ЦИК тражи да се због вируса корона одгоде локални избори

Централна изборна комисија БиХ је данас на 14. сједници усвојила закључак о покретању иницијативе за доношење Закона о допунама Изборног закона БиХ, коју доставља Парламентарној скупштини БиХ.

Босна и Херцеговина 09.04.2020 | 13:55
ЦИК тражи да се због вируса корона одгоде локални избори

Предложеним допунама Изборног закона БиХ се уводи појам ванредних околности
које подразумијевају ванредну ситуацију те стање природне непогоде и друге несреће, проглашене од надлежних институција у Босни и Херцеговини, што подразумијева све нивое власти и утврђује да Централна изборна комисија БиХ има овласти да донесе одлуку о  одгађању расписивања и одржавања избора, што до сада није било прописано.

Оцјена постојања законских услова за одржавање одгођених избора је у надлежности Централне изборне комисије БиХ и иста би ову одлуку била овлаштена донијети и за вријеме трајања ванредних околности, уколико утврди да те околности више не онемогућавају организацију одржавања избора у складу с Изборним законом БиХ. 

Закон о допунама Изборног закона БиХ би, према предложеном законском рјешењу, ступио на снагу дан након објаве у "Службеном гласнику БиХ".

"Како би расписивањем избора већ наредног дана почели тећи рокови за провођење изборних активности, као што је прикупљање потписа политичких субјеката, јасно је да у датим околностима наведено није могуће предузети, како због ограничене слободе кретања тако и због спречавања ширења епидемије.

Наведено, као и низ других активности које би било немогуће реализовати, ствара објективне и неотклоњиве сметње за провођење слободних избора у складу с Изборним законом БиХ", саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Наиме, због општепознате епидемиолошке ситуације у земљи повезане са спречавањем ширења епидемије корона вируса ЦОВИД-19, Савјет министара Босне и Херцеговине је дана 17. марта 2020. године, донијело Одлуку о проглашењу настанка стања природне или друге несреће на територији Босне и Херцеговине („Службени гласник БиХ“ бр. 18/20), као и Одлуку о поступању институција Босне и Херцеговине у циљу осигурања заштите живота и здравља запослених због опасности од могуће појаве епидемије заразне болести проузроковане коронавирусом (Цовид-19) (“Службени гласник БиХ” бр. 18/20).

Такође, Република Српска је донијела Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске (“Службени гласник РС” бр.25/20), док је Федерација Босне и Херцеговине донијела Одлуку о проглашењу стања несреће узроковане појавом корона вируса (ЦОВИД-19) (“Службени лист ФБИХ” бр. 21/20).

Уважавајући наведену ситуацију у Босни и Херцеговини, успостављену цитираним одлукама надлежних институција, капацитет рада институција је умањен, док је слобода кретања грађана ограничена.

(Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рс

09.04.2020 12:00

Ови на власти би изгубили зато одгадјају изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гицко

09.04.2020 12:37

Спома из Дрпоса мора дати задњу ријеч.Не може то тако.Она је врх интелигенције.

Name

Милко

09.04.2020 12:35

Мили Боже неки дан ми комшија страдао од вируса , све смо у страху и изолацији а неко размишља о изборима. Има ли у овој држави паметних политицара људи моји. Становниство у БиХ није у 99 посто тестирано на присуство вируса а привреда је на кољенима и неко би проводио изборе! Одгађају се Олимпијске игре, Свјетска првенства и све манифестације гдје се окупља много људи а само луд би организовао изборе док се народ није тесира на вирус. Чувајте паре за привреду, помоћ народу који ће остати без пребијене паре посије ове пандемије, те спојите локалне изобре са опстим изборима 2022 године. Многе партије су заговарале ово сада ћемо видјети које су профитерске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

09.04.2020 13:21

Није комсија умро од Корона вируса, мозда је вец имао неку хроницну тегобу, мозда није укљуцена одговарајуца терапија на вријеме, али сумњам да је Корона искљуциви разлог. Нема потребе да толико паниците, само хигијена руку и дистанца, а избори, па актуелној власти и одговара да се не одрзе, ако буду сматрали да је то једини нацин, развуци це ванредно или какво је вец гдје стање, док рокови за расписивање не продју, јер сад кад би гласали, не би могли украсти колико би им фалило за било какву побједу, то је највеци проблем ових сто тренутно одлуцују

Name

сд

09.04.2020 13:01

је ко дрзи цик, овај радојициц ми направио кафиц пред улазом па педесет људи даноноцно гледа док излазим улазим у куцу, одузео станарима паркинг и направио песацку зону, нек то ради од своје куце песацку зону и кафиц а не од тудјих куца, зато казем морају бити избори да се смене ови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СД

09.04.2020 13:39

О чему ти причаш теби пречи улаз и поглед од пандемије и болести. Знаш ли колико привредних субјеката не ради и колико је радика отпуштено. Народ неће ускоро имати да купи себи намјерница а ти прицаш о погледу и глупостима. Сва се догадања у свијету одгађају ради стања а ти подржаваш изборе који би појели 20 милона марака и људе угрозило под саторима и кампањама.

Name

Калуп исти

09.04.2020 13:43

Одгодите их до 2022 и нека буду обједињени сви.Да о једном троску обавимо ту формалност,засто формалност...па зато сто за обицног цовјека нема везе ко да побједи исто це да краду и остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

09.04.2020 14:49

Избори це бити одрзани 2021 и локални и опсти заједно.

Name

Па

09.04.2020 13:51

боље је одгодити изборе јер би власт користила ванредно стање да пљује по опозицији и износи лазне цињенице под окриљем свјетске кризе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томахавк

09.04.2020 14:38

Да не повјерујеш својим очима, како су брутални, као да смо сви ми ретардирани , па не знамо да се иза тавог приједлога одлуке крије јасна намјера да се на власти одрже постојеће канцерогене структуре. Потпуно је јасно да они губе власт, а и сами су свјесни тога, па чине све могуће инжењеринге само да се одрже на постојећим позицијама. Ово ће дефинитивно једног дана жестоко експлодирати. Једини начин да се ово зло од актуалг режима заустави. Све је то исто било Федерација, било Република Српска - све браћа по интересу преко леђа обичног народа. Чуј ово, корона вирус оправдање за одлагање локалних избора на јесен !? Значи ЦИК је стручњак над стручњацима за тај вирус и већ сад тачно знају да ће вирус бити сметња у вријеме предвиђено за изборе. Е хохштаплера невиђених, све то треба извест на улицу и уз зид по кратком пступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто прије избори

09.04.2020 15:53

Избори СЕ могу одрзати колико сутра, кампања свих странака на политицкој сцени није потребна, јер су сви показали своје лице, а И налицје. Коме је потребна супља прица, у смисли неких митинга, лазних обецања И лицемјерног кревељања, тај има дебео проблем са собом. Свако одлагање је цисто калкулисање, продузетак напетости, агонија за народ.