Станић поручио да је неопходна реформа здравственог система

- Свима је сада јасно да са здрављем ништа постаје све, али исто тако да без здравља све поштаје ништа. Двадесет први вијек је већ сада трајно обиљежила вирусна пандемија и након тога много тога неће бити исто, изјавио је доктор Слободан Станић предсједник Одбора за здравство СДС.

Република Српска 09.04.2020 | 14:35
Станић поручио да је неопходна реформа здравственог система

"Борба здравствених професионалаца и осталих запослених у здравственим системима у којој они спашавајући животе других, ризикују свој здравље и живот, као и својих породица. Управо због тога, најмање што можемо да урадимо и што је наша обавеза као друштва је, да што прије кренемо у финансијску консолидацију здравственог система Републике Српске. Премијер Вишковић је изјавио да „Здравство крвари“, сада је вријеме  за трансфузију, а одмах по завршетку пандемије за суштинску реформу и реорганизацију", рекао је Станић.

Додаје да значајна средства помоћи и кредитне подршке биће дозначена Републици Српској од стране ЕУ, ЕБРД-а, Свјетске банке, УНДП-а, СЗО, УНИЦЕФ-а...

"Јуче смо видјели да и Влада РС планира формирати „Компензациони фонд за подршку здравству“. Предлажемо да се средства у износу 230 милиона КМ, колико је и дуг здравствених установа за порезе и доприносе, уз изузетну финансијску дисциплину, усмјере ка здравственим установама. Здравствене установе би тим средствима уплатиле своја дуговања за порезе и доприносе", казао је он.

Тим уплатама, наводи Станић, би се аутоматски 22.792.792 км, вратила у трезор Републике Српске. 

Станић истиче да би дио средстава био уплаћен Фонду за рехабилитацију и запошљавање инвалида што је значајно да се помогну вулнерабилне категорије становништва.

"Средства у износу 6.279.006 км била би уплаћена Заводу за запошљавање што је исто тако од великог значаја обзиром да ће повећан број радника који остану без посла тражити подршку Завода. Износ од 9.418.509 КМ ишао би Фонду дјечије заштите, који би био ојачан, надомјестио би се очекивани дефицит и омогућило неометано извршење обавеза јако битних за будућу демографску слику Републике Српске. Највећи износ од 116.161.616 км био би уплаћен Фонду ПИО што је у овом тренутку од суштинске важности као подршка редовној исплати пензија у времену смањених прихода, а пошто је Фонд ПИО у саставу Трезора РС то би била и подршка Трезору", појаснио је Станић.

Наводи да би на крају 75.348.075 КМ добио ФЗО који би могао дијелом тих средстава да измири дуг према послодавцима за рефундацију боловања и да на тај начин помогне привреди.

"Остатак би поновно био усмјерен ка здравственим установама према утврђеном плану,а то би уз израду иновативних начина плаћања запослених у здравству довело до побољшања  статуса и стандарда запослених у здравству", наглашава Станић и додаје:

"Ово је први у низу корака потребних за косолидацију здравства у Републици Српској, али и најдужи пут почиње првим кораком. Сада је најважнија што успјешнија борба са пандемијом, а наше је да онима на првој линији помогнемо у тој борби макар логистиком."

Након побједе идемо даље! , поручује Станић.

(БН)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Миле

09.04.2020 12:53

Г.Станицу причаш о реформи здравства каква реефор ма ми смо покрадени цијела РС прицај камењу пара нема само паре врсе реформу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гагана

09.04.2020 13:03

Најприје треба Бурле да изврне своје дзепове!

Name

Пензионер

09.04.2020 13:07

Све добро што кажете али би можда било боље да сте тајно то предложили садашњем министру здравства јер ови који се питају никада неће прихватити ваше савјете а по мени некада је добро доћи до циља није битно на који начин.Осим тога што предлажете мора се стално мијењати менађжмент да му се не дозволи да се успава то значи мандат 4 године и дајмо следећег да не помисле да је то њихово власништво као што је сада.Надзорни одбор се мора бирати од моралних стручњака.Доктори се морају масовније слати на специјализацију све теба промјенити.

Name

Ха ха ха

09.04.2020 14:41

Комунистицке земље су много боље просле у епидемији од трулези либералног капитализма. Ајде да нам то признају свјетски пљацкаси.

Name

Глас народа

09.04.2020 16:02

Господин је дао предлог,има разлога да му вјерујемо.Здравство у цијелом свијету је у колапсу,нараво коста пуно а нема ниста дјабе у Маре гатаре,најбољи пример је УСА.Тамо је тотални колапс а здравство не дугује никоме.Па људи јесте ли свјесни да у УСА људи немогу да оду доцтору јер немају да плате....Дуг здравста се мора елиминисати на паметан нацин..

Name

пр

10.04.2020 07:22

Станићу, у Добоју си се за вријеме поплава сликао као манекен пред ојадјеним народом, ни чизме ниси донио. Испред мене си искочио из комбија са новинарима док сам избацивао лопатом смеће из објекта не питајући ни како ми је почео позирати. Брука.

Name

Робин Хоод

09.04.2020 12:55

Носите маске и када немате симптоме (било какве маске, мараму, шал око носа и уста и сл. - маска не штити вас, већ с њом штитите људе око себе јер можда ширите вирус а да то и не знате) и перите руке. Сапун и вода су ОК, нема потреба за силним алкохолом или агресивним средствима која ће вам оштетити кожу... „А. W. Хедрицх у својем истраживању епидемије оспица у америчком граду Балтимореу, први пут је примијењен термин ;“имунитет стада” на људе, након чега је ушао у широку употребу, тридесетих година .... “имунитет стада”,... појава дакле међу људима и животињама, да постају колективно отпорни на коју заразну болест, може се постићи тако да се већина људи у некој заједници, или готово сви, вакцинишу против те болести, но може се постићи и тако да је преболи већина њих, па узрочник епидемије, вирус или бактерија, немају више на кога “скочити”.Многе богате земље Запада одлучиле да се против навале актуалног коронавируса бране као крдо, тако да допусте да се већина “стоке” зарази. Страшну грешку коју су учинили доктории и политичари у споменутим државама, говоре актуалне бројке.“ Политичари би требали наступати без фанатизма и они су ти који морају бранити друштво, а не своје идеале. У читаву причу се морају укључити и стручњаци. јер Док не пронађемо лијек. ...живјет ћемо у несигурности и опасности од овог вируса све док се не пронађе адекватна заштита од њега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

09.04.2020 13:03

А како би било да се конацно неко усуди и предлози да на нивоу дрзаве ујединимо фондове. Да формирамо дрзавни фонд БиХ. Да буде јак и да конацно уредимо то као остале земље. Пренос надлезности? Па ста? Ако це нам свима бити боље, засто би то био проблем? Пласе нас са преносом надлезности, јер цувају своје фотеље. Уосталом то вази и за зељезнице и за аутопутеве итд.... Засто је то табу тема???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

09.04.2020 15:28

А шта мислиш да се присајединимо са Србијом. Па шта фали?

Name

Проф

09.04.2020 22:54

Браво за коментар. Али против те идеје је читав политички лоби. А политика је "Мека и Медина" у БиХ.

Name

шта ви прицате

09.04.2020 13:03

кад насе здравство испаде најбоље у ЕВРОПИ, А ВИ бновци не помињете РУСКУ помоћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

09.04.2020 13:03

Ако се презиви и буде пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

09.04.2020 13:03

Кад ми неко од сад буде рекао да се ницега не боји само Бога пљунут ву га. Нико се не боји Бога само власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

09.04.2020 13:17

УСАИД је активан широм БиХ, сарађује и на ентитетским и државном нивоу. Будући да тражите конкретне податке по ентитетима, рећи ћу вам да је у протеклих 25 година америчка влада РС помогла с око 700 милиона долара у циљу јачања њеног економског раста и демократизације. УСАИД интензивно ради на побољшању капацитета предузећа са високим растом, те оним извозно оријентисаним и у РС и у ФБиХ додјељујући им бесповратна финансијска средства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прилика

09.04.2020 13:31

Треба искиристити ову ситуацију и ријешири се баласта у здравству. Мислим на море запослених по станачкој линији који су залутали у здравствени систем ( географи, историчари, демографи, фризери итд) који су на платном списку, а радни допринос је нула.Тако би се могла повећати примања онима који раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

09.04.2020 13:31

Ухапсите скрбица , врарите стотине милиона кије је украо и улозите у здравство ..ово је само дјелиц рјесења .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

09.04.2020 13:44

Много паметујес,а био си министар. Па сто тад ниста не уради. Сами бла,бла,бла. Доста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РС

09.04.2020 14:23

Немој терапију да прескацес. Колико мјесеци је био министар? Није одговарао том твом. Цовјек струцан и постен

Name

ре РС

09.04.2020 14:53

Човјек био мјесец дана министар и смјењен. Ко иоле има мозга зна зашто.

Name

Ре

09.04.2020 14:56

Чиним мимсемда си ти неки Рудоњин дрекавац,који не види даље од свог носа, јер да водите онда би примјетили да сви мислите како вам он ваш љубљени вођа каже.,! Ви не поштујете и је видите колико немој опљачкао,заједно са својим дупелисцима!.!!чак и онај из хел . Сервиса прави вилу на Врбасу....,а сви имају станове и викендице..!! Анализирање и провјерите....

Name

РС

10.04.2020 08:19

Ботићи само напријед.

Name

Боки

09.04.2020 13:44

Двије реформе - не може се живјети и радити у Словенији, узимати тамо цијела плата, а у РС/БИХ бити "незапослен" неуплаћивати ништа и чим крене наопаку дојурити назад овамо и онда кукати јер нема средстава у здравству. Под два, (а треба под један), уклонити Шкрбића из СВЕГА у здравственом систему, али доспловно је СВУДА његова задња и његов проценат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

09.04.2020 13:46

Тко је све харао фондом ЗО,он је и даље идеалан,а да може боље МОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 007

09.04.2020 14:36

А ти сто су харали и крали. Дал су одговарали?

Name

Годподине

09.04.2020 13:46

станицу немојте се борити за разне ствари које се криво раде него се борите за праведан изборни закон !! А након тога онда све те неправедне ствари це се поправити !!! Наравно ако ви сада заиста прицате сто мислите!!! Али хоцу реци треба кренути од поцетка!! Знаци проблем бр.1 је изборни закон!! Прво треба средити демократске законе па онда се тако и понасати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхаузен

09.04.2020 14:10

Добицес казну због сирења панике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бдбдие

09.04.2020 14:13

Баш ће тебе слушати. Ето без тебе не знају шта и како треба?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Сарајево

09.04.2020 14:29

Је ли вас висе срамота ово објављивати па земље са таквом економијом као сто су Италија,Француска,Енглеска ,Спанија нису у стању да се изборе са овим проблемом и овај исфрустирани кретен који је био Додиков министар тог истог здравства насао несто да паметује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рогатица истина

09.04.2020 14:43

ПРОВЈЕРИТЕ СТА РАДИ ДИРЕКТОР СУМАРСТВА У РОГАТИЦИ КОГА ЈЕ ПОСТАВИО ЈАГОДИЦ? САЉЕ ЉУДЕ У КОМБИЈИМА И АУТОБУСИМА НА ПОСУМЉАВАЊЕ УПРКОС ЗАБРАНИ ОКПЉАЊА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

09.04.2020 14:45

Мени је ван сваке памети било да у задњих пар година један др спецјалиста у Републици Српској буде плацен 1900 км а медицинска сестра у распону 800-900км јос у закону о платама писе да плата садрзи и топли оброк и регрес и све . А да представник Републике Српске у парламентарној скупстини БиХ има 4000 км примања па цлан комисије па одбора па јос нецега ауто возаца одвојени зивот ресторан по повољним цијенама . И онда доктори и сестре нај бољи оду у иностранство трбухом за крухом налети пандемија и нема људе ко да лијеци . Хоце ли сада као сто је то Вуциц урадио повецати плату здравственим радницима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаххахахаха

09.04.2020 15:26

Смесан си.

Name

тугомир

09.04.2020 15:01

У ово кризно време са политичком борбом за власт се баве само болесници и лудаци.Људи дајте да се решимо ове напасти,господине Станићу дођи мало себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме ви трубите,

09.04.2020 15:04

Народ радни саградио, ви приватизирали ! Е, Сада нисте у стању нити да екектрику плачате , Е видите; у Тим болницама , и здрав_ домовима садите салату и бели лук !никада вам доста , никада нисмо имели неке користи од тога ; када сам био у болницу БН све сам морао донети са собом , све осим железне постеље; ста јос ви желите! Дусу! Е видите. Бандо то вам не доволимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

09.04.2020 15:11

Нама је тренутно најпотребнија реформа мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

09.04.2020 16:00

Станицу дали те је срамота бар мало Знас ли колико си узео кеса лицно и опет си ме слагао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

09.04.2020 18:39

Те дугове ниси требао ни правити док си био министар и имао власт у рукама.

ОДГОВОРИТЕ