Шеранић: Сви који изађу из карантина биће тестирани

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је данас да лица која бораве у карантинима треба да буду одговорна и да тамо издрже 14 дана да би се спријечило ширење вируса корона.

Република Српска 05.04.2020 | 15:56
Шеранић: Сви који изађу из карантина биће тестирани

"Комфор и интерес појединца никада неће бити стављен изнад јавног здравља и заједнице", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да није лако бити у карантину, као ни у кућном карантину, те да очекује од грађана да се понашају одговорно као и до сада.

Шеранић је напоменуо да су сагледавани услови у карантинима у локалним заједницама и да су у појединим случајевима дате препоруке да они буду побољашни.

Они који долазе из иностранства и смјештају се у карантине, нагласио је Шеранић, не сусрећу се са ситуацијом и стварима које већ нису представљене у јавности.

Он је навео да су локалне заједнице задужене за организацију карантина и да је Министарство ту да помогне, због чега постоји стална комуникација.

"Начелници и градоначелници се у том смислу одлучују за различите методе, али свако од њих је организовао оно што је у његовој моћи и у складу са могућностима. Очекује да и овај мјесец издржимо и понашамо се одговорно као до сада. То нам је омогућило да имамо постепени, не експоненцијални раст епидемије, што би оптеретило здравствене капацитете", појаснио је Шеранић.

Шеранић је истакао да пацијенти који су локалним карантинима и имају одређене потребе могу да се обрате одговорним лицима задуженим за те објекте - лицима из Цивилне заштите, МУП-а или здравственим радницима који прате њихово стање.

"Такве тимове имамо у републичким просторима за изолацију или карантинима, те од њих добијамо сваки дан извјештаје", појаснио је Шеранић.

Када је ријеч о људима из иностранства, који се смјештају у карантине на 14 дана, Шеранић је подсјетио да је раније тестирано око 400 људи и да су сви били негативни.

Он је подсјетио да су надлежни органи Српске раније одлучили да обуставе тестирања на граници, али је истакао да ће сви који су у карантину обавезно бити тестирани прије него што дођу у локалну заједницу.

"Неће напустити карантин прије него се тестирају. Ако се појави потреба за тестирањем приликом боравка у карантину, она ће бити задовољена. Зато тамо имамо здравствене раднике који надзиру лица у карантину", нагласио је Шеранић.

Он је поручио грађанима да не треба сумњају у мјере које су у интересу јавног здравља и цијеле заједнице.

Укупан број заражених у Републици Српској је 302. 

(БН/Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Херцег

05.04.2020 14:14

Гдје су Додо И Зељка мозда су у карантину или збрисали преко границе корона це избацити на поврсину сав јаваслук И неред сто је владајуца гарнитура направила ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.04.2020 15:36

Какве везе И'ма Додик,гледај то своју фбих,колико дневно тестирају,Сераниц је најбољи министара,сто је Босњак ме мења ствар

Name

Кларк

05.04.2020 18:19

Јасна вам је процедура са којом це те се сусрести. Због васег егоизма треба цитав систем да се обруси и ми који овде остадосмо да се поразбољевамо и радна мјеста изгубимо а ви цим ово продје подвијете реп и у Њемацку. Засто нисте горе остали кад су карантини бољи и њихов фонд вас лијецио. Ма доста је тог лицемјерствс. Погледај те Цуприју у Србији ста гастарбајтери урадисе. Нисам цлан владајуце странке ал ' ово је превисе....

Name

Ре 4д

05.04.2020 18:32

Јел теби нормално да медицинска сестра дијели храну у карантину?

Name

Гардиста

05.04.2020 14:24

А сто се не тестирају након 7 дана,па након 10 дана,па сти би лезали 14 дана ако пре тога буду негативни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докторе гардиста

05.04.2020 14:44

Јел то Васе најновије истразивање да је период инкубације увјек краци од 14 дана. Хвала велики струцњаце за све.

Name

Одговорност

05.04.2020 14:49

Намјерно не раде тестирање прије уласка у карантин него само послије,ако би се неко заразио да их не може тужити да су они криви

Name

Горан

05.04.2020 14:29

Ста ако се људи разболе, видите да су у слови за зивот никакви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњеног

05.04.2020 16:56

Нисам епидемиолог, али где је ту логика? Престали су тестирати на граници. Па у дворану збубају и здраве и болесне. Па ће онда, ионако, тестирати свакога прије изласка из дворане. А колико људи ће се заразити у дворани за 14 дана, а који су упли здрави? Зар није логично тестирати ибавезно на граници, па позитивни на лијечење, негативни у кућну изолацију. Нема логике то шти раде. А чим неко, ко је паметан и образован, ради нешто што нема логике, ту се нешто сакривено у питању. Питање је само шта?

Name

Мањача

05.04.2020 14:42

Неможе нам нико ништа, јачи смо од судбине. Умјесто карантина требају шатори, микрофони, народњаци, јањци и прасићи. Коме треба респиратор, маска, лијекови. То нам је власт, а МИ смо је бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

05.04.2020 14:46

Када се као копира у Србији. Сто онда нису исти услови као у Србији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леон

05.04.2020 14:49

Покро паре...

Name

Ре 4д

05.04.2020 16:42

Алене јеси ли ти то?

ОДГОВОРИТЕ