"Неки покушавају искористити ситуацију за постизање профита"

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон казао је данас за Н1 како су власти у БиХ рано и паметно реаговале када је у питању борба против корона вируса, те да су схватиле да требају заједнички дјеловати за добробит грађана. Истакао је како је њихов одговор на досадашњу кризу вриједан хвале.

Босна и Херцеговина 31.03.2020 | 21:34
"Неки покушавају искористити ситуацију за постизање профита"

Нелсон се за Н1 јавио из своје резиденције у којој ради протеклих дана. Састанке одржава телефонски и путем видео конференција. Иако су ванредне мјере, истиче да Амбасада САД-а у БиХ ради више него икада.

"Амбасада ради прековремено, више него икад, али то радимо на најбезбједнији начин тако што радимо од куће. Ја радим од куће, стално сам на телефону и видео састанцима преко компјутера, на телефону са лидерима из цијеле БиХ и са Вашингтоном.

Мој цијели тим тако ради, што више може. Морамо наставити с радом, али морамо и чувати здравље, своје и својих породица, јер то је први приоритет. Остати кући, поступати у складу с упутама сигурносних и здравствених власти је наша прва дужност", рекао је Нелсон.

Снимке празних улица као сцене из холивудских филмова

Са жаљењем је констатовао да су САД преузеле водство по броју случајева заражених корона вирусом наводећи како то представља велики изазов за његову земљу.

"Нажалост, инфекција се проширила и погодила толике земље, готово да нема земље на свијету која није погођена овим вирусом. Морамо предузети неопходне мјере да смањимо заразу и помогнемо здравственим системима да помогну инфицираним", рекао је Нелсон.

Коментаришући снимке празних улица градова попут Њујорка, Неw Орлеанса, Лос Анђелеса, гдје је укупно више од 40.000 потврђених случајева и више од 1400 мртвих, казао је како многе од њих то подсјећа на сцене из холивудских филмова.

"Нажалост, то је реалност. Призоре празних улица требамо схватити као охрабрујући знак да људи озбиљно схватају ситуацију и чине све што могу као грађани да одговоре на овај вирус, а то је да остану кући", истакао је.

Казао је и то како је доста његових пријатеља и родбине у Италији у којој свакодневно умре стотине особа. У сталном је контакту с њима и труди се да им ублажи осјећај изолираности. Додао је како су САД послале помоћ и њима.

Власти у БиХ је похвалио, али и нагласио како је потребно јединство, координација с државног нивоа и транспарентност према грађанима.

"Власти јесу рано и паметно реагирале. Мислим да грађане охрабрује када виде да лидери преузимају одговорност. Више него икад потребна је добра координација, фокусираност и јединство и ја стално у својим контактима с лидерима широм земље то наглашавам. Ово је вријеме да земља дјелује уједињено.

Ово није вријеме за страначке приоритете и политичке игре. У свакој кризи је координација пресудна за успјешну реакцију. Та координација мора почети на државном нивоу.

Та координација ће међународној заједници рећи које су потребе како би могла на њих одговорити путем УН-а и такође на координисан начин. Та координација мора бити транспарентна како би сви грађани могли видјети која се помоћ тражи и добија. И та координација мора бити распоређена у складу с потребама, а не насумичним формулама и политичким договорима.

У свакој кризи, као и у ратовима, увијек има људи који ће покушати профитирати. Већ видимо у извјештајима из медија како неки људи покушавају искористити ситуацију за постизање профита, било приватног или политичког. Нажалост, такве ствари су неизбјежне, али и срамне. Морамо дјеловати координирано и транспарентно како би грађани били сигурни да ће та врста профитерства бити сведена на минимум", рекао је Нелсон.

Сматра како су власти у БиХ почеле увиђати и прихватати да морају сарађивати.

"Заједничка изјава Предсједништва била је добар сигнал грађанима и лидерима широм земље да је ово вријеме да се окупимо, да смо у овоме скупа, да вирус не поштује ни границе ни етничку припадност, већ нас све напада и да ако овоме не приступимо и не дјелујемо уједињено, сви ћемо патити", казао је.

Наглашава како је сада више него икада важније да борбу против корупције схватимо озбиљно јер нас то може коштати живота у овој ситуацији, а и због тога што се људима помјера праг толеранције на корупцију.

"Можете то посматрати као уобичајено стање ствари, али примјери које сада видимо, како званичник на граници пропушта инфицирану особу или како званичник болнице некоме дозвољава да прескочи процедуру или како званичник за набавке дозвољава профитерство у хитним набавкама, све то нас може коштати живота. Не можемо затварати очи пред корупцијом, јер је она пријетња по људске животе", упозорио је.

САД настављају помагати БиХ

Казао је како ће САД и даље бити најбољи партнер БиХ, као што су то биле и у протеклих 25 година, те да ће наставити радити на изградњи капацитета како институција тако и грађана.

"Сад видимо и неке резултате наших напора. Разговарао сам с министром здравства РС овог викенда и он ми је пренио колико је помоћ нашег Центра за контролу болести, ЦДЦ-а, била важна и како је помогла Републици Српској да боље рагује на ову ситуацију.

Годинама смо опредијељени и радимо као добар партнер. Иако смо сада и сами под нападом овог вируса, још увијек пружамо материјале и финансије за помоћ БиХ.

Прошле седмице смо отворили ваздушнимост за доставу материјала из Европске команде који су намијењени Оружаним снагама за одговор на кризу. Јуче смо издвојили прву траншу за подршку активностима СЗО-а и УНИЦЕФ-а овдје у земљи", казао је.

САД ће издвојити 1,2 милиона долара помоћи БиХ. Према Нелсоновим ријечима, та средства ће бити дата УН-у који ће се обратити Министарству безбједности БиХ, као главном координатору, да достави захтјеве за помоћ који морају бити транспарентни и поредани по приоритету.

"Министарство безбједности има улогу координатора, како би међународна заједница, под водством УН-а, могла имати јединствену адресу с које добија захтјеве по којима онда може поступати. Тај процес мора бити транспарентан и под надзором. То је опредјељење САД-а и ми очекујемо од УН-а, али и од Министарства безбједности да одиграју ту важну улогу централне координације", рекао је Нелсон.

Истакао је и то како је, с обзиром на чињеницу да је много људи опати економски јер не могу ићи на посао или су остали без посла, вријеме да се фокусирамо на економске мјере које ће бити потребне за опоравак привреде.

"Блиско сарађујемо с ЕУ и УН-ом и владиним званичницима на одређивању економских постицаја који ће бити потребни и који ће бити добри, транспарентни, а не скренути. Сада је вријеме да размишљамо о реформама и економској либерализацији која овој земљи треба већ дуже вријеме, а сада више него икад. Морамо размишљати и о економском напретку ове земље.

Уз помоћ међународне заједнице, ММФ је већ обећао 165 милиона долара ванредног финансирања, још ће бити расположиво у будућности. С тим средствима треба мудро управљати. Централна банка има задовољавајуће резерве, приватне банке имају јаке резерве. Доста је овдје добрих капацитета које је сада потребно мобилизирати на координиран начин", сматра Нелсон.

БиХ ће ово пребродити

Грађанима БиХ поручио је да наставе слушати савјете и упуства безбједносних и здравствених званичника, да се штите од дезинформација, да пазе одакле добијају информације, те да се не поводе за дезинформацијама о вирусу које се шире.

"Пазите на себе, на своје породице, заштитите се, успоставите контакт с другима, који се можда осјећају изоловано. Много је бака и дједа широм свијета који се осјећају одсјечено од својих породица и важно је да људи учине додатни напор да одрже контакт, па чак и само телефоном или видео позивом. Мислим да је важно да грађани БиХ цијене отпорност и прилагодљивост коју имају као народ.

Одговор на кризу до сада је био хвале вриједан. Чињеница је да се људи углавном придржавају упута, да озбиљно схватају ситуацију. Одговор локалне заједнице је важан и важно је да сви у тој заједници ово схвате озбиљно. Мислим да ћемо сви ово пребродити, да ће БиХ ово пребродити.

У ово земљи, то ће бити успјешно зато што су се грађани окупили, зато што грађани показују своју снагу. Уз извјесну помоћ међународне заједнице, заједно ћемо пребродити ову кризу", закључио је амбасадор САД-а у БиХ. 

(Н1)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

вулевуле

31.03.2020 19:45

На кога ли је само мислио да ми је знати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

31.03.2020 21:07

Мислио је на опозицију и народ јер опозиција и народ не смију да профитирају.

Name

Али

31.03.2020 20:06

Гдје је баке, јел опет у неком трезору склоњен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Склонила га

01.04.2020 20:14

Овај пут корона.

Name

Миле

31.03.2020 20:07

Господин од цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2020 02:20

Благо онојдрзави гдје нема оваквих

Name

Скептик

31.03.2020 20:22

И он хвали власт а критикује грађане појединце. Брани своју браншу, своју струку, не да на своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брано Грбо главни на купусу

31.03.2020 20:37

А ста цес ти прековремено са лидерима у БиХ да се свакодневно гледаш.Јеси ти тутор неки или амбасадор тј протоколарна лицност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

31.03.2020 20:46

Свака част амбасадоре нису то мала средства за америку. Ипак је то 1.2 милиона долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знају гдје саљу

01.04.2020 20:13

И колико је сваки криминалац тезак. Информисани људи!

Name

Наградно питање

31.03.2020 21:23

ко је хтио да профитира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.04.2020 05:00

Хвали власт, зна да це стици помоци па то морају подјелити нако братски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.04.2020 06:44

Није то донација ни помоћ Све за новац Ко се помогао од амера

ОДГОВОРИТЕ