Криза није мимоишла ни седму силу- Медији на издисају

– Рат смо преживјели, а хоћемо ли пандемију корона вируса – питање је које протеклих дана постављају многи свјетски и домаћи медији суочени са финансијским губицима који се из дана у дан повећавају.

Република Српска 06.04.2020 | 15:27
Криза није мимоишла ни седму силу- Медији на издисају

Бројни аналитичари већ упозоравају да ће глобална епидемија проузрокована корона вирусом, довести до пада економије у многим земљама, док ће бројни грађани остати без посла.

Поред угоститеља, хотелијера, туристичких радника, занатлија, радника у производњи, криза неће заобићи ни медије који већ сада трпе губитке, а посебно они штампани.

Проблеми са дистрибуцијом, ограничено кретање и самоизолација већ су довеле до гашења појединих штампаних медија у свијету који су излазили чак и у доба Другог свјетског рата.

Међу њима су и службене новине Ватикана “Л’Оссерваторе Романо” које се издају од 1861. године и никада до сада нису престајале излазити.

И чувени амерички магазин “Плејбој” недавно је, након 67 година излажења, угасио своје штампано издање и прешао на онлине. Штампано издање укинуло је још неколико свјетских листова, који су такође прешли на онлине издање.

– Човјечанство ће, уз све зло које нас је снашло, некако преживети. Новине, бојим се, неће – објавили су ових дана поједини регионални медији.

Међутим, нису само штампани медији у проблему. Исти проблем мучи и онлине медије и телевизије, јер је пандемија угрозила и њхове финансије. Аналитичари предвиђају да би ово могла бити најтежа година за медије уопште.

Колумнистица британског листа “Гардијан” Џејн Мартинсон написала је ових дана да би корона вирус “након година борбе могао огласити посмртно звоно” за многе медије, нарочито локалне новине у Америци и Великој Британији, и то баш у вријеме када су потребе и захтијеви за вијестима и информацијама на врхунцу.

Поједине анализе показују да је читаност онлине медија протеклих неколико седмица порасла за чак 50 одсто, док телевизије биљеже гледаност какву нису имале годинама.

Предсједник Клуба новинара Бањалука те власник и главни и одговорни уредник портала Цапитал.ба Синиша Вукелић истиче да су медији свугдје у истом проблему, и код нас и у свијету.

– Током ове пандемије, али и када се она заврши објективно информисање је од насушне потребе за све грађане ове земље. Међутим, бојим се да ће то бити угрожено с обзиром на то да пандемија угрожава финансије великог броја медија. С једне стране угрожени су штампани медији јер се много мање купују, али и остали јер је све мање оглашивача. Грађани су новац потрошили на залихе хране, а многи остају и без посла, па ће оглашивачи мање трошити на рекламе – истиче Вукелић.

Он додаје да је куповна моћ грађана у БиХ и раније била мала, а сада ће додатно ослабити. Вукелић истиче да се плаши да неки медији неће можда чак ни преживјети овај кризни период.

Према његовим ријечима, из тог разлога је јако важно да извршна власт када буде разматрала мјере за помоћ привреди у то укључи и медије, те да то учини у договору са медијском заједницом.

– Како се не би десило да то буде као помоћ коју је давала прије неколико година када је подијелила 11 милиона марака само подобним медијима на намјештеним пројектима, већ да се установи много другачији принцип, који ће бити транспарентнији и да сви добију онолико колико им је заиста потребно. Постоји могућност да се то уради другачије него што је урађено раније, и да то буде без икаквог призвука политичког пртиска или утицаја на уређивачку политику тих медија – закључује Вукелић.

С њим се слаже и познати бањалучки новинар Бране Божић који подсјећа да је дистрибуција штампаних медија готово обустављена, а број продајних мјеста смањен, што ће за собом повући пад тиража.

– Једном када тираж стрмоглаво падне биће га тешко вратити на старо. Самим тим штампани медији су у проблем. За разлику од њих електронски медији су у нешто повољнијем положају у смислу техничког рада, али ту онда долази проблем са финансијама јер нема оглашивача и самим тим ни зараде – каже Божић.

Он истиче да власти свих држава, па и БиХ, морају наћи начин како да помогну медијским кућама да преживе новонасталу кризу јер требају бити свјесни да би без медија управљање кризом фактички било немогуће.

– Наравно, свој допринос у кризи дају и многи други, али без медија грађани не би имали прилике да било шта од прописаних мјера спроводе, јер не би ни знали шта се дешава. Према томе, медији су веома важан дио друштва и власт то треба да има на уму – поручује Божић.

Дивковић: Кључ у браву

Предсједник Удружења БХ новинари Марко Дивковић истиче да је криза тек почела, а већ се осјећају губици у медијима јер су пропали многи уговори за рекламирање.

– Шта ће фирма рекламирати ако не ради. Трговачке компаније су биле међу првим медијским партнерима када је у питање рекламирање. Међутим, све је скоро стало, а трговина је сведена на основне потребе – каже Дивковић.

Он истиче да су медији заправо у кризи још од деведесетих година и ова најновија би их могла потпуно дотући. Дивковић подсјећа да смо прво имали рат који је неке медије угасио, а неке потпуно осиромашио.

– Након тога смо имали послијератну кризу, а онда је наступило нешто што ја зовем бујање медија. Одједном смо на једном малом простору имали огроман број медија и сасвим је јасно да на малом простору не могу сви имати свој дио економског колача који ће их одржати у животу. Када свему томе додамо константну политичку кризу и сада ову јавно-здравствену, бојим се да ће добар дио медија ставити кључ у браву – сматра Дивковић. Српска инфо.

(Цапитал) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

израелац

06.04.2020 15:02

мадији и рекламе су опасне... заводе ум психички нестабилних људи.. обећавају немогуће и смарају.. а и перуцкају паре... нама треба поштовање устава и грађанских права а то нема везе са медијима него судством..медији скрећу тему.. а папирне новине само сјеку шуму па причиташ и бациш... треба њиву обрађивати неко а села пуста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

07.04.2020 02:09

Да Бог да се и то деси...

Name

Xx

06.04.2020 15:46

То је људски фактор произвео кризу ко и досада сваку

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

06.04.2020 17:01

ниста нема опасније од медија могу бити истинити али ретко висесе слузе лазима само коим плати висе говоре како он мисли сетисе само сребренице ста лази урадисе па овог проклетог рата окривисе србе дасу криви тоје медијсли рат и таквим медијима треба забранит уопсте рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адем Карас

06.04.2020 20:44

Добро је са аспекта оћувања шума мање папира мање штете по шуме.

ОДГОВОРИТЕ