Завршили смо прво полувријеме, слиједи гашење вируса!

Предраг Кон, епидемиолог чије речи Србија помно слуша већ 5 недеља, укључио се у јутарњи програм Прве телевизије, а водитељка је одмах на почетку констатовала да га је пре неки дан први пут видела са "благим осмехом", што јој је улило наду, а онда се Кон још једном осмехнуо на ову констатацију.

Србија 11.04.2020 | 11:33
Завршили смо прво полувријеме, слиједи гашење вируса!

- Пета недеља је прошла, што је најбитније, ми смо релативно добро прошли. Почело је са најавом да ће бити наглог успона, али то се и срећом и због мера које смо предузели, није догодило. Имали смо целу недељу заравњање, све скупа и није тако лоше. Прво полувреме смо завршили, пред нама је још 5 недеља, али само једна од тих 5 је тешка. Врло је битно да нам се у тој 1 недељи не догоди грешка, и да нам вирус не уђе међу најосетљивије - каже он. 

У шестој недељи не смемо да се опустимо, додаје он.

- После тога вирус губи своју снагу и способност преношења, али и вируленцију, способност да изазове тешку болест, у периоду пред нама се све то гаси и завршава.

Кон је рекао данас да је и даље непознат број људи у Србији који су имуни, односно не показују симптоме ЦОВИД-19 иако су заражени.

Он је за ТВ Прва рекао да га "не би изненадило" да је 50 одсто заражених нема никакве симптоме, што би била ситуација слична сезонском грипу.

Кон наводи и да се нада да ће се болест повући до лета, када би требало урадити шире истраживање које би указало колико је људи заправо имало ЦОВИД-19, и додао да је могуће да се тај нови вирус у неком блажем интензитету јавља и током лета или да постане сезонска болест.

"Ако постане (сезонско обољење), можемо већ сада озбиљно да се припремамо за његов повратак. Наравно, сви желимо варијанту да он нестане... али је та опција све мање вероватна", додаје епидемиолог.

Кон је навео и да је и даље непознаница да ли су људи који прележе ЦОВИД-19 добијају трајни имунитетет, али и подсетио да је први облик вируса САРС наставио да се враћа, што упућује да се слични сценарио може очекивати и за ЦОВИД-19.

(Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гардиста

11.04.2020 10:03

Где су ови сто га бране у коментарима.Је ли и даље мислите да је у праву.Па дајте видите ста он лупета.Ако му јос верујете,престацете за месец дана,само полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

11.04.2020 11:57

Цовјек је фино рекао да за неколико седмица вирус це сам изгубити снагу и нестати због топлијег и сунцанијег времена, ајде да се и то заврси

Name

Ре

11.04.2020 14:02

Дијализни и онколошки болесници не могу на редовне терапије...људи, па то је убиство!

Name

Ре

11.04.2020 15:56

Лијепо вријеме незначи да ће вирус изгубити на снази....нема ниједан доказ за то...

Name

Лела

11.04.2020 10:10

Уз овог цовјека цемо лаксе презивјети корону, јер нас и струцно и психолоски растерецује од овог непријатног стања које нас је снасло. Свака цас захвални смо сто се он насао у оваквом времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2020 11:15

Не лупетај, иста прича из дана у дан, ништа на видику, то знам и ја

Name

Ре Лела

11.04.2020 15:57

Није рекао за двије седмице??? Чудно.

Name

Карадоз

11.04.2020 10:10

Овај вирус је науцницима и даље непознаница и свако предвидјање заврсетка пандемије у најмању руку је неозбиљно да не употрјебм неки гори израз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живјела Србија

11.04.2020 10:15

Унаприједило Кона, од мајора у потпуковника. Шта ли им тек знају пуковници и генерали кад је мајор овако јак? А тек кад се виши чинови укључе короне има да нема.

ОДГОВОРИТЕ