал је од премијера РС Радована Вишковића затражио одговоре на питања -  од које фирме је болница купљена и по којој тачно цијени?

Одговор нисмо добили, као ни на питање – да ли је у садашњој ситуацији, када постоји потреба за многобројном медицинском опремом у здравственим установама широм Републике Српске, било потребе за куповину пољске болнице и издавајањем велике количине новца за ту болницу? Нисмо добили одговор ни на питање - да ли ће и када болница бити стављена у функцију, а с обзиром на то да се не предвиђа експоненцијални раст заражених корона вирусом у Републици Српској, те да ли је куповина пољске болнице оправдана инвестиција?

Сумње да је покретна болница плаћена 3,6 милиона марака изазива и податак да је Словенија мобилну болницу, сличног типа, али површине 800 квадратних метара, још 2013. године платила 7,2 милиона, те да је њено стављање у функцију трајало око двије године.

Упитна је и улога коју је у набавци мобилне болнице за РС имао Технички ремонт Братунац (ТРБ), који се бави намјенском индустријом. Већински власник ове компаније Славен Ристић изјавио је да је управо ТРБ заслужан да болница буде испоручена РС и „поред уговора које је имао са Вијетнамом и неким другим државама о испоруци мобилне болнице“.

„Када се овај вирус појавио Влада РС је добила од нас допис да располажемо том болницом, да располажемо неким одређеним капацитетима и ми смо је преусмјерили директно за Републику Српску", истакао је Ристић.

Анализирајући Ристићеву изјаву, испада да је РС мобилну болницу набавила од ТРЗ Братунац!? Шта год да је у питању, требало је бити званично саопштено.

Ристић има итекако добре пословне везе са МУП-ом РС и интимус је ентитетског министра полиције Драгана Лукача. Пословни портал Цапитал својевремено је објавио како је МУП РС директном погодбом и по непознатој цијени, почетком 2018. године продао 10.771 комада оружја приватизованом ТРБ-у. Крајње одредиште била је Намибија.

ТРБ је извршио ремонт тог оружја, које је потом преко повезаних фирми ЕЛW Глобал Лимитед Дубаи и ЕЛW Глобал Балкан Бијељина требало да заврши у „нама традиционално пријатељској“ Намибији, навео је портал Цапитал.

Почетком фенруара 2018. године у званичној посјети у Републици Српској године боравио је државни секретар Намибије Петер Вилхо, који се састао са тадашњим предсједником РС Милорадом Додиком и министром унутрашњих послова Драганом Лукачем.

У Вилховој пратњи био је Славенко Ристић, генерални директор ТРБ-а и сувласник фирме ЕЛW Глобал Лимитед Дубаи која је 2013. године постала већински власник братуначке компаније. Ристић, не само да је организовао набавку мобилних болница и продају оружја афричким земљама, већ и одлазак у лов министра унутрашњих послова Драгана Лукача.

(Журнал.инфо)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

!!!

11.04.2020 18:12

Занимљиво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2020 18:40

Па ста су рекли досада, а да нису крили или слагали, цему се цудите?

Name

Ре ре

11.04.2020 19:04

А диспецер стално о постењу

Name

Ре !!!

11.04.2020 19:12

Овај Ристиц сумњив неки лик, а прица се да су га планирали кандидовати за градонацелника Бијељине

Name

Болница

11.04.2020 19:13

Купљена у Њемачкој.Стигла шпанским авионом...или је ово дио помоћи од неке земље па ко наводно купљена или ће шатор од 6000 метара квадратни за предизборну борбу...много је или али пуно магле...

Name

Боки

11.04.2020 19:49

Од Вице Зељковица

Name

Политичар

11.04.2020 19:50

Једном лопов,увијек лопов и никад осуђен за лоповлук

Name

Питам се питам

11.04.2020 20:13

Интересантно да њемачку покретну болницу давози шпански авион!?

Name

Домацица Радојка

11.04.2020 20:26

Да ли се нас Драго из МУП-а вец вратио из лова?

Name

Ре Свима

14.04.2020 05:46

Лако је полуписменим коментаторима писати глупости, то им омогућују полиписмени новинараи који раде у медијма које воде полуписмени људи. Покретна болница купљена је од Њемачке фирме Герман Медицал Солутионс ГМС из Леипцига узмете тел.бр.+49 341 2 56 57 37 или Е-маил инфо@гмс-леипзиг.цом обратите се фирми и сазнате ко, када, за коју цијену је купио покретну болницу у Републици Српској, обавијестите јавност и крај приче.Овако, битно је да полуписмени новинари замајавају полуписмене читаоце, који ће на крају коментарисати њихове текстове и бобасничне приче.

Name

Деба

11.04.2020 18:12

Та болница док се комплетира и намонтира ми цемо заборавити да је Цорона и постојала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова,лова

11.04.2020 20:31

Ма нема везе,шатор је велик може се изнајмљивати за разне намјене(зборове,предизборне скупове,свадбе...)

Name

БАЊА ЛУКА

11.04.2020 18:19

ЈАВНО ДА ВИШКОВИЋ ОБЈАВИ ОД КОГА ЈЕ КУПЉЕНА ПОКРЕТНА БОЛНИЦА ДАЛ ЈЕ ОНА УОПШТЕ ПОТРЕБНА У ОВО ВРИЈЕМЕ И КОЛИКА ЈЕ СТВАРНА ВРИЈЕДНОСТ ?????? ДОСРА ВИШЕ НАС КАЖЊАВАТЕ ЗА НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ АЈМО САД РАЧУН НА СУНЦЕ ЛАКО ПРОВЈЕРЉИВО ВРИЈЕДНОСТ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

11.04.2020 22:04

Теби лицно да доставе информасије хајвану?!

Name

Јаффа

11.04.2020 18:31

Јавне набавке су тајна јер се политичари и тајкуни ненормално уграђују...птице на грани знају, али "не знају" судство, нити странци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТОЈАН МУТИКАША

11.04.2020 18:31

Ста има везе колико је плацена, нецемо ми паре давати,а хвала Богу ни користити је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок

11.04.2020 20:48

Ето даце политицари и привредници из свог дзепа.. цитас ли ти, слусас ли интервју који је дат... НАРОДНИМ ПАРАМА купљена.. преусмјерена посиљка РС умјесто тамо неком Занзибару..цццццц

Name

Пунпадзија

11.04.2020 18:40

Ево Вако Сладјан власник рем.завода је продо болницу Владу за 7.2милона ЕВРА!!! а даље вагајте...толико од мене...??

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

11.04.2020 19:50

тацно тако и сам сладјо је то потврдио, не видим ста је проблем,

Name

Па јаа

11.04.2020 20:06

А поцели га у звијезде ковати.. Бијељински успјесни привредник и донатор и хуманиста.. кад оно тррртт.. наплацено све.. а безпотребно у овој беспарици...а о другим пословима и онима који га гурају у први план не морамо.. јос глупи народ клице- њега за градонацелника.. е јадни ми са таквима.. и таман један добротвор оде други додје а морал и понасање ко пресликани.. е мој глупи народе.

Name

Миле

11.04.2020 18:41

Требаце нам за изборе велики сатор.Гдјецемо толике јагњице и прасице послузити вјерним гласацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

11.04.2020 19:13

А вјерних гласача сваки дан све више и више .

Name

Ре

11.04.2020 23:30

Ма он је један обицан к**ац од овце!Какав црни хуманиста??А замисли само њега,не дај Бозе ,за градонацелника,па кад на позиције постави оне своје дзибере!

Name

ре Ана

12.04.2020 15:39

лијепа је ијањетина и прасетина надам се да ћес спињтак добити ако недобијес можеж добити несто друго

Name

ДW

11.04.2020 18:42

Ако у овоме горе написаном текст има и један посто истине онда смо ми дотакли дно амбиса и пошасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги курс

11.04.2020 18:42

Ко је јос полагао рацуне од власти при некој набавци? Они раде ста хоце а ми добијемо од тога пиво испод сатре пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

11.04.2020 18:46

Покретна болница смјестена у складисте Робних резерви?!Пласим се да це та болница "нестати" као и сва друга роба која је била у том складисту,пред нама је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

11.04.2020 18:53

Готово. Продато. Купљено. Они су увијек корак испред вас, а ви увијек каскате за њима 2.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шепртља

11.04.2020 18:56

тотални промасај, зали бозе пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

11.04.2020 19:20

У Зворнику праве болницу а мају ни један респиратор,ни основних средстава за рад доктора,ултразвук итд. Праве је да се уграде,тј.да узму милионе..не у интересу грађана..прави је фирма начелника из Зворника.Све те тендере у задњих 15 година провјерити и багри одузети незакониту добит...послати их на робију..!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

11.04.2020 19:26

РС се интезивно припрема за сукобе из којих це дозивјети пораз

ОДГОВОРИТЕ
Name

демобилисани борац

11.04.2020 19:41

неце ово на добро изаци ниста, ови гоне само себи у дзепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

11.04.2020 19:41

Болница вјероватно није ни набављена али плаћена изгледа јесте. Размислите? Овдје се не стиже ништа разјаснити јер афера сустиже аферу, па тако претходне падају у заборав. Тако ће и ова јер ће брзо стићи следећа, фонд солидарности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

11.04.2020 19:43

Па зато

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

11.04.2020 19:47

ту болницу требало је да купе Оружане снаге БИх и да иде на тај буџет, у ствари то је НАТО требало да поклони БиХ ил тако нешто већ... сиромашне земље не купују такве ствари никад, добијају их на поклон увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

11.04.2020 19:52

Сад се постављају питања од кога је купљена па зашто је купљена па колико је плаћена па стоће нам итд итд. А да је недај бозе потребна сад одмах а нема је односно није купљена онда би се постављала питања зашто нису купили, па болеснике немамо где сместити, па ово па оно. На крају увек ће бити паметњаковица, свезналица који знају и могу боље али само језиком. На крају нека је купљена и да бог да да никад И ником не затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ццццц

11.04.2020 20:54

Па који це нам кад болнице зврје празне а тако исто и гарнизони а народ смјестају у спортске сале и сколске домове.. е сад ето и пољска болница нек се надје, не лупај леба ти, битно да се актери уграде у бизМис а народ нема од цег зивјети.. ал хајде идемо даље, ста јос треба купити да се надје, ето купите а ви ботови ?

Name

Ре Цццццц

11.04.2020 21:22

Робне резерве су биле за "недај бозе"," недај бозе" додје а Робних резерви нигдје,појела маца.

Name

€€€€€

11.04.2020 19:54

Велико питање ако недо бог затреба накојој це се планини монтирати та болница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

11.04.2020 20:07

У склопу ове болнице постоје разноразни инструменти који имају гаранцију годину двије........И сваке године на тржишту се појављују нови инструменти кревети........што значи стављање болнице у некакв хангар значи бачена пара.А можда је сценарио да пређе у приватне руке догодине за једно 100.000 км....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

12.04.2020 05:54

И не само инструменти јер и "болница" , као таква , има рок трајања и питање је колико је стајал на неком лагеру? У случају да јој је истекао рок онда јој је продајна цјена била мања од цјене која би била плаћена за њено депоновање на отпаду. Ако је овако онда су "бројеви" у овој причи још погубнији?

Name

Јован

11.04.2020 20:29

Па зар је нису купили од швајцарске Апо Пхарм? Неће ваљда оставити кумове без пребијене паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масала

11.04.2020 21:10

Шатор тј болницу ћемо видјети за Дјурдјевдан кад Миле буде славу славио,живи били па видјели !!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.04.2020 22:05

Извините, али мозе ли неко да ми казе ко је тај Ристиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм

11.04.2020 22:39

Засто је то мајмунска брига,питам се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2020 23:22

Један дзибер,који се повезао са дзиберима на власти и сад заједно мафијају!

Name

?! Зашто

12.04.2020 00:13

Хм м. ли вам је... ем, што че мобилна болница, школе пусте, напуштене тврди објекти, касарне војне исто, хотелски смјешаји затворених хотела сл дај да се паре троше да се нешто сврне и опере у овој муци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

12.04.2020 03:26

Болница је купљена за одабране, па неце ваљда они у болнице за смртнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад З.

12.04.2020 04:10

Па ваљда је јасно да болница није набављена за потребе лијечења народа за вријеме ове пандемије. Кладим се да неће бити ни монтирана сада јер за то нема потребе. А због чега је купљена, о томе можемо нагађати. То не зна ни Ален Шеранић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.04.2020 06:02

Ви који пишете овакве текстове маните се ћорава посла јер се понашате као баба која се чешља док јој гори кућа. Ви причате приче као да ће од таквих трачева болестан оздравити али ако имате озбиљне сумње поднесите пријаву надлежном тужилаштву и немојте да трујете друге са тим. Поред тога пуно боље би било да са своје стране апелујете на смиреност, јединство, солидарност међу народом и избјегавање било каквих расправа које само узимају драгоцјено вријеме свима и одвраћају пажњу од овакве опасности као што је епидемија. Ако позивате друге да раде како треба онда тај корак прво ви направите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора пуца

12.04.2020 07:15

А шта је то 'надлежно тужилаштво'..??!! Да то није оно што се зове 'потковано тужилаштво'..??!! Па онда логичким слиједом стижемо до 'поткованог судства'. Значи ништа од права иправде. Мрка капа, како то народ сликовито вели. Због тога једино преостаје да се све то запамти и меморише, лоцирају докази, идентификују кривци и свједоци и чека да се преокрене горње на доње. Да задува повољан вјетар. Сада га нема, али задуваће и такав вјетар, мораће. Мора и овдје једном сванути и сунце гранути.

Name

РОЛИДУК ДРНД

12.04.2020 08:40

ЉУДИ КАКО НЕЗНАТЕ ТО НАМЈЕ ПОСЛА БАКИР ОН КАЗЕ ДА ИМАЈУ СВЕГА ПРЕВИСЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

12.04.2020 11:18

Шта то в

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

12.04.2020 16:29

То је Ронхилу И снобовима криминалној нестало новаца и ето плацке купи сатор Стари и Плати 10.000 а наплати од народа 2милиона И назови И то болницом то је Класицна плацка народа као И 52 милијарде Сто су Ронхиловци оплацкали од народа за време своје владавине само револуција мозе И народнИ суд спасити тај народ И нико висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићко

13.04.2020 06:12

Тако вам буде кад месар поставља и одређује приоритете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будалезиве

13.04.2020 07:51

Немогу да сватим те људе да могу да дају толике паре,,ако су дали мозда је то нека донација,,и да ту болницу ставе у неку резерву па кадце да нам треба ако не сад .Дали треба дати паре за то сада кад од једног динара треба да правимо два ..Имали ико паметан у насој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

13.04.2020 13:27

Купио Баја сатор за славу,платио 10000€,са превозом,разлику од 4 490000 це потросити на госте,И на свог сина дебила И на кцерку опајдару.А ја цу прославити са 700 КМ,ако будем имао,крв ван јебем лоповску

ОДГОВОРИТЕ