Вратио се живот у епицентар вируса корона

У милионској метрополи Вухану у Кини, где се прво појавио нови корона вирус, постепено се враћа свакодневни, уобичајени живот.

Свијет 01.04.2020 | 19:55
Вратио се живот у епицентар вируса корона

 Протекле недеље је влада у Пекингу најавила крај ригорозних ограничења слободе кретања у Вухану. Аутобуси поново возе, као и шест од девет линија подземне железнице.

Након више од два месеца забране кретања, повратак у нормалан живот за многе грађане неће бити баш једноставан, каже Бен за Дојче веле.

Он се бави трговином некретнинама. Каже да ће му бити потребно још доста времена, пре него што се поново почне опет добро осећати међу људима. Он је скептичан и када је реч о појму „победа" над короном. 

- Раније сам викендом радо одлазио с пријатељима у биоскоп или на неке друге догађаје. Али, док епидемија у потпуности не прође, радије ћу остати код куће. 

Људи су се сами сналазили

Како преноси "Јутарњи лист", Бен и његов суграђанин Ерик (ниједан од њих није хтео да открије пуни идентитет), с помешаним осећањем коментаришу мере које су њихова влада и државне службе увеле токо кризе.

Али, влада у Пекингу није развила механизам помоћу којег би помогла људима да задовоље своје темељне потребе у овој екстремној ситуацији. Људи су се морали сами сналазити, коментарише он.

Ерик каже да му је још увек пред очима очај породица чији су чланови због лечења били раздвојени према симптомима и старости.

- Права грађана Вухана су од почетка била занемарена од стране владе - казао је овај инжењер и породичби човек. 

С друге стране, кинеска влада се у сузбијању епидемије доследно ослањала на становнике одређених градских квартова.

- Добровољци и локални државни службеници су мобилизовани, како би телефонски контролисали придржавају ли се домаћинства мера забране кретања. Они су обављали набавку свакодневних потрепштина за породице. Они су нам помогли да пребродимо све то током епидемије - каже Ерик.

Није време за победничко славље

Од почетка марта државни врх проглашава победу над вирусом. Али, за грађане Вухана постоје много важније ствари од победоносног славља.

- Не желим ни да чујем о "великој победи" владе над корона вирусом - јасан је Бен.

Последњих дана у покрајини Хубеи, у којој се налази Вухан, званично није забележена ниједна нова инфекција корона вирусом. Грађани се пак питају одговара ли то стварном стању? Ерик упозорава на то да на почетку епидемије болнице у Вухану често нису тестирале и лечиле пацијенте упркос симптомима короне, што је довело до тога да су многи умрли. Такви случајеви на крају нису ушли ни у статистике смртних случајева због коронавируса.

Веродостојност службених бројки

- Највећи број људи из Вухана, такође и припадници владе, не верују службеним бројкама - каже Ерик и напомиње да су и он и многи његови познаници уверени да се само због тога не пријављују нови случајеви:

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Гардиста

01.04.2020 19:30

Порука за кинезе и ове насе овце сто их слепо прате:вирус вам је јос увек ту,само вам се не саопстава висе ни колико је заразених,умрлих,итд.,нема статистике(тако је у Туркменистану,који је једини урадио праву превенцију тим нацином).А морате се вратити на посао,јер економски идете у пропаст,и логицно је да морате дици привреду,сто це реци да то постаје вазније од зивота,као сто су говорили на поцетку.То нас све цека и овде и то је логицно,само сто наси то неце да прихвате сто прије,јер било би боље за све нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гардиста

02.04.2020 05:12

Предсједник САД и његаова администрација позивају старије американце од преко 60- и више година, да се пријаве на посао, називају ћи то "економским патриотизмом", зачи већ су отписани, видим да у твом коментару су ријечи подршке, све за економију.

Name

Гардиста

02.04.2020 06:04

То нас цека,небитно је ста ја подрзавам.Знаци,и кад пустис зивот у нормалу(у Кини су као пустили зивот да теце,а и даље носе маске,рукавице,дезинфикују све,мере темп.,итд),вирус це бити ту,неце нестати,и даље це они ризицни умирати,остали се разболевати,али неце се водити статистика,неце објављивати податке,јер не могу издрати овај економски колапс који следи.Ја ти о томе говорим,али не капирас ти то изгледа...

Name

израелац

01.04.2020 22:46

лажу кинези лажирају податке.. медијски рат... ништа се није вратило у нормалу. све су усрали ти кинези

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2020 07:00

Далеко им лијепа кућа, свака епохална зараза је дошла од њих почевши од куге у 13 вијеку па све остало