Ноам Чомски: „О корона вирусу се мјесецима све знало“

Професор Ноам Чомски, амерички лингвиста, филозоф, историчар, један од најзначајнијих и најутицајнијих интелектуалаца модерног свијета, дао је ових дана интервју хрватском филозофу Срећку Хорвату који је објављен на страници покрета ДИЕМ25, политичког пројекта којег је Хорват са низом европских интелектуалаца формирао и са њим изашао не посљедње изборе за Европски Парламент

Свијет 05.04.2020 | 15:21
Ноам Чомски: „О корона вирусу се мјесецима све знало“

Иако тема пандемије корона вируса није била једина о којој је разговарано, размишљања професора Чомског о узроцима и посљедицама ове пошасти која је већ сада промијенила цијели свијет, као и обично су оригинална, прецизна и упозоравајућа. 

Зашто постоји коронавирусна криза?

То је велики неуспјех тржишног друштва. Овдје се враћамо на саму основу, криза је појачана дивљачким неолиберализмом, дубоким социо-економским проблемима. Знало се дуго времена да је пандемија врло вјероватна. Схватило се раније да ће то вјероватно бити корона вирусна пандемија са малим модификацијама епидемије САРС-а која се појавила прије неколико година.

Идентификовани су вируси, секвенционирани су према расположивим цјепивима. Лабораторији широм свијета су од тада радили на заштити од потенцијалних пандемија.

Зашо то нису учинили?

Тржишни сигнали нису то препознали. Фармацеутске компаније- своју смо судбину препустили приватним тиранијамама, званим корпорације, које нису подложне интересима јавности. У овом случају великој фармацеутској индустрији ће нова крема за тијело бити исплативија од вакцине које ће заштити људе од потпуног уништења.

НЕОЛИБЕРАЛНА КУГА ЈЕ ЗАМИЈЕНИЛА ДРЖАВУ

Рјешење би се могло пронаћи да се ангажовала држава...Када се појавила дјечија парализа- добро се сјећам тога-била је то застрашујућа пријетња. Криза је завршена проналаском вакцине од стране владине институције коју је формирала  тадашња Роосwелтова администрација. Није било никаквог патента, вакцина је била доступно свима.

То се могло учинити и овога пута, али неолиберална куга је то блокирала и ми живимо под том идеологијом која, иако су и економисти поприлично одговорни за њу, примарно долази из корпоративног сектора.

Ову идеологију је успоставио Роналд Реган, а предали су му је корпоративни господари. Тада је уз свој глумачки осмијех поручио:

"Влада је проблем, ослободимо се Владе". Другим ријечима-препустимо се одлукама приватних тиранија које немају одговорност према јавности. Са друге стране Атлантика Маргарет Тачер нас је упућивала да "не постоји друштво, само појединци" угурани на тржиште како би некако преживјели, а осим тога, нема алтернативе. 

Свијет пати од тога годинама. Сада је тренутак када би се могле учинити ствари по питању ове кризе, попут интервенције државе да се направи вакцина, али то је све блокирано због идеолошких разлога који произилазе из ове неолибералне куге. 

Поанта је та да се короно ворисна пандемија могла спријечити. Заправо је пуно тога било познато још у октобру 2019.године непосредно прије избијања стварне пандемије. У САД-у и у свијету постојала је симулација такве пандемије великих размјера. Ништа од тога није урађено.

Криза је касније погоршана издајом од стране политичких система, који нису обраћали пажњу на информације којих су били свјесни. Кина је 31. децембра 2019. године обавијестила Свјетску здравствену организацију о симптомима налик пнеумонији са непознатом етимологијом.

Седам дана касније, неки кинески научници идентификовалису је као корона вирус. Даље, секвенционирали су вирус и представили га свим нацијама свијета.

Виролози и они који су читали извјештаје Свјетске здравствене организације знали су за корона вирус и знали су како се припремити за одбрану од њега. Јесу ли учинили ишта? Па, да, неки јесу. Земље у кинеској сфери,  попут Јужне Кореје, Јапана, Сингапура, почели су нешто радити и чини се да су у њима одбачени први валови.

У Европи се то тек донекле догодило. Њемачка је имала резервну дијагностичку способност и била је способна дјеловати, али на крајње себичан начин не помажући другима него само себи.

Друге земље су све само игнорисале. Лоше је било у Британији, а најгоре од свега у САД-у, гдје се на власти налази социопатски вођа. Трумп једног дана каже: "нема кризе, то је попут грипе", другог дана - "то је страшна криза и знао сам то цијело вријеме". Сутрадан- "морамо ићи за послом и даље јер ја морам добити изборе".

КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ, АКО ЈЕ БУДЕ? 

Идеја да се свијет налази у рукама оваквих људи је шокантна. Но, поанта је у томе што је све кренуло са огромним тржишним неуспјехом који је указивао на темељне проблеме у друштвено-економском поретку, а све је отежала неолиберална куга. И ситуација сада бива све тежа због колапса разних институционалних структура које би се могле носити са овим када би функционисале.

То су тема о којима бисмо требали озбиљно размишљати и сада размишљати у већој мјери. Као што сам рекао, у каквом свијету желимо живјети? Хоћемо ли некако превладати? Биће опција...

Опције се крећу од постављања високо-ауторитарних бруталиста, па све до радикалне обнове у друштву на хуманији начин, бављења људским потребама, а не приватним профитом. И требали бисмо при том имати на уму да су окрутне и високо- ауторитарне државе прилично компатибилне са неолиберализмом...

Ово је критични тренутак људске историје, не само због корона вируса. Ова ситуација би нас могла довести до свијести о дубоким недостатцима, и не могу то довољно јако нагласити, свијести о дубоким дисфункционалним карактеристикама читавог социоекономског система.

Иста се мора радикално мијењати ако ће уопштее постојати одржива будућност. Дакле, ово би могло бити упозорење и поука за суочавање са тим проблемима већ данас. Морамо спријечити да ситуација експлодира, али наравно бити свјесни и узрока, коријена који ће водити у још веће кризе, пуно теже од актуелне", казао је Чомски.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лунатик 1

05.04.2020 13:37

Чомски је инструментализовани мислилац као што је и Френсис Фукујама . . и остали наручени "мислиоци"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

05.04.2020 13:57

Човјек је један од највећих лингвиста у историји и највећи живи филозоф. Требао би да прочиташ неке његове чланке, а не да лупеташ

Name

МИнхаузен

05.04.2020 14:37

Цитам једног од нејвецих икада и највецег зивог филозофа , и надам се да це и овде да додје до промјена , које це сигурно бити у цитавом свјету када продје корона , и онда процитам коментар "Лунатика1" , и схватим да зивим медју идиотима и незналицама .АКо послије ових свих силних доказа које имамо о томе , колико нас је власт опљацкала , и колико је неспособна, буде опет иста јахала ....БИцемо официјално , најглупљи народ на планети .

Name

Ахмо

05.04.2020 14:54

А ти си умјесто маме тату дојио 100 %.

Name

Ре лунатик

05.04.2020 16:20

А ти си клошар који тога није свјестан.

Name

Старина

05.04.2020 13:44

Браво за ову информацију неки владари мисле на свој бизнис,као и фармацеутске компаније зарађују више на козметици,а не на проналску лијекова и вакцине

ОДГОВОРИТЕ