Италија: Три врсте смрти се евидентирају

Председник државног Института за Статистику (ИСТАТ) Ђанкарло Блангиардо каже да се статистички бележе три врсте смрти.

Свијет 03.04.2020 | 07:16
Италија: Три врсте смрти се евидентирају

Он као прву наводи смрт која је углавном узрокована са Ковидом-19, то су били пацијенти са или без других патологија; затим они који умиру не од коронавируса, али је Ковид-19, допринео њиховој смрти, на пример од срчаног удара, и то су људи који би се спасили у нормалним околностима; и најзад евидентирају се преминули који нису били заржени Ковид-19.

"Када кажемо да се у првих 21 дана марта на Северу смртност више него удвостручила у односу на просе из периода 2015-2019, то није утисак, него бројка.

Када пишемо да је у Бергаму смртно страдало готово четири пута висе особа, него у истом периоду од 2015.-2019. Када кажемо да је посебно алармантне ситуација у Бреши или да је повећање смртности мушкараца и особа старијих од 74 године, у 2020 ослањамо се на бројке, на статистику. Такође потврђено је да коронавирус теже погађа и висе је распрострањен међу старијим људима међу којима је, подаци говоре, смртност већа.То је готово ужасан природни процес селекције који елиминирше слабе субјекте" рекао је Ђанкарло Блангиардо.

На Сардинији у граду Сасари ситуација је посебно озбиљна у општинским старачким домовима.

Међу станарима старачких домова и особља које их прати, висок је број заражених коронавирусом.

Ситуација на северу острва, где је забелезено више од 60 одсто заражених је још тежа због неефикасне координације здравствених установа у овој ванредној ситуацији.

Цело руководство здравствене установе Сасари поднело је оставку, именован је ванредни комесар, а у старачким домовима заражене лекаре и особље замењују војно санитарно особље из Рима. Војска замењује и Цивилну заштиту у набавци здравствених маски и другог санитарног материјала који недостаје.

У задњих десет дана број нових случајева заразе коронавирусом у Италији није премашио максимум постигнут 21. марта када је било преко 6500 позитивних особа, чак и број жртава од тада варира око истих вредности, а сто је важно не расте.

Опадање заражених, хоспитализованих и преминулих од коронавируса ће бити споро и неце бити линеарно, то јест мењаче се од једног до другог дана, саопштавју из Цивилне застите.

"Ми смо на платоу", објашњавају стручњаци, а не на врхунцу.

Нови заражени су у порасту за последња 24 сата, готово 4800, што је за 700 више него претходног дана. Расте и број особа којима су урађени тестови, готово 35 000 тестирања у једном дану.

Смањује се број жртава, јуче у сриједу 727 људи је преминуло, око стотину мање него дан раније.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар