Оружане снаге пружају помоћ цивилима широм БиХ

Оружане снаге су ангажоване на пружању помоћи цивилима на цијелој територији БиХ.

Босна и Херцеговина 07.04.2020 | 21:38
Оружане снаге пружају помоћ цивилима широм БиХ

Министар одбране Босне и Херцеговине за авангарду говори о активностима Оружаних снага БиХ у вријеме коронавируса; сарадњи БиХ и НАТО и шта су заједнички приоритети; чланству Сјеверне Македоније и Црне Горе у НАТО-у као гаранцији сигурности у региону; успјесима припадника Оружаних снага на међународним такмичењима упркос проблема с недостатком одређених модерних материјално-техничких средстава; те о томе да су најјача снага Оружаних снага – људски ресурси

АВАНГАРДА: Господине Поџићу, које су тренутне активности и обавезе Министарства одбране Босне и Херцеговине у борби против коронавируса? Како Министарство и Оружане снаге помажу и могу помоћи у овој кризи својој земљи и грађанима?

ПОЏИЋ: Министарство одбране је у складу са обавезама које произилазе из Закона о одбрани, Закона о заштити и спашавању и Одлуком Предсједништва БиХ о ангажовању Оружаних снага, предузело сет мјера и активности на пружању помоћи и подршке цивилним структурама у сузбијању утицаја коронавируса. Ангажман Оружаних снага обухвата покривеност цјелокупне територије Босне и Херцеговине. Министарство одбране врши континуиране процјене о евентуалним даљњим посљедицама, те сходно томе проводи припремне активности за такав потенцијални  ангажман. 

У досадашњем развоју ситуације Оружане снаге су спремно одговориле на 99% захтјева надлежних структура. Захтјеви који нису подржани односили су се на смјештај заражених у војним објектима које користе Оружане снаге Босне и Херцеговине. Стога је и Савјет министара БиХ, разматрајући извјештај о анагажовању Оружаних снага БиХ у сузбијању утицаја ширења корона вируса закључило да се војни објекти неће користити до крајње нужде и без посебне одлуке Предсједништва БиХ. А ми се надамо и тако поступамо, јер као босанскохерцеговачко друштво, предузели смо и предузимамо све да Босна и Херцеговина не доживи сценарије које су прошле поједине државе.  

АВАНГАРДА: Непосредно пред избијање пандемије били сте у радној посјети сједишту НАТО-а у Бриселу, а и имате и сталну комуникацију са Штабом НАТО-а у БиХ. Шта су тренутно заједнички приоритети; шта је садржај сарадње, посебно имајући у виду заједничку борбу против пандемије; која је помоћ и допринос НАТО-а у оваквој ситуацији?

ПОЏИЋ: Цјелокупна јавност свједочи о предузимању мјера у сузбијању посљедица ширења корона вируса. НАТО има механизме за кризне ситуације који су активирани и очито је да је ово заједнички проблем који имплицира и заједнички напор у супротстављању, било у здравственом смислу, или хуманитарним аспектима. Босна и Херцеговина је анализирала потребе те је сходно томе сачињен захтјев према НАТО и у наредном периоду очекује се одговор о помоћи и доприноси НАТО-а. У којем обиму, знаће се ће се у наредном периоду, али солидарност на међународном нивоу је изузетно нужна и важна у актуелној ситуацији.

АВАНГАРДА: У једној изјави сте рекли да “можемо заборавити на НАТО интеграције ако изгубимо људски ресурс”. Шта то значи?

ПОЏИЋ: Изјава је исказана у контексту процеса разматрања у парламентарној процедури Закона о измјенама о платама и накнадама који је омогућавао повећање плате за категорије војника и подофицира. Појаву напуштања у категорији војника, а са циљем задржавања квалитеног персонала, могуће је редуковати повећањем плате тој категорији. А управо људски ресурс Оружаних снага БиХ је показао и доказао капацитираност за извршавање задатака и у оквиру операција НАТО-а, као и вјежби које се заједнички реализују. За све то пристижу само ријечи похвале, за исказани професионализам и резултате. 

АВАНГАРДА: Као министар најавили сте борбу за побољшање материјално-техничких услова али и статуса припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ. Позвали сте се на Приједлог одбране из 2016. према коме је предвиђено улагање од 500 милиона КМ до 2027. У приједлогу буџета за 2020. сте се успјели изборити за посебна средства за припаднике Оружаних снага. Постоји ли политичка воља да држава пружи неопходну финансијску подршку и да имамо модерне и опремљене оружане снаге?

ПОЏИЋ: Нажалост, све активности у вези буџета институција БиХ за 2020. годину су у сјени актуелне ситуације борбе против корона вируса. Свједочи се бројним анализама о утицају посљедица мјера које су наложене за спречавање ширења утицаја корона вируса. Процјене о повећању незапослености, те смањење пословања реалног сектора имплицират ће мање буџетске приходе. Ипак, потребе за модернизацију и опремање Оружаних снага ће и даље бити мој приоритет у дјеловању. Министарство одбране већ проводи активности на унапређењу копнене мобилности реализацијом капиталног пројекта набавке моторних возила.

АВАНГАРДА: Као министар учествујете у раду Савјету министара. Колико и на који начин се политичке (не)прилике у БиХ и региону рефлектју на унутрашње стање у Министарству одбране и Оружаних снага БиХ и како се с тим борити и изборити?

ПОЏИЋ: Комплексност кризе услијед корона вируса оставио је по страни регионална, па и унутарбосанскохерцеговачка спорна питања, те стога није нужно давати било какав коментар на питање, које и не идентификује конкретну или директну ситуацију за осврт и рефлексију на унутрашње стање у Министарству одбране и Оружаних снага.

АВАНГАРДА: И поред свих проблема, међу којима су недостатак улагања што резултира недостатком модерних материјално-техничких средстава, припадници Оружаних снага БиХ су остварили изузетне резултате на војном такмичењу “Бест Wарриор 2020” у савезној држави Марyланду, САД, које је одржано од 12. до 15. марта 2020. године. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

ПОЏИЋ: У организацији Националне гарде Марyланда (МДНГ) од 12. до 15. марта 2020. године одржано је такмичење за најбољег ратника „Бест Wарриор Цомпетитион 2020“. Елементи и сценариј такмичења су дизајнирани да осликају реалне ситуације са којима се војници могу сусрести у извршавању стварних операција. Један од главних елемената такмичења јесте конзистенција непознатог, тако да учесници нису могли знати шта их чека након извршавања тренутног задатка. Тим Оружних снага БиХ освојио је прво мјесто у свим категоријама интернационалног нивоа, а укупном пласману завидну сребрену медаљу.

„Бест Wарриор Цомпетитон“ у Марyланду је трилатерално војно такмичење које захтијева брзе и адекватне одговоре на војничке задатке у веома стресним ситуацијама. Учесници су прошли јако захтјевне изазове који поред високог нивоа физичке спремности захтијевају одлично познавање војничких вјештина попут навигације, расклапања и склапања различитих врста наоружања, гађања, пружања прве помоћи у борбеним условима, слање захтјева за медицинску евакуацију, те различите тестове у усменој и писменој форми. Припадници Оружаних снага БиХ су још једном показали веома висок степен мотивисаности, професионализма, борбеног духа, те у сваком моменту достојанствено представљали Оружане снаге БиХ и државу Босну и Херцеговину.

АВАНГАРДА: Кадети Оружаних снага БиХ тренутно учествују у програмима обуке у 10 држава. С обзиром на пандемију имате ли информације о њима и да ли су добро, као и припадници Оружаних снага који учествују у мисијама?

ПОЏИЋ: Неке државе су одлучиле послати стране кадете у њихове државе, те је Министарство одбране организовало транспорт и прихват наших кадета из тих држава. Сви су они били обухваћени мјерама самоизолације, иако су имали љекарска увјерења о здравственом стању, односно да су без икаких здравствених сметњи. Постоје и друге државе које су задржале све стране кадете у оквиру својих структура. Од 10 држава у којима Босна и Херцеговина има кадете у њих седам  имамо и војне представнике, тако да Министарство одбране на дневној бази прати стање, и оно што вриједи истаћи је захвалност тим државама на исказаном старању према кадетима из Босне и Херцеговине. Њихово здравствено стање и све у вези њиховог боравка је у најбољем реду. Такође, и здравствени билтен припадника Оружаних снага који се налази у мисијама је у најбољем реду.

АВАНГАРДА: Дошли сте на чело Министарства одбране у вријеме када је БиХ већ активирала МАП слањем Програма реформи. Може ли БиХ и када испунити захтјеве из Програма реформи? Које су препреке, уз садашњу ситуацију?

ПОЏИЋ: Више бих се исказао на претпоставке на имплементацију мјера из Програма реформи Босне и Херцеговине. Реформе представљају потребу за унапријеђењем стања у многим областима, те уз вољу и одлучност свих актера у Босни и Херцеговини, битно је осигурати и материјалне ресурсе. Министарство одбране своје обавезе, у складу са тренутним околностима пандемије, проводи и сада.

АВАНГАРДА: Које су активности и обавезе Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у погледу реализације захтјева из Програма реформи?

ПОЏИЋ: Министарство одбране је већ формирало Тим за праћење и реализацију обавеза које произилазе из документа Програм реформи Босне и Херцеговине. На приједлог Тима одобрио сам Акциони план који укључује мјере и обавезе у којима је Министарство одбране директни носилац за реализаију, а такође и дио у којима Министарство одбране треба да сарађује са другим иснтитуцијама Босне и Херцеговине. Неке активности припадају континуираним програмским садржајима Министарства одбране, и оне се одвијају и тренутно. Реализацију Плана модернизације, односно опремања Оружаних снага процјењујем као највећи изазов.

АВАНГАРДА: Резолуција Савјета безбиједности УН-а (1088-/С/РЕС/1088) од 12. децембра 1996. је на снази и јасно дефинише да ће војни дио Дејтонског споразума у БиХ проводити НАТО. Колико је ова резолуција битна за реализацију Програма реформи, посебно у тренутној ситуацији пандемије, али и других сигурносних изазова у вези с пандемијом?

ПОЏИЋ: Довољно сте рекли, Резолуција је снази, али је и са другим резолуцијама које су донесене у вези Босне и Херцеговине. 

АВАНГАРДА: Црна Гора и Сјеверна Македонија су постале чланице НАТО-а. Шта то значи за БиХ; да ли су њиховим чланством Босна и Херцеговина, али и регион, додатно осигурани од могућих сукоба?

ПОЏИЋ: Приступање Црне Горе и Сјеверне Македоније у НАТО је био процес. Уосталом, као и Босне и Херцеговине. Њихово чланство у НАТО савезу, уз чињеницу да је НАТО већ дуги низ година у Босни и Херцеговини представља и већу стабилност за регион у цјелини. 

АВАНГАРДА: Први сте начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине, војни савјетник Предсједништва Босне и Херцеговине, предсједник Заједничке комисије за одбрану и сигурност оба дома Парламентарне скупштине БиХ, сада сте министар одбране БиХ. Несумњиво је колико сте доприњели успостави и развоју одбрамбеног система БиХ. Када ће по Вашој процјени БиХ постати чланица НАТО?

ПОЏИЋ: И док су прављени први кораци на успостављању Оружаних снага Босне и Херцеговине од одређених кругова постојале су сумње у тај процес, па чак и препреке. Временом Оружане снаге БиХ су стасавале и постајале стабилизирајући и репрезентативни фактор Босне и Херцеговине. И кад је у питању приступање БиХ у НАТО могу констатовати да је то процес, односно пут на којем ће бити прекида, али је то пут који нема алтернативу. Дакле, процјена временског периода је одраз многих унутрашњих, али и спољних фактора, који ће ићи у прилог чланству Босне и Херцеговине у НАТО, најмоћнијем политичко-војном савезу у свијету.

(Авангарда) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рв

08.04.2020 03:46

Што би се рекло липши магаре до зелене траве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

08.04.2020 13:41

Армија и треба бити рука помоци народу!! Браво војско..

Name

Лутак искрвљеног лица

09.04.2020 00:09

Свака част.

ОДГОВОРИТЕ