Земље са најбољим здравством немоћне пред пандемијом

Све већи број болница у Европи бори се са десетинама хиљада пацијената заражених корона вирусом, а криза је показала изненађујући парадокс – европске земље, које имају најбоље здравствене системе и болнице, нису у стању да се носе са пандемијом корона вируса.

Свијет 31.03.2020 | 17:09
Земље са најбољим здравством немоћне пред пандемијом

Епидемиолози тврде да је разлог за то организација здравственог система у којем централно мјесто заузимају болнице, недостатак епидемиолошког искуства и неселективно смјештање пацијената у болнице.

Прошле недјеље званичници Свјетске здравствене организације указали су на недостатке европског приступа пандемији и истакли да је требало агресивније реаговати два мјесеца раније и да је требало спровести обимнија тестирања и боље мјере надгледања.

Многи експерти тврде да је приступ европских земаља борби против корона вируса у почетку био опуштен и да му је недостајала примјена основа епидемиологије као што је прачење контаката, односно прачење особа са којима су заражени имали контакт како би се надгледало ширење вируса.

Осим тога, здравствени радници у Европи имају мало искуства са рационализацијом у пружању здравствене његе јер су европске болнице генерално јако добро опремљене и то се сада показало као проблем. Борба против епидемија се не води у болницама, оне се баве само санирањем посљедица епидемије, истичу експерти.

У здравственим системима европских земаља централно мјесто заузима пацијент и пружање здравствене неге пацијенту, али епидемије захтјевају промјену ове перспективе и стављање фокуса на заједницу. Такав модел углавном постоји у Африци и неким дијеловима Азије, гдје су болнице резервисане за пацијенте у најтежем стању, док се остали пацијенти изолују или лијече у другим објектима, налик теренским болницама које се сада праве широм Европе. Чак ни јака мрежа љекара опште праксе у Европи није довољна за борбу против пандемије корона вируса.

У оваквим условима ефикасно је ангажовање огромног броја здравствених радника који имају мање искуства од љекара али који су фокусирани на примјену мјера за контролу епидемије.

Овакву радну снагу углавном имају земље у развоју у којима су уобичајене масовне здравствене интервенције попут вакцинације. Неки експерти тврде да су су европске земље погријешиле у прорачуну својих способности да се носе са епидемијом и да је многе изненадила цињеница колико се овај нови вирус брзо шири. 

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хахаха

31.03.2020 15:32

Мислите лазне пандемије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

31.03.2020 15:44

Није битно да ли је лажна пандемија или не, него да своје право лице покажу системи земаља "Квинте", који овде нама кроје животе деценијама и убјеђују нас како смо 100 година иза њих. Онда се покаже да земља од 80 милиона људи колабира кад се појави пар хиљада болесних. Пљунем им у ту развијеност!

Name

Не лупајте

31.03.2020 16:12

Италијанско здравство је врло лосе. Њемацко је врло добро. Па види се по бројевима. Дајте не лупетајте.

Name

истина

31.03.2020 17:11

ти стварно си за лудницу хахахаха

Name

рере

31.03.2020 21:01

Довољно је послусати ста господин Драгас збори и све је јасно као дан. Теско друству гдје појединац моцан а остали.....? Гдје ту јака дрзава?`Дрзава мора бити јака и моцна да брине о своим градјанима.