ЦНН: Многе владе ће препоручити ношење заштитних маски

У наредним седмицама, многе владе ће, ако већ нису, препоручити грађанима да носе заштитне маске због корона вируса, пише ЦНН.

Свијет 02.04.2020 | 07:26
ЦНН: Многе владе ће препоручити ношење заштитних маски

За оне који живе у Азији, та тактика је усвојена у већем делу тог региона још од почетка кризе и чини се да је оправдана јер снижава стопу заразе и утиче на обуздавање епидемије.

У другим деловима света, та порука би могла бити збуњујућа, јер долази после неколико седмица од стручњака за јавно здравље и политичара који су тврдили да маске не помажу и уместо тога наводили људе да чешће перу руке и држе дистанцу од других.

Како наводи ЦНН, чак је амерички војни хирург Џером Адамс на Твитеру објавио "Стоп куповини маски".

"Нису ефикасне у спречавању коронавируса, а ако здравствени радници не могу да их набаве, неће моћи да брину о болесницима и то ће њих и целу заједницу увести у ризик", написао је он, а та објава је подељена чак 43.000 пута.

Директор Центра за контролу и превенцију болести Роберт Редфилд је на питање да ли је потребно носити маске одговорио кратко "не".

Само је питање тренутка када ће коришћење маски бити препоручено, највероватније од Светске здравствене организације, наводи ЦНН.

Стручњак за микробиологију Универзитета у Калифорнији Адриен Бурк рекао је да, упркос томе што се чује да маске не штите, не постоји ниједан јак доказ који би подржао ту тврдњу.

Заправо, постоји доказ да маске помажу у превенцији вирусне инфекције каква је тренутна пандемија, пише ЦНН.

Бурк је указао на системску анализу која је евидентирала да је током епидемије САРС-а 2003. године коришћење маски били од помоћи.

Једно истраживање из Пекинга открило је да "доследно ношење маски у јавности утиче на 70 одсто смањења ризика од заражавања САРС-ом".

Подсетимо, САРС је попут ЦОВИДА-19 респираторна болест коју изазива иста породица вируса.

Када се САРС проширио по свету, најгора епидемија је ипак била у Азији и то поготово у Кини и Хонг Конгу.

Искуство из тог периода могло би се применити на тренутну пандемију, јер је вест о ширењу вируса натерала људе да носе маске на лицу како би се заштитили.

Хонгконг као и друге владе у Азији су од старта препоручили ношење маски у јавности, без обзира да ли неко има симптоме вируса или не.

Иако су многи на западу говорили о "опсесији" Азије за заштитним маскама, чини се да је та тактика допринела заустављању епидемије.

Тајван, Јужна Кореја и континентална Кина, сва места са широко коришћеним маскама, доживели су велики успех у спречавању великих епидемија или су тако успели да овладају њима. Ипак, у Европи и Северној Америци маске се не користе или их је тешко набавити.

Специјалиста за заразне болести са Медицинског факултета Универзитета у Хонгконгу Иван Хинг казао је за ЦНН да је ношење маски у том граду вероватно најважнија ствар у погледу контроле заразе.

"И то не само смањењу случајева корона вируса, бећ и у смањењу вируса грипа", рекао је он и додао да је то утицало и на смањење грипа, иако је управо и сезона те заразе.

Почетком марта, Хонгконг је имао само око 150 случајева коронавируса, упркос томе што је био на првој линији пандемије још од њеног почетка и није уводио драконске контроле становништва које се уводе у другим земљама.

"На основу истраживања, маске за лице имају већу вероватноћу да ће помоћи, него одмоћи", каже Брук.

"Чак и ако се ради о маски од платна направљеној ручно, ако је правилно носите и не додирујете, наука препоручује да вам не може одмоћи и да ће највероватније умањити изложенсот вирусу", навео је он.

Центар за контролу и превенцију болести препоручила је да маске носе болесни људи или да покушају да заштите лице кад кијају и кашљу, али и да они који брину о болесним људима такође би требало да носе маску када су у истој соби.

Рекли људима да не купују маске да би избегли несташицу?

Покушај да се избегне несташица маски за здравствене раднике изгледа је главни мотив оних који се супротстављају њиховој широкој употреби, пише ЦНН.

Ипак, иако је мотивација можда добра, такав савет би помогао у ширењу вируса и повећавању болесника који су већ преплавили болнице.

Један од разлога зашто би и они који немају симптоме требало да носе маске је и тај што иако немају назнаке болести, многи могу преносити вирус.

ЦНН наводи да би недостатак маски и друге заштитне опреме у болницама широм САД требало што пре да се отклони, али додају да су те несташице узроковане неуспехом полтике.

"Како се све више доказује да је коришћење маски добро, морамо се запитати колико инфекција је могло да буде избегнуто у јануару, уместо што је речено да маске не помажу. Званичници и медији лобирају да фабрике повећају домаћу производњу, уче грђане како да маске направе код куће и од других земаља траже да донирају вишак материјала", пише ЦНН.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

099

02.04.2020 07:25

јест када има купит а код нас нема даје плацас незнам колико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин 88

02.04.2020 08:32

Претпостављам да це те Владе претходно набавити довољан број маски за градјанство. Данас Биби Нетањаху позвао Израелце да их носе, али Израел има сјајне болнице,довољан број респиратора, интензивно тестирање и, наравно, довољну колицину маски.Нас Додо само несто обецава, као силне маске, респираторе, тестове,покретну болницу... Увео "добровољни " харац за неке фантомске фондове. Не могу вјеровати да је и ову корону искористио да пуни своје дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.04.2020 08:33

Како да се види онда естетска хирургија. Много се улози и под маску!

ОДГОВОРИТЕ