Због вируса корона пуштено више од 200 затвореника

Више од 200 осуђеника у Словенији је пуштено из затвора кућама, како би се сузбила опасност ширења вируса корона на већ препуне затворе, потврдила је данас министарка правде Лилијана Козлович.

Регион 30.03.2020 | 17:12
Због вируса корона пуштено више од 200 затвореника

Она је навела да су сви који су пуштени прегледани.

Према њеним ријечима, у питању су осуђеници за које не постоји опасност да ће поновити кривично дјело за које су осуђени и код којих не пријети опасност да ће побјећи, преноси Хина.

На основу недавно прихваћеног закона, који током епидемије Цовида-19 омогућава привремени или превремени отпуст, издржавање затворске казне привремено је прекинуто за 68 осуђеника, а 15 их је превремено отпуштено, па се у затвор више неће враћати.

Због опасности од короне затворска служба обавијестила је прије двије недеље 130 кажњеника који су уз претходну дозволу били у привременој посјети породицама да за сада не треба да се враћају на дослужење казне, све док се епидемија не смири.

Како преносе словеначки медији, међу онима који до даљег остају код куће и не морају поново у затвор на дослужење казне су најпознатији Игор Бавчар, некадашњи министар у више влада, који је након изласка из политике био директор велике компаније Истрабенз, као и бизнисмен Бошко Шрот, бивши директор концерна индустрије пива и минералних вода Пивоварна Лашко.

Они су осуђени за манипулације у приватизацији и ланчану трговину акцијама предузећа која су тада водили, чиме су по оцјени суда били оштећени акционари и држава.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар