Откривено како су се заразили пацијенти и доктори на Институту

Директор Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” Милован Бојић укључио се у Јутарњи програм Прве телевизије и саопштио најновије стање у тој установи.

Србија 06.04.2020 | 11:57
Откривено како су се заразили пацијенти и доктори на Институту

"Прво смо имали ситуацију да су сви пацијенти били без икаквих симптома, дакле без температуре, нормалну крвну слику, рендген плућа. Без икаквих симптома прошли су нашу припрему, кренули на интервенцију, а онда после 3-4 дана кренула је температура. Те температуре су уобичајена ствар и знали смо са њима да се носимо, које имају и друге узорке. Из предострожности смо их тестирали на коронавирус и он је био позитиван", истакао је Бојић.

Како је даље навео, то им је био знак за узбуну, да те пацијенте хитно евакуишу у корона болнице, а да се потом тестирају и сви запослени и пацијенти.

"Добили смо поразне резултате, синоћ и јуче добили смо од 250 тестова, 67 запослених је позитивно и 14 пацијената. То значи да су пацијенти без симптома долазили на институт и ми смо их оперисали, са уобичајном заштитом, али као корона негативне, а заправо су били позитивни", објашњава Бојић.

Најпре су то били анестезиолози, хирурузи и радници интензивне неге, тако се и ширила инфекција. 

"Како бисмо избегли онај сценарио који се дешавао у италијанским болницама, успели смо да пресечемо тај зачарани круг ширења заразе. Од 67 запослених, 11 су лекари, остало су медицинске сестре и помоћни радници у здравству. Од њих 67, 61 нема симптоме, остали имају благе слике. Ковид пацијенте нисмо могли да упутимо у ковид болнице јер није било места. Тестирали смо и пацијенте који су чекали неку интервенцију и од њих 17 нашли смо 5 позитвних, тиме смо потврдили да улазе пацијенти потпуно спремни за захвате, али су заражени и то без симтпома. Тај ланац морамо зауставити", упозорава директор Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње”.

Инситут има 724 запослена, то је моћна организација и каже да су се спремили и за овакав сценарио.

"Зато је важно да тестирамо све запослене да пресечемо тај ланац. Имамо још радника да наставимо нормалан процес рада, али морамо имати заштитну опрему као да су пацијенти заражени и да ако је то могуће да тестирамо оне које улазе за неопходну интервенцију. Верујем да смо пресекли ланац који је претио да се фатално заврши. Желим још једном да честитам свим лекарима јер су они прави хероји", додао је Бојић.

Саветује пацијентима да не крећу ка Институту, да се пре свега телефонски консултују, да колико је то могуће се одложе интервенције, барем за ове две недеље колико се инфекција не може контролисати. Сада се више не може пратити ланац заразе, то се отргло контроли, само прекид контаката је решење. Зато је наш апел да остану код куће.

(Курир.рс/Тањуг/Прва)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мислилац

06.04.2020 13:52

Молим лијепо, од заразених 67 упосленика тј 100% њих 61 или (91%) је без симптома, а 6 или (8%) имају благу клиницку слику, све сама паника пумпање и страх које се прелило јос из кине... Од муха направљен медјед... Економија нам оде у три пм, народ и све пропаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римц

06.04.2020 16:27

А да слуцајно тестови нису у реду??? Поновити тестирање са другим произвођачем тестова, или је то сто Вуциц и екипа зеле..