Ово је једина земља на свијету која је побиједила корону

Прошло је мање од 14 дана откако је Нови Зеланд због корона вируса подузео строге мјере, попут забране купања и доласка на плаже, а грађанима је речено да не раде ништа што би могло оптеретити хитне службе.

Свијет 08.04.2020 | 09:39
Ово је једина земља на свијету која је побиједила корону

Људи шетају и возе бицикле у својим четвртима, у трговинама су удаљени метар једни од других те у њих улазе један по један, а као и остатак свијета искусили су мане кућног школовања.

Требало им је само десет дана да се покаже да мјере имају ефекта. Број нових случајева заразе корона вирусом смањио се два дана за редом, упркос већем броју тестирања, а у уторак је потврђено 54 случаја заразе.

То значи да је број људи који се опоравио, њих 65, већи од броја заражених у једном дану.

Укупно је у земљи досад заражено 1160 особа, од којих је једна умрла, а четири пацијената су у тешком стању.

Резултати мјера који су остварени у кратком року довели су до благог попуштања мјера током ускршњихпразника.

Но, премијерка Јацинда Ардерн одлучна је у намјери да Нови Зеланд испуни карантин од мјесец дана, два пуна 14-дневна циклуса инкубације прије него што се озбиљније попусти с мјерама.

Како је Нови Зеланд у тако кратком року успио контролисати избијање епидемије?

Како пише новинарка Wасхингтон Поста, када је прије мјесец дана стигла на Нови Зеланд, путујући из кинеског жаришта короне, Јужне Кореје, била је шокирана јер јој службеници нису измјерили температуру на аеродрому.

Добила је упуту да буде у самоизолацији 14 дана. Границе су затворене 19. марта, а Ардерн је два дана касније из своје канцеларије објавила план за борбу против корона вируса који укључује четири фазе, с тим да је задња потпуни карантин.

Група утицајних особа је разговарала с њом идући дан и тражила да се прогласи потпуни карантин.

- Били смо забринути због тога што се догађа у Италији и Шпанији - казао је власник највећег трговачког подузећа на Новом Зеланду, Степхен Тиндалл.

- Да нисмо брзо успоставили карантин, ово би све трајало јако дуго. Било је неизбјежно да ћемо ионако морати затворити све, стога смо одлучили да тако буде бар на што краћи период - казао је.

У понедјељак 23. марта Ардерн је казала да цијела земља има 48 сати како би се припремила на потпуни карантин. Тада је казала како је забиљежено 102 случаја корона вируса, те да је и Италија имала тако мали број случајева прије него што је у тој земљи дошло до општег колапса због епидемије.

Сви су морали остати у својим кућама идућих мјесец дана, осим ако се не баве есенцијалним дјелатностима, попут здравства, или морају отићи до трговина или се одлуче вјежбати у близини куће.

Само пар сати прије него је одзвонила поноћ, грађанима је на мобител стигла порука у којој је писало "Понашајте се као да имате ЦОВИД-19. То ће спасити животе. Одрадимо сви своју улогу и ујединимо се против ЦОВИД-19".

Ардерн и њен тим су грађанима слали јасну поруку: "Останите код куће, немојте имати контакта с другима изван ваше куће, сви смо заједно у овоме". На свом Фацебооку редовно је одговарала на питања људи.

Било је и оних који су критиковали њен приступ према епидемији, а полиција је оне који су се оглушили тјерала с јавних површина. Министар здравства је ухваћен како бициклира са својом породицом уз плажу, а Ардерн је рекла да би потписала његову оставку ако то не би утицао на ситуацију с кризом. 

На Новом Зеланду створио се осјећај својеврсне колективне сврхе. Полицијске линије за биле су затрпане позивима људи који су пријављивали друге који би кршили правила.

Национална странка десног центра пак није критиковала потез владајућих, већ јој је помогла. А све се то, чини се, исплатило.

Након што је 2. априла забиљежено 89 случајева заразе, највише у једном дану, број нових случајева је почео у идућим данима падати.

Велика већина случајева могла се повезати с међународним путовањима, због чега је било лако похватати контакте заражених.

С обзиром на то да није било пуно доказа о локалној трансмисији, Нови Зеланд се није суочио са ситуацијом да су болнице биле затрпане обољелима. Само је једна старија госпођа, која је била хронична болесница, преминула.

Мицхаел Бакер, професор здравства на Свеучилишту Отаго и један од водећих епидемиолога у земљи, има само ријечи хвале за потезе Јацинде Ардерн. Утврдио је да се ради о тријумфу знања и правог вођства.

- Јацинда је свему приступила одлучно и недвосмислено и суочила се с пријетњом - казао је Бакер, који се залагао за "елиминацијски" приступ након што је прочитао извјештај Свјетске здравствене организације о ситуацији у Кини.

Казао је да је приступ Новог Зеланда био другачији од осталих земаља те да док су западне земље покушавале успорити ширење болести и изравнати кривуљу, Нови Зеланд је корона вирус у потпуности сузбио.

Идући изазов те земље је да једном када вирус буде елиминисан у потпуности, да тако остане и даље.

Неће допустити долазак људи из других држава док се вирус не престане ширити или док се не развије вакцина. Но са строгом контролом граница, мјере би могле поступно попуштати, а живот би се могао полако вратити у нормалу.

Ардерн је казала како њезина влада разматра обавезни карантин за Новозеланђане који се враћају у земљу.

- Желим да граница буде непропусна и мислим да можемо бити још бољи по питању тога - казала је премијерка, а пише Wасхингтон Пост.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гардиста

08.04.2020 08:00

Па супер им је ресење.Знаци,до проналаска вакцине нема отварања граница,нема окупљања,спорта,концерата,друзења,морају се носити маске,мора се улазити једно по једно у маркет...и то ви називате победом,ма браво,аплауз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

08.04.2020 08:34

Јест побједила престали прицат о томе и готово као и сви сто це урадит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

08.04.2020 08:52

Наравно.Неце водити статистики,престаце прицати о томе и то је то.Е ту нас је Туркменистан све надмудрио,код њих ниједне вести о корона вирусу,а ко на улици спомене корону,одмах иде у затвор.Е то је самар у лице глобалистима...

Name

08.04.2020 14:11

Досадили су и богу и врагу са сталним причама о корони а стално траже као неко прави пснику

ОДГОВОРИТЕ