Тестирање цјелокупне популације на вирус корона у Хрватској

У наредном периоду почеће тестирање цјелокупне популације на корона вирус, најавио је Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство.

Регион 06.04.2020 | 08:59
Тестирање цјелокупне популације на вирус корона у Хрватској

Он је у разговору за РТЛ детаљно објаснио ко се и по којим критеријима тестира на корона вирус јер управо то је једно од најчешћих питања грађана.

"Ми смо се од самог почетка држали смјерница Европског центра за контролу и превенцију болести, као и Свјетске здравствене организације. Прво је речено да се тестирају особе које су биле у контакту с позитивном особом или су боравиле на жаришним подручјима и развиле симптоме. Касније је ЕЦДЦ промијенио упуте да треба тестирати сваку тешку респираторну болест па онда опет прије 10-ак дана да се тестира свака акутна респираторна болест за коју се не може утврдити други узрок", изјавио је Цапак.

Он каже како се може догодити погрешка у процјени, поготово када се ради дијагноза преко телефона као што је то сада, али зато пацијент увијек може назвати за сваки случај другог лијечника или епидемиолога.

Цапак је најавио и да ће се у Хрватској радити истраживање на цјелокупној популацији да се види је ли неко можда "преходао" корона вирус.

"Сигурно ће се радити. Прије неколико дана покренули смо преглед литературе да видимо како то изгледа у другим земљама. Знамо сигурно за крузер Yокохаму, гдје је било пуно позитивних особа, а постотак оних који нису имали симптоме је прилично висок, но то су посебни увјети. Популацијске студије није још покренуо нико, али сигурно ћемо то радити. Може се на два начина: или се узме једна цијела покрајина па прегледава људе или се направи тзв. сентинел студија, узму се сви пацијенти једног љекара опће медицине и направи се профил", објаснио је Цапак. 

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

логика

06.04.2020 10:20

Ајмо логицки сем маркетинга, а неце им успјети, сви их цитају, ста с тим ако тестирас све? Дакле људи треба да постују упутства и да избјегавају контакт, тиме се вирус не сири, а ко има потребу отици це доктору, ако констатују вирус, тестираце и контакте и изоловати. Ста неко има од тога да тестира све ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.04.2020 10:21

А шта ако је неко “преходао” вирус?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могуце

06.04.2020 11:44

Они се увијек праве посебни, као паметнији од других. Ти људи, који тестирају, могу бити пасивни преносиоци вируса, сто је познато од раније.

Name

момо

06.04.2020 11:14

зали бозе милиона бацених тестова колико су љеба могли узети за то пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

06.04.2020 11:38

Низоземска је дигла нивотестирања на 17.000 дневно, са могуцности повецања до маx 24.000. Не знам коли капацитет има Хрватска али лако је израцунати колико им мјесеци треба да би тестирали цјелокуну популацију и има ли резона за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

06.04.2020 14:04

Држ воду док мајстори оду.Цијелу или пола земље ставити у карантин а сваким даном улазе људи преко границе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхрис

06.04.2020 17:48

Мени ово лици на прицу за туристицку кампању" сви смо здрави !!!"

ОДГОВОРИТЕ