Све више држава Европе продужава ванредне мјере

Корона вирус је показао знаке посустајања на свом највећем жаришту на европском тлу - Италији, што су многи доживели као трачак наде да ће се агонији коју протеклог месеца сви делимо ускоро назрети крај. Међутим, ситуација је још далеко од оне која би нам дозволила да одахнемо, о чему сведочи масовно продужавање ванредних мера у европским земљама.

Свијет 02.04.2020 | 22:30
Све више држава Европе продужава ванредне мјере

Стопа смртности у Италији се смањује, а раст новооболелих на дневном нивоу опада. Док број преминулих сваког дана и даље расте у Шпанији и Британији, чини се да је вирус успорио своје ширење у Немачкој, Холандији, Швајцарској и другим земљама. Притисак на болничке јединице интензивне неге пада у неким од најтеже погођених подручја, укључујући и регион Милана. 

Напредак Италије у борби против болести од које је изгубила 14.000 људи говори о томе да мере изолације и карантина без преседана проглашене широм Европе ипак дају резултате. Управо због тога здравствени званичници упозоравају да мере и даље морају да остану на снази, јер никако није дошло време за опуштање. Струка апелује на владе да се одупру притиску да прерано отворе своје економије.

- Још не можемо да планирамо ублажавање карантина - рекао је италијански премијер Ђузепе Конте у среду, најављујући продужење мера најмање до 13. априла.

Италијански министар регионалних послова Франческо Боча рекао је да ће "повратак у нормалу" по укидању блокада бити постепен и да ће власти "укључити један по један прекидач".

- Италијани су показали велику зрелост. Стручњаци кажу да смо на правом путу и да драстичне мере почињу да дају резултате. Међутим, не смемо да спустимо гард. Опоравак ће бити дуг и постепен - рекао је министар здравља Роберто Сперанза.

У четвртак је забележен највећи број жртава у једном дану у Шпанији до сада - 950. Иако је број заражених у Шпанији премашио 110.000, а број преминулих већ шест дана обара рекорде, стручњаци процењују да земља улази у "фазу стабилизације", након које ће број новозаражених почети да опада. Здравствени званичници кажу да је "промена тренда" примећена последњих дана. Између 15. и 25. марта нови дневни случајеви су расли са стопом од 20 посто. Међутим, од 25. марта та стопа је пала на 12 посто.

Упркос овим охрабрујућим знацима, влада премијера Педра Сначеза је 26. марта, након дуге дискусије, продужила ванредну ситуацију. Посланици су одобрили ванредне мере, укључујући државну блокаду због чега ће људи још 15 дана или до 12. априла морати остати у кућама сем у случају крајње потребе, ради одласка по храну, лекове и посао.

И у шпанском комшилуку, Португалији, влада се увелико према да продужи ванредно стање. Председник Марчело Ребело де Суса прогласио је ванредно стање 18. марта, чиме је кретање грађана свео само на оно нужно и приморао многа предузећа да затворе своја врата. Посланици ће о продужењу гласати у четвртак, али већина каже да ће се сложити.

Немачке канцеларка Ангела Меркел и премијери 16 немачких регија договорили су на састанку у среду да ограничење социјалног контакта ће остати на снази најраније до 19. априла. Меркел није желела да прогнозира до када би ове мере могле да остану на снази, али је поновила да је нужан услов за то да број нових инфекција и хоспитализованих значајно да опадне.

Парламент Велике Британије остаће затворен најраније до 21. априла. Премијер Борис Џонсон у среду је упозорио да се епидемија може зауздати само уз стриктно поштовање усвојеног плана и дисциплиновано спровођење мера у борби против корона вируса. Тај дан је био најгори за Британију од почетка пандемије - у року од 24 сата 563 особе су преминуле од последица заразе, а број заражених је порастао на 29.474.

Француски премијер Едуард Филипе најавио је прошле недеље продужење изолације целе државе до 15. априла. Како је тада навео, након првих 10 дана изолације постало је јасно да је земља тек на почетку епидемијског таласа. Француска је јуче постала четврта земља у свету по броју преминулих, са више од 4.000 жртава.

Само неколико сати након саопштења француског премијера, и Белгија је продужила своје мере карантина, само до 19. априла. Карантин који подразумева веома ограничено кретање, уведен је 18. марта и првобитно је требало да траје до 5. априла. У тој земљи су од 14. марта затворене школе, кафићи, ресторани и ноћни клубови. Једино су јаслице отворене.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

03.04.2020 04:54

У вези новозаражених, да ли се у свијету тестира исти број људи сваки дан? Ако не, онда се не може утврдити правилан тренд раста или опадања новозаражених. Овде један дан тестирају двоје а други дан 200.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобан

03.04.2020 04:56

Овце у тор. Вукови су гладни.

ОДГОВОРИТЕ