Београд: Стижу још два авиона медицинске опреме

На аеродром "Никола Тесла" у Београду слетјела су два авиона, која превозе медицинску опрему и материјал које је Србија обезбиједила за борбу против КОВИД-19.

Србија 01.04.2020 | 21:56
Београд: Стижу још два авиона медицинске опреме

Европска унија у потпуности финансира трошкове летова што је дио пакета од 15 милиона евра помоћи у хитним случајевима, а како би се Србији помогло у борби против КОВИД-19.

Ови летови које је организовао УН Програм за развој (УНДП), омогућавају најбржу могућу доставу опреме и материјала јер је коришћењем великог карго авиона максимално искоришћен простор, уштеђено је драгоцено вријеме и трошкови.

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са Европском унијом и билатералним партнерима.

"Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије. Захваљујем Делегацији ЕУ у Србији и амбасадору Сему Фабрицију на промптној реакцији на моју молбу за додатним финансирањем летова за допремање медицинске опреме. Настављамо да радимо", изјавила је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да се читав свет бори против КОВИД-19 и да су ово тешка времена која захтиевају велику солидарност.

"Са Србијом свакодневно сарађујемо на заштити здравља њених грађана и пружању подршке. Са данашња два имамо укупно четири теретна авиона до сада чије транспортне трошкове финансира ЕУ, а који доносе важан медицински материјал за помоћ Србији у борби против КОВИД-19. Очекује се да ће још теретних авиона доћи у наредних неколико дана. Ова подршка део је 93 милиона евра финансијског пакета за Србију, који је комесар Вархеји најавио прошле недеље", рекао је Фабрици.

Још један лет који финансира ЕУ са медицинским материјалом који је Србија обезбиједила очекује се да слети сутра.

Европска унија је партнер Србије, највећ инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије 2014. године, ЕУ је донирала Србији готово две милијарде евра бесповратних средстава за подршку модернизацији земље.

Само у здравствени сектор ЕУ је у протекле две деценије Србији одобрила кроз бесповратну помоћ и кредите 450 милиона евра како би систем постао модернији и отпорнији. 

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Миле

01.04.2020 20:56

Гдјеси сад предсједнице дасе сликас.Ста би од Руске помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трк

02.04.2020 05:26

ТРЦИ МИЛЕ СТИГЛА ПОМОЦ. ПЛАЦИ,МОЛИ. СРАМ ТЕ БИЛО

Name

Лепо

03.04.2020 11:51

За Србију је полетео први од 11 авиона Ваздушно-космичких снага Русије који ће допремити напредну групу војних лекара, стручњака у области вирусологије и епидемиологије, као и савремену опрему за епидемиолошку дијагностику и спровођење дезинфекције.

Name

Да нам нисте узели

02.04.2020 08:49

Својом погубном политиком на Балкану, све би имали дwсет пута висе. Не сматрам ниста ницијом помоци, ни од кога, НАПРОТИВ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дугови

02.04.2020 09:55

Дај Бозе да све помоци неце бити накнадно фактурисане, са високим затезним каматама, ако ова биједа потраје. Углавном, а као И обицно, народ буде колатерална стета, који плаца све Рацуне, бивсе И будуце.