Рат за маске: Очајничка борба за заштиту

С убрзаним ширењем пандемије Цовид-19 у свијету, појачава се и трка за медицинском опремом попут заштитних маски и рукавица, те поједине земље спречавају извоз већ наручене робе неопходне за борбу с корона вирусом, док су Француска и Њемачка оптужиле САД да покушава преузети пошиљке намијењене њима, пишу свјетски медији.

Свијет 07.04.2020 | 13:51
Рат за  маске: Очајничка борба за заштиту

‘Модерна пиратерија’

У вријеме пандемије, када земље широм свијета настоје да осигурају довољно медицинске заштитне опреме, савезници САД - од Европе до Јужне Америке - жалили су се на тактику "дивљег Запада" којом је Вашингтон преузимао или блокирао испоруке медицинских производа оригиналним купцима, пише агенција Ројтерс (Реутерс).

Сједињене Државе нису имале сазнања о пошиљци маски за лице које су биле намијењене Њемачкој за коју су званичници у Берлину тврдили да је преузета са аеродрома у Бангкоку, рекла је портпаролка америчке амбасаде у Тајланду.

Коментар је услиједио након што је министар унутрашњих послова њемачке савезне државе Берлин Андреас Гајзел (Геисел) рекао да је у Бангкоку "заплијењена" пошиљка од 200 000 маски намијењена Њемачкој и да је преусмјерена у Сједињене Државе, називајући то "чином модерне пиратерије".

"Влада Сједињених Држава није предузела ништа да преусмјери било какве залихе маски које су биле намијењене Њемачкој нити смо имали сазнања о таквој пошиљци," рекла је за Ројтерс портпаролка америчке амбасаде у Бангкоку Џилијан Бонардо (Јиллиан Боннардеауx).

Иако је Гајзел у петак, 3. априла рекао да је пошиљка "заплијењена" у Бангкоку, његова канцеларија је дан касније истакла да још увијек покушава разјаснити околности како су маске, које су наручили њемачки велетрговци а не амерички произвођач 3М преусмјерене.

Портпаролка компаније 3М рекла је за Ројтерс да они немају доказа да су им производи заплијењени. Амерички предсједник Доналд Трамп (Трумп) у суботу је изјавио да "није било дјела пиратерије".

Маске као благо

Док залихе опадају и земље се упуштају у оно што је један француски званичник назвао "глобалном потрагом за благом", владе нерадо допуштају да заштитна и друга медицинска опрема напусти њене границе, указује ЦНН истичући да многе владе такође тврде да имају проблема с осигуравањем залиха и да су цијене које се нуде и траже претјеране.

Позив америчке владе на примјену Закона о одбрамбеној производњи из 1959., који влади даје надлежности да у хитним ситуацијама директно усмјерава индустријску производњу, отежава посао неким добављачима са страним уговорима.

Међу њима је и амерички произвођач 3М, компанија за коју су њемачки медији тврдили да је учествовала у наруџби маски намијењених Њемачкој, а чија пошиљка је наводно заплијењена у Банкоку.

Трамп је критиковао компанију 3М због заштитне опреме, те је у четвртак, 2. априла на Твитеру (Тwиттер) написао : "Данас смо јако погодили 3М након што смо видјели што раде са својим маскама". Дан послије, истиче ЦНН, високи званичник Бијеле куће негирао је да администрација блокира компанију 3М да шаље респираторе у Латинску Америку и Канаду.

Бројни француски званичници претходних дана такође су говорили о потешкоћама у осигуравању испорука јер их други купци надмашују, написао је ЦНН преносећи, изјаве предсједника француских регија који су тврдили су да су амерички купци - не наводећи ко - покушали платити кинеским добављачима три или четири пута више од уговорене цијене како би се критичне робе преусмјериле.

У међувремену, додаје ЦНН, владе покушавају добити оно што могу. Тако је прошлог мјесеца француска влада заплијенила све маске које се израђују у земљи што је зауставило извоз наручених пошиљки за редовне иностране купце.

Такође, велика пошиљка наручених и плаћених респиратора за Шпанију није испоручена из Турске јер Анкара сматра да је то приоритет у лијечењу турских пацијената.

Бразилска влада је такође тврдила да америчка потражња за маскама и респираторима онемогућава опскрбу другим земљама истичући да САД шаљу велике теретне авионе у Кину како би у земљу вратили заштитну медицинску опрему.

Шпански и француски званичници пак кажу да су логистички уска грла у Кини закомпликовала слање медицинске опреме. Шпански министар здравства Салвадор Илла рекао је прошле седмице парламентарном одбору у Мадриду да сви покушавају купити од Кине. "Тржиште је лудо, а логистика је тврда", рекао је.

Надметање на тржишту

Отимање око маски и респиратора створило је "луде куће" међу кинеским произвођачима, који уз огромне профите опскрбљују оног ко највише и најбрже плати, написао је британски лист Гардијан (Тхе Гуардиан).

Произвођачи маски и респиратора захтијевају да им се исплати у цијелости прије него што производи напусте творницу, каже Мајкл Кроти (Мицхаел Цроттy), текстилни брокер са сједиштем у Шангају.

Наглашава да фабрике добијају наруџбе од људи за које никада раније нису чули, државних влада, градова, болница, дистрибутера и приватних компанија. "То је права лудница", казао је.

Творнице које су брзо промијениле производне линије за израду маски траже 50 одсто плаћања приликом наруџбе, а осталих 50 одсто прије него што маске напусте творницу. С преваром која се шири, често су то за многе купце неприхватљиви услови, поготово за оне троше новац пореских обвезника, додаје Гардијан.

Француски и њемачки званичници оптужили су САД прошле седмице да су користили тактику "дивљег запада" да би их надмашили, али Кроти сматра да је то било надметање у стилу "сви против свих".

Гардијан напомиње да су њемачки медији наприје извијестили да је у Банкоку заплијењена пошиљка маски које је израдио амерички произвођач 3М, али је компанија негирала било какву умијешаност у трансакцији. Потом су, додаје лист, берлинске власти изјавиле да није јасно гдје су маске завршиле и ко је крајњи купац.

Финска не брине за маске

Док се неке земље труде пронаћи заштитну опрему у борби против пандемије корона вируса, Финци сједе на завидним залихама медицинске опреме и средстава, те потрепштина за преживљавање јер Финска никада није престала стварати залихе након Хладног рата, написао је Њујорк тајмс (Тхе Неw Yорк Тимес).

Складишта залиха, која се сматрају међу најбољим у Европи, укључују не само медицинску опрему, већ и уље, житарице, пољопривредни алат и сировине за прављење стрељива. За вријеме Хладног рата велике залихе медицинске и војне опреме, горива и хране имале су и Норвешка, Шведска и Данска, али су током година напустиле идеју складиштења.

Но не и Финска, чија је припремљеност, оцјењује лист, истакла значај државних залиха и открила рањивост других земаља.

Иако је из године у годину на попису најсретнијих нација Финска високо рангирана, њен положај - близина Русије с којом је ратовала - трговина преко Балтичког мора те лекције из историје научили су нацију од 5,5 милиона становника да се припреми за најгоре.

"Финска је нордијска нација увијек припремљена за велику катастрофу или Трећи свјетски рат", рекао је Магнус Хакенстад, научник са Норвешког института за одбрамбене студије.

Прије двије седмице, како су забиљежили случајеви коронавируса у земљи - до недјеље је у земљи забиљежено више од 1.880 случајева и 25 смртних случајева - Министарство за социјална и здравствена питања наложило је да се похрањене маске, иако старе али у функцији, шаљу у болнице широм земље.

Мало је јавно доступних података о броју маски и осталих потрепштина које Финска има или гдје се тачно складишта налазе. Но, иако се детаљи чувају као државна тајна, власти су потврдиле да се залихе чувају у мрежи објеката раширених по цијелој земљи и да је постојећи систем на снази од 1950-их.

То је Финску поставило у чвршћи положај за суочавање са пандемијом, закључује Њујорк тајмс додајући да је Европска комисија, као могући одговор на пријетећу несташицу, објавила 19. марта како намјерава направити прве залихе медицинске опреме икад "за помоћ ЕУ земљама у контексту пандемије Цовид-19 ."

(РСЕ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДЕДА МАРКО

07.04.2020 12:45

Најбоља маска Непримакињи се никоме ни дјеци унуцима нема, додзи да те дада-баба љубне нипосто на све се морамо прилагодити ако не зелимо проблема,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона ујединитељ.

07.04.2020 14:10

Да није ове пандемије не бисмо ни знали колико је то "савезништво" западних земаља било јако, а колико ће тек бити кад се пандемија заврши.

Name

Французи су ђубрад

07.04.2020 16:11

Донијели закон да сва санитетска опрема која дође у земљу а која треба да иде даље у друге државе се плијени и користи у жабарији.4 милиона маски,2 милиона Италији и 2 мил Шведској ,узели себи.Ђубрад она шупачк@.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

07.04.2020 17:27

Толико са маскама: хттпс://www.фацебоок.цом/деннис.wијерс/видеос/10207469919143520/

ОДГОВОРИТЕ
Name

А околности

08.04.2020 17:26

Које су довеле до страсне трагедије....?!

ОДГОВОРИТЕ