Нови Пазар: Расте број заражених, а све кренуло од пекара

Иако је до сада потврђено да је у Новом Пазару 13 заражено корона вирусом, овај град, који је проглашен за ново жариште ЦОВИД-19 у Србији, ужурбано се спрема за повећање броја оболелих, њихово збрињавање и борбу против ширења ове заразне болести.

Србија 05.04.2020 | 20:25
Нови Пазар: Расте број заражених, а све кренуло од пекара

Од њих 13, троје је смештено у Клиничком центру у Крагујевцу, док је 10, са блажом клиничком сликом, упућено у привремену болницу на Београдском сајму.

- На анализу је прослеђено 26 нових узорака, а о резултатима ће јавност бити благовремено обавештена. На улицама је Војска Србије која, у сарадњи са нашим комуналним предузећима, ради на дезинфекцији улица. Чинимо све да спречимо ширење вируса и расположиве ресурсе смо, у сарадњи са републичким институцијама, усмерили ка том циљу – каже градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. 

Према подацима локалног Кризног штаба, "нулти пацијент" се највероватније заразио током боравка у Словенији и Хрватској, где је боравио код рођака.

У питању је власник ланца пекара у Новом Пазару, а сви до сада заражени су били у контакту са њим.

И осмогодишње дете заражено

Међу оболелим је и дете рођено 2012. године које нема теже симптоме и налази се у добром општем стању.

Члан Кризног штаба и градски већник Февзија Мурић наводи да је ситуација у Новом Пазару тешка, али за сада под контролом. Он додаје да су стручњаци на терену, да су пописали све контакте заражених и да се чекају резултати послатих брисева. 

- Сада све зависи од нас, сумњиви се морају изоловати и поштовати прописане мере. Многи су ме питали шта треба да ураде уколико виде на улици неког ко би могао бити заражен или знају да им је одређена самоизолација, а ја им саветујем да обавезно то пријаве. Таквог треба посматрати као особу са оружјем на улици - каже др Мурић.

Иначе, у самоизолацији у Новом Пазару се налази преко 1.700 особа, а у Сјеници, Тутину и Рашки, који гравитирају здравственим установама у овом граду још бар толико.

- Општа болница располаже са 420 кревета, од којих смо за оболеле од корона вируса одредили 100. Уколико затреба, можемо искористити још 240 постеља у Специјалној болници у Новопазарској Бањи, а у крајњем случају можемо опремити и Спортску дворану “Пендик” – каже директор те здравствене установе Мехо Махмутовић.

Вучић сутра у Новом Пазару

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ха ха

05.04.2020 18:50

Препаст це се њега корона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

05.04.2020 19:56

Е смијесно је, је ли? Е мој друзе, ако ти других проблема немас... Несто ми те зао

Name

Неђо.5.4.2020

05.04.2020 19:16

Драга браћо надам се даће ускоро почети корона да јењава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ха ха

06.04.2020 04:20

Ти си идиот...

ОДГОВОРИТЕ