Зашто је корона више погодила западне него источне земље?

Зашто је пандемија корона вируса која је посљедњих три мјесеца буквално преплавила цијели свијет и од које је обољело више од милион и по људи на планети, а умрло више од стотину хиљада, неке дијелове свијета погодио разорније и смртоносније, а друге блаже и мање трагично?

Свијет 10.04.2020 | 19:05
Зашто је корона више погодила западне него источне земље?

Ова питања посљедњих недјеља заокупља пажњу експерата, аналитичара, новинских извјештача, поготову у контексту Европе у којој је евидентан несразмјер у броју обољелих и, нажалост, мртвих између њеног западно- развијенијег дијела и такозваног "Источног блока", бивших социјалистичких држава, већином чланица некадашњег Совјетског Савеза..са корона."

ДВИЈЕ ЕВРОПЕ ПОД ИСТИМ КРОВОМ

У анализи коју је објавио хрватски интернетски портал "Адванце.хр" наводи се како у данашњој Европи живи 740 милиона становника, двоструко више него у Сједињеним Америчким Државама и исто толико мањи број него у Кини. (Овдје је урачуната и Русија у чијем европском дијелу живи више од 100 милиона становника).

Од укупног броја Евопљана око 60 посто их живи у, условно речено, "западним", развијенијим државама, а 40 посто у бившим социјалистичким државама, у које је овај портал уврстио и државе настале распадом бивше Југославије. Закључно са данашњим даном, према јавним сатистичким подацима, актуелне су сљедеће бројке:

Број случајева заразе у земљама источне Европе: 41.796

Број случајева заразе у западној Европи: 705.110

Број смртних случајева у источној Европи: 1.011

Број смрних случајева у западној Европи: 60.297

Статистика, дакле, показује да је број смртних случајева од коронавируса у западној Европи 60 пута већи него у источној, а да је скоро двадесет пута већи број обољелих.

Примјера ради, број обољелих само у Шпањолској (150.000) је три и пол пута већи него у свим земљама источне Европе, а број мртвих у Италији (18.000) је османаест пута већи него цијелој у источној Европи!

У покушајима да се одговори на питање зашто је то тако и шта су потенцијални разлози због којих је ЦОВИД19 немилосрдније покосио развијени запад Европе него његов источни дио истиче се неколико оконости и потенцијалних одговора.

Неки аналитичари прије свих истичу разлике у менталитету између Европљана који су живјели са двије различите стране "Жељезне завјесе".

Подсјећају да је због разлике у природи полтичких режима, демократског на западу Европе и тоталиарног у социјалиситчим државама различита и дисциплина и "послушност" грађана према мјерама које доноси држава.

Становници бивших "народних демократија" су у ом погледу неупоредиво одговорнији и дисциплинириранији од људи који су живјели у демоктатским, либералнијим суставима.

Неки од аналитичара инсистирају и на генетским разликама, подсјећајући да су мање-више сви становници источне Европе Словени чији је генетски материјал отпорнији и прилагођенији уза овакву врсту пошасти.

ТУБЕРКУЛОЗА, "СИРОТИЊСКА БОЛЕСТ"

Но, унутар медицинске, стручне расправе о разлозима због којих је број умрлих на истоку Европе 60 пута мањи од смртноси у западној Европи, најснажнија је теорија која се односи на то да су све земље источне Европе (па и некадашња Југославија) цијепиле своје грађане против туберкулозе цјепивом БЦГ.

Ово цјепиво датира још од почетка прошлога вијека, и пуни му је назив "Бациллус Цалметте- Гуерин". Име је добило по франуским бактериолозима који су га изумили, Алберту Цалметте-у и Цамилле Гуерину.

Познати сарајевски епидемиолог Жељко Лер ових је дана у разговору за медије казао да је неспорно како је "мањи број обољелих у земљама источног блока у којима је БЦГ вакцина била обавезна, за разлику од западноевропских земаља у којима она није била обавезна.

Међутим, децидирано тврдити да је то тачно, ја мислим, нико у свијету се не усуђује", казао је доктор Лер.

Туберкулоза, или "сушица" (ТБЦ) је распострањена и често смртоносна заразна болест коју узрокују различите врсте микробактерија и она типично захваћа плућа.

Туберкулоза се преноси капљичним путем, зраком, када заражени ТБЦ-ом кашљу, кишу. Уколико се не лијечи, туберкулоза у више од половине случајева има смртоносне посљедие по болеснике.

До сада је цјепиво БЦГ једино које успјешно дјелује на превенцију туберкулозе. Иако је ТБЦ бактеријска болест, доказано је цјепиво БЦГ, поред туберкулозе, дјелује и на неке вирусне инфекције.

Вакцинисање против туберкулозе било је обавезно у свим социјалистичким земљама и обављало се над дјецом у породилишту. Туберкулоза је (била) позната и као "сиротињска болест" и то је главни разлог, што су бивше социјалистичке земје, у којима су животни услови било лошији, животни стандард нижи, а глад распрострањенија него у развијеним западним државама, проводиле обавезно вакцинисање свих својих грађана.

ШТА ГОВОРЕ ПРИМЈЕРИ ПОРТУГАЛА И ШПАНИЈЕ

Но, постоје још неки докази који потврђују теорију да је пандемија ЦОВИД19 много мање посљедице имала на земље у којима је масовно кориштено цјепиво БЦГ.

Као врло снажан аргумент наводе се примјери Шпаније и Португала, двију сусједних земаља. Португал је, наиме, једна од ријеких земаља западне Европе која је масовно вакцинисала своје становнике БСЦ-ом.

С данашњим даном, Португал ( који има око 10 милиона становника) има нешто више од 13 хиљада заражених коронавирусом. Истовремено, Шпањолска (са 47 милиона становника) имао око 150 хиљада заражених . Још се драматичнији резултати добију када се компарира број мртвих у једној и другој држави: у Португалу је ЦОВИД19 однио 380 живота, док је број жртава у Шпанији премашио 15 хиљада!!

Такође, подаци који стижу из Њемачке говоре да је број заражених и мртвих у некадашњој западној Њемачкој троструко већи него у источном дијелу ове земље, некадашњој Демократској републици Њемачкој у којој је вакцина БСГ била обавезна за све грађане.

Наравно, како пише и аутор портала "Адванце хр.", а како упозорава и медицинска и бакериолошко-епидемиолошка струка, све то још увијек нису довољни докази да би се могло тврдити како се цјепивом ЦТБ може лијечити коронавирус. Занимљиво је, међутим, да су неке државе, попут Аустралије и Низоземске покренуле научно-истраживачке пројекте са циљем утврђивања да ли и у којој мјери вакцина против туберкулозе дјелује превентивно (и) на ширење ЦОВИДА19.

("Адванце.хр", "СБ") 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цорона

10.04.2020 17:36

Погодила је и истоцне зенље, само сто то они не знају. Мисле да је обицан грип или прехлада. Мозда немају тестове или не зеле да тестирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

10.04.2020 17:43

Колико је вријеме становника на истоку колико на западу? Какав је приступ информацијама и бројност тестова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

10.04.2020 17:49

Ко суза две тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад и Исток

10.04.2020 18:00

Животни вијек на западу је дузи ,самим тим старије им је становништво . Исток је у задњи 30год имао ратове ,санкције ,нуклеарну катастрофу,општу неимаштину самим тим људи умиру и са 60,65год . На западу пензионери живе лагодно путују ,уживају ,крузери су пуни пензионера 65+,70 (сада их је ово дотукло ,махом умиру 80+) Овде код нас је презивљавање ,сикирација ,стрес ретко ко и дочека 70,75 како време одмиче .. Ето један од главних разлога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цанада

10.04.2020 18:01

Зато сто се комунизам не може искоријенити ни за 1000 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

10.04.2020 18:42

Зато сто Запд ради на томе да довољан дио становниства оболи како би сто прије створили групни имунитет. Земље истока само одгадјају проблем те це се у конацници јако дуго борити са проблемом короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

10.04.2020 20:40

Најближи истинитом објашњењу је коментар Која.

ОДГОВОРИТЕ