Требиње: Заражени мушкарац био на лијечењу у Бањалуци

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће сви контакти нашег суграђанина који је заражен новим вирусом корона бити у кућној изолацији, тестирани и након резултата теста или остати у четнаестодневној изолацији или бити пребачени у карантин који је за ову прилику формиран у објекту Студентског центра.

Република Српска 10.04.2020 | 11:29
Требиње: Заражени мушкарац био на лијечењу у Бањалуци

Ћурић је, након састанка Штаба за ванредне ситуације, истакао да је став свих чланова овог Штаба да се још рестриктивније настави са превентивним мјера, те да убудуће ниједан грађанин Требиња неће моћи да напусти своје пребивалиште (територију града Требиња).

Он је истакао и да нема мјеста паници, јер надлежне службе раде свој посао.

„На састанку смо констатовали да немамо да уведемо ниједну нову мјеру, јер смо све могуће превентивне мјере увели у протеклим седмицама, иако до данас нисмо имали регистрован случај инфекције новим вирусом корона“, казао је Ћурић.

Говорећи о броју тестираних на подручју Требиња, Ћурић је рекао да је став струке на који начин и ко треба да буде тестиран, те да до сада није било потребе да се врше масовна тестирања.

„Али ово сада већ значи да се иде у масовније тестирање. Сви контакти ће бити тестирани, први круг тих контаката већ данас иде у кућну изолацију рјешењем надлежниог инспектора“, навео је Ћурић.

Ћурић је позвао грађане да додатно смање социјални контакт и поштују превентивне мјере, јер је нови вирус корона од данас присутан и у Требињу.

„Морамо бити још озбиљнији. Знам и разумијем да је предуго бити у кући 15, 30 или 40 дана. Али, нажалост, морамо, је је то једини прави и тренутно могући начин да зауставимо ову пандемију“, навео је Ћурић.

Он је казао и да је и особље Универзитетског клиничког центра Републике Српске, гдје је заражени пацијент раније био смјештен, а сада и требињске Болнице, бори се да спаси живот овог човјека.

Епидемиолог Јелена Дурић казала је да је старији мушкарац, који је заражен новим вирусом корона, тестиран на изолационом одјељењу требињске Болнице, а да је крајем марта боравио на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци.

„Све здравствене службе су предузеле све епидемиолошке мјере, истражују се контакти обољелог и о свему ће јавност бити благовремено обавијештена“, поручила је Дурићева.

Директор требињске Болнице примаријус др Љубица Миљановић казала је да је пацијент на изолационо одјељење примљен 7. априла са респираторним симптомима.

„Пацијент је на хоспитализацији, стабилног је општег стања. Иначе, ријеч је о пацијенту који има хроничну опструктивну болест плућа, који се и раније лијечио на плућном одјељењу, а који има и друга обољења“, навела је Миљановићева.

Миљановићева је казала да је требињска Болница спремна да прими пацијенте са новим вирусом корона.

„Молим све грађане да смање контакте. Лијепо вријеме јесте, али пандемија је присутна. Посебно је неодговорна омладина која се скупља на базену у Бреговима, парку, уз ријеку. Морамо да реагује другачије. Социјални контакт мора да буде на најмањем могућем нивоу“, нагласила је Миљановићева.

Први случај новог вируса корона потврђен је јутрос у Требињу.

(Херцеговинапромо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ухх

10.04.2020 09:38

Зар вам оне спузе нису помогле по цести?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђиксон

10.04.2020 15:10

Тврдим да у БЛ прикривају стварни број заразених.

Name

Број тестираних?

10.04.2020 09:47

Говорећи о броју тестираних на подручју Требиња, Ћурић је рекао да је став струке на који начин и ко треба да буде тестиран, те да до сада није било потребе да се врше масовна тестирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БРОЈ ТЕСТИРАНИХ

10.04.2020 11:15

Само нам реци ,ста хицес да казес? Вјероватно не знас ни ти.

Name

Милокрад

10.04.2020 13:28

Да не кука исток РС о бањолучкој пљачки српских крајева. А да ништа не дијели Бања Лука истоку. Подијелила нам је корону хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контравезни бизнисмен

10.04.2020 14:49

Ђе га је ђаво донио из Бањалуке код над да нам ту заразу донесе....

Name

Сања

10.04.2020 14:22

Казе градонацелник "нема висе какве мјере да уведе". Па јадан небио град ти је пун од 10 до 20х.Нико маске нико рукавица.Казњавај или одосмо као Италија.Ако су борци могли у рову 4год сто се немозе сједат код куце.Све објесно ,неодговорно и помамно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзосуа

10.04.2020 16:11

Нек је забранио робу из Цапљине. То је приоритет.