Вишковић: Страх да ФБиХ не угрози мјере у Српској

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српској велики проблем у борби против вируса корона прави то што није до краја испоштована одлука Предсједништва БиХ, односно што Федерација БиХ није формирала карантине на граничним прелазима на својој територији.

Република Српска 10.04.2020 | 12:07
Вишковић: Страх да ФБиХ не угрози мјере у Српској

- Ми смо своју обавезу испоштовали прије више од 15 дана, док они, осим што још нису формирали у пуном капацитету карантине на граничним прелазима, о карантинима у локалним заједницама у неким кантонима и не размишљају - рекао је Вишковић.

Он је навео да му је тај проблем у разговору изнио и предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, који је рекао да нема инструменте власти када је ријеч о кантонима.

- Наш страх је да због тога не буду угрожене мјере које спроводимо у Српској и да ФБиХ не постане жариште које би нас могло угрозити. Довољно је видјети податак да је Српска, иако је по броју становника дупло мањи ентитет, урадила дупло више тестирања од ФБиХ. Они имају приступ тестирању који се у другим земљама показао као лош јер тестирају само људе који већ показују знакове обољења - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је ФБиХ каснила и са предузимањем других мјера у сузбијању вируса.

Вишковић је нагласио да Српска дјелује превентивно, те да је план да се крене са појачаним тестирањем свих људи који су угрожени због обављања свог посла као што су касирке, полицајци, инспектори, новинари...

Говорећи о расподјели средстава која треба да дођу од Међународног монетарног фонда, Вишковић је навео да проблеми постоје јер ФБиХ има унутрашњих проблема са расподјелом тог новца, који се рефлектују и на Српску.

- Они имају проблем како да та средства буду распоређена јер дио желе и кантони. То нам је велики проблем јер Српска много прије у односу на друге институције у БиХ извршава своје обавезе. Ми смо спремни да испунимо услове ММФ-а и да повучемо средства која нам припадају, али нисмо у позицији да дођемо до аранжмана јер у ФБиХ нема договора. Тек кад се у ФБиХ договоре треба да се договарају ентитети - рекао је Вишковић за телевизију К3.

Он је подсјетио да је приједлог Српске био да, с обзиром да ФБиХ има више становника, подјела средстава буде 60 према 40 одсто, те оцијенио да је то сасвим коректно.

Говорећи о Централној банци БиХ, Вишковић је навео да она до сада није обављала своју функцију у вријеме кризе.

- Свуда у окружењу централне банке су се ставиле у улогу подршке. Њемачка или Србија, које планирају помоћ привреди и грађанима, не издвајају та средства из буџета, него се то све ради са нивоа централних банака које за то и постоје. У БиХ се за сада то не дешава, али надам се да ће менаџмент Централне банке схватити њену улогу и позивам их да одраде уставну и закониту улогу да помогну своје грађане и привреду кад им је најтеже - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, било је неопходно увести ванредно стање у Српској како би брже и лакше доносили важне одлуке.

- Када престане потреба за ванредним стањем све те одлуке ће се наћи пред народним посланицима и неке престати да важе, док ће неке бити преточене у законска рјешења - додао је Вишковић.

Говорећи о Уредби о забрани ширења лажних информација и панике, Вишковић је нагласио да је она доносена и у земљама у окружењу да би било спријечено ширење панике, лажних информација и обмањивање грађана.

- Велики број медија се у овој ситауцији понаша коректно, а ми смо се трудили да им олакшамо рад и обезбиједимо информације да би грађани били информисани - рекао је Вишковић, наводећи да ће Српска помоћи и медијима који сносе посљедице епидемије вируса корона, као и осталим привредним субјектима.

Вишковић је истакао да је у ванредној ситуацији добра и коректна сарадња Владе и локалних заједница с циљем да проблеми буду ријешени и заштићени животи грађана.

Он је навео да је као командант Републичког штаба за ванредне ситуације у сталном контакту са начелницима и градоначелницима, те да прати стање у локалним заједницама.

- Задовољан сам радом начелника и градоначелника без обзира на политичку опцију којој припадају, јер се сви понашају одговорно и поштују одлуке Републичког штаба, а поједини чак доносе и ригорозније мјере, што смо им ми и омогућили - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да Влада брине и о локалним заједницама у ФБиХ у којима живи већинско српско становништво, те да им је на њихов захтјев упутила брашно.

- Сличну помоћ упутили смо и значајном броју мањих локалних заједница које се налазе на рубним подручјима Српске, за око 4.200 социјално угрожених грађана у Српској смо обезбиједили пакете животних намирница, а свим јавним кухињама уплатили новчана средства - рекао је Вишковић.

Он је замолио грађане који су планирали да дођу у Српску из иностранства да то избјегну, те на тај начин заштите и себе и оне код којих долазе.

- Издржимо још оно вријеме које струка тражи од нас. Прегрмили смо најтежи дио и не би ваљало да опуштањем погазимо све оно што смо добро урадили. Социјалне контакте треба да сведемо на минимум јер се само тако можемо изборити са епидемијом. Хвала грађанима што су се до сада понашали одговорно према Републици, својим породицама и окружењу. Ако тако наставе сигуран сам да ћемо ускоро моћи да констатујемо да је ова епидемија иза нас - рекао је Вишковић.

(Срна)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

10.04.2020 10:16

ПРЕМИЈЕРУ, ДИСПЕЧЕРУ, НИСИ ДАО ОДГОВОРЕ НА ПИТАЊА ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ И ЊИХОВОГ ЗВАНИЧНОГ ПРЕДСТАВНИКА РОДОЉУБА ДРАШКОВИЋА.!!!?!!! ПАПИРЕ НА УВИД ЈАВНОСТИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццццц

10.04.2020 12:45

Ови људи су стварно дно...ко о цему баба о устипцима Федерација је од Рс 100x напреднији и бољи ентитет па нисмо будале да не видимо...доста висе

Name

Михајло

10.04.2020 13:43

Да ли је питање, гдје су робне резерве и паре, узнемиравање јавности или в.... и??

Name

Ре БЛ

10.04.2020 15:52

БРАВО, АЛИ ЗА СВЕ СУ КРИВО ИСКРЕНИ О ПОШТЕНИ ГРАЂАНИ РС ПА И ЗА ЋИЊЕНИЦУ ШТО ОВИ БАНДИТИ ВЕЋ НЕКОЛИКО ИЗБОРА КРАДУ ГЛАСОВЕ И ИЗБОРЕ...... НАРОДЕ У ПАМЕТ..... НЕСТАЈЕМО.....

Name

статистика

11.04.2020 08:12

Са 10.04.У БиХ најмање су 934 особе позитивне на коронавирус. Од тога је 525 у Федерацији БиХ, 392 у Републици Српској и 17 у Брчко Дистрикту. До сада је преминуло укупно 37 особа, у РС 14 у ФБиХ 23 а опоравило се најмање 139.У РС 102 у ФБиХ 37.Број тестираних на Корона вирус у БиХ 4867 лица у РС 2652 у ФБиХ 2215.

Name

Сер од Добоја

13.04.2020 06:45

шта рећи осим ХАХХАХАХАХХАХАХАХХА

Name

ДМ

10.04.2020 10:20

Посудјујес од њих тестове,а БЛ је била прво заристе.Супља прица као И увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

10.04.2020 12:20

Увијек тразе кривца у другом, по оној "дрз'те лопова!" Ова је прица непримјерена ситуацији, боље реци крајње неозбиљна.

Name

Ре ДМ

10.04.2020 13:34

Није ово за њега

Name

Ре

10.04.2020 22:22

ЗАБОРАВИО ДИСПЕЧЕР ШТА ЈЕ НЕДАВНО РЕКАО И ЈОШ ЈЕ ТЗВ. ПРЕМИЈЕР.... КАЗАО ЈЕ ДА ЈЕ ОВУ ЕПИДЕМИЈУ НЕКО ИЗМИСЛИО КАКО БИ ТОБОЖ УНИШТИО ПРИВРЕДУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ..... КАКО ИНТЕЛИГЕНТНО - УНИШТИТИ НЕШТО ШТО НЕ ПОСТОЈИ..?!!!!! СВЕ СТЕ ВИ ВЕЋ УНИШТИЛИ.......

Name

Скептик

10.04.2020 10:32

О боже па овај је гори од короне, шта све морамо слушати ...труди се нешто да каже... али убија нас психички, лупа безвезе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

10.04.2020 12:29

Цовјек је у праву. Код нас су мјере давни усвојене а Федерација је спавала, а сада је највеци проблем са карантинима на границним прелазима у Федерацији. Улазе како хоце ина тај нацин не угрозавају само Федерацијувец и нас.

Name

РЕ за X

10.04.2020 12:39

богами си ти преспавао ове дане ...о цему ти прицас..слусас ста ти ови диспецери казу

Name

ре;

10.04.2020 12:45

Није федерација него васи јарани у ХДЗ-у проблем...

Name

Ухх

10.04.2020 10:34

Цак и птице на грани знају сто сте увели ванредно стање. У рату није било. Ниси нам објаснио где су робне резерве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

11.04.2020 07:39

Федерација стоји јако лосе...немају ниста...ни брасна ни компира. Требамо се одма оцјепит и прогласат дрзаву Србпску.

Name

Мостарац

10.04.2020 10:34

Да ти појасним пар ствари, -Прво престаните нас узимати уста без потребе и ти и додиг и цвијановић јер вам ниста не радимо, о себи смо се забавили као и сви уосталом -Мјере у ФБиХ не касне ни секунде у односу на икога, јавни превоз и јавна окупљања су укинути 7 дана прије него код Вас -Неце ФБиХ стављати људе у присилне карантене -Немамо и нецемо имати закон који прогања икога и непотребно уводити диктатуру -Паре од ММФ и све остало се дијели 2/3 + 1/3 вец 24 године сто би мијењали -Број заражених у ФБиХ у оносу на број становника је мањи него у РС -За разику од вас наси политицари иако су иста говна ко и васи нису ниста тразили само за ФБиХ него за све све најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

10.04.2020 11:37

Брате херцеговац немој се узнемиравати, ови наси су исто смрде као и васи, говна су говна. Цим им се фотеља уздрма и поцне им падати популарност одмх пљују на другу страну и лозе оне који нису у стањ да мисле а врједни су колико и нај јефтинији сендвиц. Него, узивај у зивоту, поздрав из висе боље изјебаног , ста год да јесте.

Name

Па добро

10.04.2020 10:43

Ако људи нису формирали карантен код себе.Знаци да постоји вероватно јак разлог за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Лука

10.04.2020 11:31

Браво

Name

Дуле

10.04.2020 10:43

А шофере који радимо нон стоп нико нити мисли тестирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

10.04.2020 11:39

Ваљда диспецер одлуцује куда возис, сад и " диспецер" одлуцује хоцес бити или не тестиран. Јебес Алан Форд ста смо ми.

Name

РРР

10.04.2020 10:44

Џаба Миле дочекује авионе и камионе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питањце

10.04.2020 10:45

Како те Диспечеру није срамота поред "тако великог броја тестираних" у "бољем" дјелу БиХ, жицати од "Лошијег" дјела БиХ тестове у зајам.Ниси баш упечатљив,малце неко ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

10.04.2020 10:47

Е сад се гледа на све могуце нацине како и одакле сто прије извуци новац јер нема висе ни фенинга за плате и обавезе у јавном сектору, сад су спремни на све могуце договоре и попусте на стету свих нас јер им гори под ногама

ОДГОВОРИТЕ
Name

дебелидебил

12.04.2020 13:24

Свеби то било уреду да тај новац оце да оде у праве сврхе проблем и јесте у томе стоце лова да заврси у дзеповима лопова а раднику и сељаку само пуста обецања

Name

Милићи цитy

10.04.2020 10:47

Дајте диспечеру да влада читавом босном па човјек знао распоредит куд це ићи 4 камиона и 3 аута да незна бит премијер ајте молим вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад било

10.04.2020 12:06

Море бит да је знао распоредит четири камиона и три мала аута. Али то је давно било, кад је био млађи, кад је одморан и баш испаван био, кад није махмуран. А сад је то мало теже, сколило га са свију страна, ока не дају отворити.

Name

вулевуле

10.04.2020 10:49

У Федерацији је све лоше, код нас је све добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

10.04.2020 10:51

Немој ти богати Диспецеру да неком дрзис лекције јер појма о зивоту немас.Гурни мало руку у туди дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦБ

10.04.2020 10:52

Ц Банке интервенису у уредјеним и правним дрзавама а посто код нас нема ни П од права и У од уредјења, молим лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

занзибар

10.04.2020 10:57

Беванда лукав као прериска лисица, скоро као и Додик. Додик тражи 50% од кредита, а Беванда 1/3 за подобне, а остало нек остане осталима. Кад то претвориш у бројке, онда Додик узима 150 милиона, Беванда 100 милиона, а за остало пола Босне остане 50 милиона, а сви требамо враћати кредит. Све академици из Широког Бријега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чадор Аге Бећираге

10.04.2020 10:58

А просите 20 хиљада тестова за корону од Федерације.Битно да си разапео саторе на 15 њива,само фали Баја и Додик да се разадиру у њима како им не мозе нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сути Радоване

10.04.2020 11:06

Радоване,нервирас ме!Не пореди се са Федерацијом,обит це ти се о главу,у сваком су погледу испред нас. П.С. Од њих тразис тестове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2020 14:40

И још нападе браћ Рвате. Па има Миле да га смијени одмах данас јер наскаце на брата Човића.

Name

Стање на терену

10.04.2020 11:07

Овај није нормалан па у Федерацији се људи доста придрзавају. Залосно али реално мало ко из Федерације уопсте иде у РС осим Босњака који зиве у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБиХ

10.04.2020 12:40

Идемо туристички, наравно, све је ово једна држава.

Name

Ха ха

10.04.2020 11:27

Нису они као ти додик и жељкица да краду да оправдате паре као ту потросили на саторе а себи у дзеп ставили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

10.04.2020 11:41

Кад је била поплава федерација помогла рс,кад су банке у РС-у пропале око 140милиона смо дали из федерације за санирање банкарског сектора,јер васа агенција за банкарство претворена у Додиков новцаник. и опет ми не ваљамо Код нас неце бити ванредног стања,јер нико нема право да суспендује законодавну власт и парламенте,а у РС-у је свакако Додик БОГ,па онда свеједно,купштина ко БИГБРАДЕР,сто БОГ казе они само климну и спроводе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

10.04.2020 11:43

Тебе и додика и зејлку треба у карантин ида неизказите никако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста

10.04.2020 15:09

Свака цаст. Овдје је ионако свеједно. Миле је све. Не само законодавна, извршна и судска власт, него он је СВЕ. Она најбоље зна све. Он је политичар, правнок, доктор, инжињер, шофер, астронаут...... порно глумац.... нацинаналиста....исламски терориста......БОГ...

Name

стефан

10.04.2020 11:45

ОБЈАСНИ ПРЕМИЈЕРУ ГДЈЕ СУ РОБНЕ РЕЗЕРВЕ. СВЕ СТЕ ПОПИЛИ И ПОТРОШИЛИ И САДА ОД РАДНИКА ТРАЖИТЕ ДА СЕ ОДРЕКНУ СВОГ ДИЈЕЛА ПЛАТЕ. СРАМ ВАС БИЛО. ЈА БИ СЕ ОДРЕКАО СВОГ ДИЈЕЛА ПЛАТЕ У ВИСИНИ ОД 2000 МАРАКА ПОД УСЛОВОМ ДА И МЕНИ ОСТАНЕ 2000 МАРАКА ЈЕР И ЈА И МОЈА ПОРОДИЦА МОРАМО НЕКАКО ЖИВЈЕТИ. СРАМ ВАС БИЛО ШТА НАМ РАДИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "владара из дивљине"

10.04.2020 12:07

Важно је да сте ви "спремни да повучете трансу од ММФ-а, као бољи ентитет". Е повући ћете неког за..... Само се радом постиже просперитет. Вратите од народа покредено и ето новца без ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

10.04.2020 13:01

Нема шта не поштује Федерација ништа слободно пунктове поставите и цик цак јежеве а и ми ово мало што нас је остало ћемо отићи.Хало ,па сви су зинули на јавне набавке, нема у народа пара па једни убиру порезе,гуле народ ,а други преко јавних набавки усмеравају у приватне џепове.Што се дуже задрже на власти дужи ће бит опоравак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.04.2020 13:13

Кад им вратис тестове онда прицај о федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уни премијер

10.04.2020 13:17

Знасли диспецеру а вјероватно да незнас.Централна банка има резерве на нивоу дрзаве коју ти и твој сеф не признајете па сад мало бих као признали.Магарце сви релевантни струцњаци свијета кои управљају новцем су рекли тоје покрице у € еоро проту вриједност КМ.Сто прицате о виску новца у Централној банци Бих тоје новац које банке цувају као депозит и тоје стедња градана.Посто си један обицни диспецер тоје затебе несхватљиво.Ја ти савјетујем повуци резерву из будета РСа али тоје за вас мисаона именица. Како се понасате и тросите оно сто нисте ни зарадили и по мугуцности тросења унапријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадни смо ти

10.04.2020 13:17

И сад нек неко каже да нисмо бољи дио БиХ, у Бања Луци поред Лакташа и осталим приградским насељима више заражених него у цијелој Босни и Херцеговини. Ма какава је то држава Босна и Херцеговина, а нема у наслову ни босанских Србијанаца, гдје су Србијанци ?...., па у Србији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yука

10.04.2020 13:26

Ти стварно ниси нормалан, што би ми и како угрозили РС, јесмо ли га угрозили 2014 ко да су биле поплаве. Па кркане један федерација је купила, купила 150000 тестова, нико им није донирао. Сада тражиш позамјицу, ја сам да ти посуде једна смо држава, али ви добили по очи од Руса само за РС, а турска, америчка, за цијелу БиХ. Стварно си јадан. Срам вас било. Ово пише обичан човјек, немој сад рећи овај бошњо. Мука ми ко све води ентитет, па и државу. Поздрав свима који су нормални, за остале ко их ј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

10.04.2020 13:50

Затворите ентитеткке границее и неће бити проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Рус

10.04.2020 16:07

Стисни па затвори. Слободно ;)

Name

мане

10.04.2020 14:11

Премијеру стацети кредит ми смо бољи дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

10.04.2020 14:37

Босњаци су криви за економију.корону.полицијски сат.неуспјехе...итд... тако је висковицу...босњаци нас коце да њих није...ми би сад били најразвијенииљи у региону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

10.04.2020 14:56

Ма како то диспечеру, па твој шеф месар рече да нам не треба Сарајево?? А сад стално кука и хоће да штампа новац! А о ММФ-у да се не прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

10.04.2020 15:04

Није нас страх ФБиХ него тебе и сатрапа око тебе. Федерација је за нас друга димензија. То што млатиш, млати у Залуковику са пензионерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лактаси

10.04.2020 19:24

Висковицу теби је најбоље да тестирас главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.04.2020 09:36

Да,оканите се глупости,гледајте своја посла ,премијер је усаврсио употребу "алтер ега","нисам ја он је", код бившег гзде,и покушава да као"премијер и човјек"то исто примјењује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

13.04.2020 00:21

АУ , СТА ЈЕ САД ВИШКО ,МАЛО БИ ДА ЗАВУЧЕМО РУКУ И У ЗАЈЕДНИЧКИ ЏЕП (ЦЕНТРАЛНУ БАНКУ) . МОЖЕ , МОЖЕ АЛИ САМО ОНОЛИКО КОЛИКО СМО И СТАВЉАЛИ У ТАЈ ЏЕП . ЗНАШ ОНУ ПРИЧУ : ЦВРЧАК СВИРА К..ЦУ А МРАВ РАДИ . Е САД ВАЉА ОПЕТ ЗАСВИРАТ К... . НЕМА ЛОВЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

13.04.2020 07:46

Шта је, већ почело тражење криваца у другима а не у вама? У стилу најригиднијих комуњара....

ОДГОВОРИТЕ