Стопа смртности од вируса зависи од стања у здравству

Број обољелих од вируса корона се у свијету константно повећава, као и број умрлих.

Свијет 06.04.2020 | 17:20
Стопа смртности од вируса зависи од стања у здравству

Иако је ЦОВИД 19 први пут регистрован у Кини, поједине земље су врло брзо престигле тај број обољелих, као што је то случај у Сједињем Америчким Државама које за свега неколико дана имају скоро четири пута већи број регистрованих случајева заразе. Али САД немају високу стопу смртности, попут Италије и Шпаније.

Стручњаци објашњавају да су поједине земље потпуно неспремно дочекале комплетну ситуацију са ЦОВИД – ом 19. Здравствени системи су им урушени, што је резултовало високом стопом смртности, поручује вирусолог Мирослав Петковић и додаје:

"Мора се рећи да стопа смртности апсолутно не зависи од самог вируса, већ од здравственог система, односно капацитета интензивне његе и већ толико помињаних респиратора, односно колико их имају на располагању".

 Епидемија се јавља у жариштима, односно по кластерима.

- Тамо гдје одговор институција, али и појединаца, није био одговарајући дошло је до потпуног колапса, тврди Мирослав Петковић.

 Те стопе смртности су када се све сумира, јако високе.

- Карактеристично је да су захваћена густа насеља. На све то је пуно утицао и сам одговор појединца, културолошке и неке социјалне карактеристике, колико се озбиљно схватила та епидемија", казао је Петковић, наводећи да се ниједно друштво није спремало за овакав вид катастрофе, и такве изванредне прилике.

Свјетска здравствена организација објашњава разлику у стопи смртности низом фактора. Важну улогу има и то ко ће бити тестиран, али и каква је старосна структура земље. Јако је битно која је брзина ширења епидемија, те медицинска њега у односу на ширење заразе.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Конацно

06.04.2020 15:45

Бинго. Италијански здравствени систем је увијек био катастрофа. Плус загадјеност. Плус старо становниство. Пустите Корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2020 16:59

Њемачко здравство је јако, и опет дођоше до 100 хиљада заражених, ширење пандемије корона вируса зависи од грађана.

Name

Италијан

06.04.2020 17:03

Лупеташ зато се информиши Италијански здравствени систем је међу првих пет у свијету Али слаба вајда ако се узме у обзир да је популација доста стара и жаришта су се створила у два милионска града на северу тако да нема система који би издржао такав притисак у врло кратком времену подсећам да је просек лежања на интензивној месец дана

Name

Ре ре

06.04.2020 18:47

Друзе, прица се о броју умрлих а не заразених.

Name

Грга

06.04.2020 15:59

Наравно да се шири у великим градовима брже јел људи живе као сардине у конзерви у градовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

06.04.2020 17:06

Ми онда немам оза ста да се бринемо Здравствени систем уредјен становниство младо нема маторих све углавном иде у насу корист Зивио баја И наса љепотица зељкица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дотт

06.04.2020 19:49

Значи нема нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ