ОЕБС: Обезбиједити слободан приступ информацијама

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић разговарао је са шефицом мисије ОЕБС-а у БиХ, амбасадорком, Кетлин Кавалец о стању људских права у Републици Српској и БиХ. 

Република Српска 10.04.2020 | 16:14
ОЕБС: Обезбиједити слободан приступ информацијама

Бореновић је истакао да су претходних дана поднијете прекршајне пријаве против функционера ПДП-а Драшка Станивуковића и Радислава Дончића због наводног ширења панике у вријеме ванредног стања.

Он истиче да су они прије свега изнијели чињенице о неадекватном поступању власти у појединим случајевима кад је ријеч о начину спречавања ширења вируса корона и да су њихове тврдње касније потврдили грађани у чије су се име обраћали, али индиректно и власт и то тако што су поступили на начин како су их ови представници грађана и позвали да поступе. 

„У овим случајевима битна чињеница да су Станивуковић и Дончић народни посланик, односно одборник, чија је обавеза да примају представке и усмене жалбе и обавјештења од стране грађана“, каже Бореновић.

Он је подсјетио на Устав Републике Српске којим је зајамчена слобода мисли и опредјељења, савјести и увјерења, као и јавног изражавања мишљења, као и право грађана  да јавно износе мишљење о раду државних и других органа и организација, да им подносе представке, петиције и приједлоге и да на њих добију одговор, те да нико не може бити позван на одговорност нити трпити друге штетне посљедице због јавно израженог мишљења о раду државних органа. 

Бореновић и Кавалец су сагласни да је од изузетне важности имати слободан приступ информацијама и омогућити несметано извјештавање: 

  „Веома је важно да представници опозиције, невладиног сектора и медија имају слободу да на одговоран и уравнотежен начин изнесу приједлоге, сугестије, па и критике одређених поступања извршне власти, и то баш из разлога како би одговор на ову епидемију био што адекватнији и успјешнији. Уколико би свака критика потеза извршних извршних власти била третирана као прекршај, онда би практично слобода говора, демократија и људска права били потпуно суспендовани за вријеме епидемије“, истакао је Бореновић. 

Он је подсјетио Кавалец на прокламоване задатке и активности ОЕБС-а у које, поред осталог, спадају и владавина права, људска права и демократизација, те да је смисао Мисије ОЕБС-а у БиХ управо ефективна борба против горе описаних понашања представника извршне власти.

„Оваква репресија може имати тешке посљедице по владавину права и заштиту основних људских слобода у нашој земљи, чији ефекти би ускоро, попут пандемије, прешли границе Републике Српске и БиХ са негативним посљедицама по достигнуте цивилизацијске вриједности широм регије и Европе“, закључује Бореновић.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ре

10.04.2020 14:37

Стара липина зна да је готов па би да одгоди изборе ал све једно исто ти се писе миркане нула си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.04.2020 14:45

Само културно и лаганице,а не са прасици и јањици у сатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.04.2020 15:04

Добро је Бореиновићу што си рекао да су у питању народни посланик и одборник јер би они требали бити озбиљнији. Ако се они тако неодговорно понашају шта онда очекивати од обичних грађана. Сасвим је уреду да свако буде санкционисан за своје испаде. Узми и прочитај Европску конвенцију о људским правима и основним слободама па ћеш видјети у члану 15. да стоји да се могу ограничити одређена права која су у нормалним околностима призната као што је право на слободно изражавање јер у ванредном приликама као што је појава епидемије такво наклапање које праве Станивуковић и Дончић може само проузроковати проблеме. Према томе то стоји и у Европској конвенцији о људским правима и основним слободама, ако не верујеш узми и прочитај. Зато си куцао на погрешна врата јер те је тај амбасадор могао само искулирати и вјероватно ти се у себи добро насмијао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.04.2020 16:18

О чему Милане причаш, о демократији власти у РС, па ти ниси нормалан!? Према томе, Милане, Сједи ђе си, ни за ђеси ниси!

Name

Гримизна ријека

10.04.2020 15:40

То Борене,само пресија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гокси

10.04.2020 15:41

Тако је доста репресије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

10.04.2020 16:53

ПДП веома озбиљно и конкретно ради посао опозиције,а ове реакције режима манекена Радојичића и Бурле показује да их ПДП нервира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

10.04.2020 16:54

Само позивајте и прозивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

10.04.2020 18:23

Пуна подршка за све што су урадили и Станивуковић и остали, преносећи само истину, поткријепљену чињеницама. Жалосно је да има и даље таквих ботова који и, поред презентованих доказа, лупетају такве глупости да ми их је некада и жао. Али, позивам их да и даље прате истину на БН порталу и РТВ БН, те да већ једном мисле својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

10.04.2020 18:46

За Милана, ти ни сам ниси процитао оно сто си написао. Казес могу изазвати проблеме. По теби знаци ако казес и изнесес истину у јавност, онда знаци ти стварас проблем. ХАЛО!!! Или си толико склизнуо и утонуо у своје лудило и лази, па покусавас и нас цисте и нормалне да убједис да мислимо и радижо као ти. Нама је у овој ситуацији једини лијек истина.!!!

Name

Боки

11.04.2020 08:05

Жалосно да од ОЕБС - а морамо тражити, да нас демократизује у 21 - ом вијеку, размисљају ли наши људи својим главама, страшно колико се ружимо и понижавамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

11.04.2020 18:32

Наравно да треба дозволити слободан проток информација, али ригорозно казнити разносиоце и измислиоце дезинформација.Људи моји шта Дончић ради у Градишци, то није нормално. Човјек малтретира људе.

ОДГОВОРИТЕ