Добој: Акција добровољног даривања крви

Радници болнице “Свети апостол Лука” у Добоју први су организовано приступили давању крви у Служби за трансфузију крви, која је измјештена у објекат Мединицке школе у овом граду због превенција заразе вирусом корона.

Република Српска 30.03.2020 | 19:03
Добој: Акција добровољног даривања крви

Директор Болнице Свети апостол Лука, Младен Гајић каже да је Служба за трансфузију измјештена из болнице како би се смањио проток људи и могућност уношења инфекције у болницу а у исто вријеме обезбједиле довољне количине залиха ове течности која живот значи. 

“До сада смо имали редовно снабдјевање али смо у разговору са радницима трансфузије дошли до податка да би у наредном периоду могли наићи на проблем у снабдјевању с обизом на то да они због појаве вируса не моћу да иду на терен и прикупљају је у акцијама, као што јер то до сада било.

Ми смо наставили са операцијама које су хитне и операције пацијената са малгним обољењима. Због тога нам и даље треба та драгоцјена течност.

Наше дневне потребе су 20 јединица еритороцита и 20 јединица крвне плазме. Зато позивам све грађане Добоја, који су здрави и који имају од 18 до 65 година, да се одазову и да буду добровољни даваоци”-каже Гајић.

Трансфузиолог Божидар Славујевић рекао је да је Служба за трансфузију крви имала мањи дефицит са крвим групама А негативна и нулта негативна, који је ријешен тако да је тренутна ситуација задовољавајућа. 

“Имамо довољно крви за лијечење наших пацијената али је неизвјено како ће бити даље пошто се акције одгађају и не знамо колико ће трајати ова ситуација. Имали смо много акација до сада. Почетком прољећа буду организоване акције даривања крви у цијелој регији и донесемо много доза крви. Сада тога нема. Ослањамо се и на намјенске даваоце који долазе и крв дају за родбину и пријатеље, сналазимо се некако.” 

Радници болнице Свети апостол Лука кажу да су на располагању увијек када је то потребно. “Ја сам радник ове болнице и већ 9 пута сам дао крв. Крв дајем кад год је то могуће а на сваки позив се обавезно одазовем”, каже Обрад Ђурић.

Служба за трансфузију крви у новом објекту ради понедјељком, сриједом и петком од 7:00 до 12:00 часова.  Сви они који желе да дају крв треба да се придржавају прописаних мјера заштите које захтијева тренутна епидемиолошка ситуација у земљи, поручују из ове службе. 

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар