Кориштење девизних резерви довело би до веће кризе

Учестали јавни позиви за кориштење девизних резерви ради директног финансирања буџета и привреде у БиХ могли би довести до много веће и трајније кризе. Поремећаји на малом девизном тржишту могу преко ноћи израсти у велику кризу, саопштено је из Централне банке Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 03.04.2020 | 16:43
Кориштење девизних резерви довело би до веће кризе

Из Централне банке упозоравају да су посљедњих дана у јавном дискурсу честе нетачне тврдње о улози, задацима и овлаштењима које су прописане Законом о Централној банци БиХ и Уставом Босне и Херцеговине.

– ЦББиХ је фокусирана на своју кључну улогу, а то је очување монетарне стабилности, те доприноси финансијској стабилности у турбулентним околностима изазваним пандемијом. Стога нам је од изузетне важности адекватно управљање девизним резервама ЦББиХ, с акцентом на сигурности улагања, због очувања аранжмана валутног одбора – наводи се у саопштењу.

Додају да је, у том смислу, домаћа валута стабилна и ужива потпуно повјерење, и на тај начин ЦББиХ најбоље доприноси стабилности банкарског и финансијског система, макроекономској стабилности и очувању претпоставки за економски опоравак.

“Пала би вриједност домаће валуте”

– Учестали јавни позиви за кориштење девизних резерви ради директног финансирања буџета и привреде у БиХ могли би довести до много веће и трајније кризе. Поремећаји на малом девизном тржишту могу преко ноћи израсти у велику кризу. Напуштање или нарушавање валутног одбора имало би катастрофалне посљедице по финансијску и економску стабилност и перспективе развоја БиХ. Пала би вриједност домаће валуте, дошло би до додатног осиромашења људи, раширио би се осјећај несигурности – објашњавају у Централној банци.

Додају да институције БиХ у оквиру својих мандата настоје осигурати повољне финансијске аранжмане у оквиру којих би се мобилизовала домаћа и међународна банкарска средства којих на тржишту има у великим износима.

– Вишак резерви на рачуну код ЦББиХ који је на располагању банкама крајем марта износи 2,45 милијарди КМ. Сви заједно дужни смо чувати вриједност и ликвидност средстава које су наши грађани и привреда повјерили банкарском систему. Расположивост и вриједност тих средстава услов су нашег опстанка – наводи се у саопштњу.

Смањене стопе обавезне резерве

Додају да је највише што ЦББиХ у таквим условима може учинити у оквиру свог мандата је размотрити смањење стопе обавезне резерве ако се вишак резерви банака покаже недовољним за финансирање јавних програма. 

– Ако се појави таква ситуација, будите сигурни да ћемо то и учинити – наведено је у саопштењу.

 

<инс ид="ревиве-0-6" дата-ревиве-зонеид="176" дата-ревиве-ид="ц6749аа8ее87цд121б641дб354802е41" дата-ревиве-сеq="6" дата-ревиве-лоадед="1"> <див ид="беацон_99бф63де48"><имг срц="хттпс://адсервер.адапе.ио/www/деливерy/лг.пхп?баннерид=0&цампаигнид=0&зонеид=176&лоц=хттпс%3А%2Ф%2Фсрпскаинфо.цом%2Фцентрална-банка-бих-користење-резерви-за-финансирање-будзета-би-довело-до-веце-кризе%2Ф&реферер=хттпс%3А%2Ф%2Фсрпскаинфо.цом%2Ф&цб=99бф63де48" алт="" wидтх="0" хеигхт="0" />

Додају да ЦББиХ редовно снабдијева комерцијалне банке готовим новцем, у складу са захтјевима.

 

– Готовог новца има довољно у оптицају, у што у се увјерили и наши грађани. Евидентно је да грађани користе и друге видове плаћања, као и чињеница да су депозити стабилни – додају они.

– Такође, у овим ванредним околностима, приоритети су нам осигурати потпуно несметано функционисање међубанкарских поравнања у платном систему – наводе у Централној банци.

ЦББиХ у складу са Законом пружа услуге банкарског и фискланог агента, те у складу с тим, по налогу својих депонената, а у складу са закљученим уговорима, обавља и послове иностраног и домаћег платног промета.

ЦББиХ ради у стандардном радном времену за ове врсте послова и у потпуности је усклађена с радом кореспондентних иностраних банака и радом платних система.

– У складу са свим наведним, напомињемо да је ЦББиХ увијек све запримљене налоге депонената реализовала у за то предвиђеном року. ЦББиХ своју активу наставља улагати само у најквалитетније хартије од вриједности земаља чланица Европске монетарне уније и депозите најквалитетнијих банака. Разлог томе јест што су та средства гаранција система валутног одбора. Стога свако када год пожели може своје КМ замијенити за евре и ми му то гарантујемо – наведено је у саопштењу.

Да би то могла гарантовати, ЦББиХ мора бити сигурна да ће моћи повући своја средства (улагања) у потпуности (солвентност) и на вријеме (ликвидност) када јој затребају, односно када грађани то желе.

– То је темељ на којем почива валутни одбор али и  стабилност цијелог финансијског  система у БиХ већ преко двије декаде. Уколико би се улагања централне банке вршила у хартије до вриједности ниже квалитете, не само да је то противно прописима, већ би то значајно смањило вјеродостојност цијелог система – закљчено је у саопштењу.

Додају да ће Централна банка Босне и Херцеговине ће извршити свој мандат и никада неће одступити од принципа очувања довољних девизних резерви које гарантују монетарну стабилност у Босни и Херцеговини.

(Српскаинфо)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Дзоо

03.04.2020 14:49

Само дати оним који имају ко нема нека умире!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 16:29

Свако завлацење руку у ЦБ БиХ имало катастрофалан поремећај вриједности. Пропаст здравог дјела економије бих била неизбјежна.

Name

Скептик

03.04.2020 16:34

Мађионичар Баја би к'о Дејвид Коперфилд, паре су на столу, прекрије их плахтом, абракадабра! додирне их чаробним штапићем, открије плахту - пара нема, исчезле!

Name

Посматрач

03.04.2020 17:10

Све стручњак до стручњака овде.

Name

Ре посматарц

03.04.2020 21:17

Не треба бити струцњак да знас. Гдје су год биле паре, сад их нема. Засто би сад било другације, ста мислис?

Name

Горан

03.04.2020 15:04

Ма тако је,браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стока

03.04.2020 16:37

ако Клошарац себи даје за право да прича о девизним резервамам онда је јасно засто смо отишли у 3ПМ. То је само политичка галама од стране Баје и црвених кмера јер не знају ништа друго д апредложе. Уништили су три банке, уништили Робне резерве , све укупно цца 1 милијарда КМ. Д

Name

Бањалучанин

03.04.2020 15:08

У преводу, улагаћете новац у ХОВ Њемачке која ће тај новац дати на располагање коерцијалним банкама да врше пласман кредита привреди и становништву у БиХ и на тај начин зарађују. Давно је обесмишљена улога централних банака у свијету. Да не спомињем БиХ. Само што БиХ и није држава, и то је тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

03.04.2020 17:26

У Српској је давно обесмисљено свако постојање банке..Развојне, Бобар, Павловиц банке, насе банке..васе...и њихове. Банке и јесу у принципу ту...да се опљацкају. Као на дивљем западу..развалис сеф, узмес паре и ако неко несто казе..убијес га.Сједнес на коња и одјасес. Браца Далтон це дојахати и до Централне банке.

Name

Па

03.04.2020 17:59

Теби стварно треба помоц. Најгоре је сто си ти убједјен да си у праву.

Name

ре

03.04.2020 18:14

Па ето, кад си већ написао пост само да би на крају славодобитно устврдио да "БиХ није држава", немој превише ни да кмечиш кад држава устреба.

Name

Тако је

03.04.2020 21:09

Лопов је лопов, нема ни дрзаву, ни вјеру, ни нацију, досао или био ту. У трулом систему, заудара сиромаство вецине обицних градјана.

Name

АТЛАНТИДА

03.04.2020 15:16

Ти који то упорно траже су све уништили у РС,сада је то вапај,или свесно урушавање девизних резерви,после би сви имали проблеме,а они који то траже неби били предмет никаквих проблема које су сами створили...према томе,обавезно чување резерви које су у Централној банци БиХ,а они који су довели у овакву финанцијску ситуацију неке је сами рјешавају, изгледа немају решење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

03.04.2020 15:29

То и јест новац комерцијалних банака пажљиво прочитај, оне држе тај вишак.

Name

останите код куће

03.04.2020 15:17

Браво за Гувернера и руководство ЦББИХ, једне од најбољих државних институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јорцула

03.04.2020 15:39

БРАВО !

Name

ПРАВДА

03.04.2020 15:29

ЗАСТО НЕКОРИСТИШ МИЛИЈАРДУ И ДВИЈЕ СТОТИНЕ МИЛИОНА МАРАКА ЗА КОЛИКО СЕ ХВАЛИС НА ТЕЛЕВИЗИЈИ ДА СИ ПРОДАО МТЕЛ БУРЛЕЕЕЕЕЕ ,А ДА ЗАБОРАВИХ ДА СИ ТО ПРЕБАЦИО НА РАЧУН СЛОБОДАНА СТАНКОВИЦА ОН МИЛИОНЕ У АУТУ ПРЕВОЗИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ ЗАР НИЈЕ ЊЕМУ ОДУЗЕТО 450 000 ЕУРА У ХРВАТСКОЈ ИЛИ МИ СЕ ЦИНИ А ДЕЗЕРТЕР ВЕЛИКИ СРБИНЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

03.04.2020 15:33

Откад хоће баја да се увуче у ЦБ. Није ни чудо, њега не занимају више милиони, тамо су милијарде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

03.04.2020 15:34

Е да је то оном гицку Стевандићу утувити у главу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

03.04.2020 15:39

Ово мириши на Толаре...1€ ...врећа марака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко

03.04.2020 17:38

Има девизе, ко има на тајним рацунима! Па закљуците даљи ток..... Ста би урадилу са тим новцем од ЦБ, а ста онда са скривеним од нас опчјацканим девизама, а ста онда са обицним градјанима а ста са друственим власниством....

Name

Нако

03.04.2020 15:55

Нема пара, свака цаст и то би ови криминалци из власти покрали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

03.04.2020 16:03

Од како је укинута Немачка марка и уведен Еуро средњи курс је 1.955 сада би Милорад Додик да то поремети уз помоћ слине зване Тегелтија. Не дајте му да прође капије централне банке, Он нема ту шта да ради, Он је пандемија најгоре врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умни цовјек

03.04.2020 16:26

Мозете замислити Стевандиц ( утовљени крмак) писе писмо централној банци и он говори стаби они требали урадити.Централна банка мозе само своју дивиденду користити за куповину обвезница или неких други хартија.Акоје централна банка успјела скупити и сацувати толики новац које бранио будетима ентитета и дистрикта Брцко да и они свих ови година стеде и цувају новац за недај бозе.Стевандицу које бранио РСу да сада има пар милијарди на Еско рацуну него сте ито потросили купујуци папке од кои си и ти један од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 16:37

Ајд ти кажи...

Name

Посматрач

03.04.2020 16:41

Умни човјече ајд нас ти просвијетли. А прво нам објасни ко ти је тај ЕСКО на чијем би рачуну требале бити паре. Еско рачун... Баш си уман.

Name

Кромпир

03.04.2020 16:51

Треба Мили дати централну банку да он буде гувернер.Ето среце за нас свију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

03.04.2020 16:52

Па Босњаци ако то не дозволе неце ни проци. Не знам због цега толика хистерија. Нема лове из ЦБ БиХ и готова прица. Једино ако се сва три народа договоре онда је то несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

03.04.2020 17:23

Због цега Федерација БиХ јос никада није поменуле ове новце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из висе

03.04.2020 21:45

Разлога.

Name

Вец

03.04.2020 18:24

одавно се он намерацио на девизне резерве само му треба добра прилика јер је и ммф ускоро пред банкротом гдје он своје прсте умјеса то пропада сигурно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.04.2020 02:58

Гдје ћеш веће од ове кризе.

ОДГОВОРИТЕ