Ухапшени због преваре људи за 60 милиона евра

Полиција Србије у сарадњи са полицијама и тужилаштвима Њемачке, Аустрије и Бугарске, Европолом и Евроџастом, ухапсила је пет држављана Србије због сумње да су, заједно са саизвршитељима из ЕУ, финансијским преварама оштетили више хиљада особа за више од 60 милиона евра.

Србија 02.04.2020 | 20:14
Ухапшени због преваре људи за 60 милиона евра

Ухапшена су лица чији су иницијали З. М. (37), М.Б. (36), Ф.И. (31), С.Ш. (49) и А.Ђ. (26), сви из Београда, због постојања основа сумње да су извршили кривична дјела превара и прање новца, саопштено је из МУП Србије.

Сумња се да су они у дужем временском периоду, заједно са саизвршиоцима из Бугарске, Аустрије и Њемачке вршили сложене финансијске преваре помоћу рачунарске мрежне платформе за трговину лажним берзанским инструментима плаћања, као и да су лажно представљали кретање цијене акција путем лажних агената брокера који су радили у телефонским центрима за позивање оштећених.

На тај начин, осумњичени су наводили грађане из више земаља ЕУ да уплате што веће износе новца на име лажне купопродаје акција.

Након што би оштећени уплатили већи износ новца, осумњичени би им послије одређеног периода приказивали како су, наводно, наведене акције у потпуности изгубиле вриједност, односно да су изгубили уложена средства.

На тај начин осумњичени су, заједно са саизвршиоцима из других земаља, оштетили више хиљада особа за више од 60.000.000 евра.

Полиција је приликом претреса станова као и пословних просторија фирми “Селект икс” (Селецт X) и “Ај-соурс” (И-соурце) у Београду, које осумњичени користе, одузела информатичку опрему и три путничка возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

У акцији из Србије учествовали су припадници Одјељења за сузбијање високотехнолошког криминала МУП у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Србије. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гардиста

02.04.2020 19:05

Па који јос примитивци дају неком паре на тај нацин....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

03.04.2020 06:53

Банду у хапс за пример другима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

форумас

03.04.2020 18:17

ау сунце ти калајсано, како незасита банда

ОДГОВОРИТЕ