Број заражених већи него у Кини, има и обољелих Срба

У Шпанији је, према новим подацима, регистровано нових 5.085 случајева корона вируса.

Свијет 30.03.2020 | 12:54
Број заражених већи него у Кини, има и обољелих Срба

Ова европска земља са преко 85.000 заражених престигла је Кину по броју заражених. Према подацима сајта Wорлдометерс, у Шпанији је укупно регистровано 85.195 случајева.

Од тог броја, 61.075 је тренутно заражених.

У последња 24 часа у Шпанији је преминуло 812 људи, те је сада укупно 7.340 смртних исхода. 

Амбасадорка: У Шпанији неколико заражених Срба 

Неколико српских држављана у Шпанији заражено је коронавирусом, али још нисмо добили званичне информације од здравствених институција, изјавила је амбасадорка Србије у Мадриду Катарина Лалић. 

Према њеним речима, српска дијаспора у Шпанији званично има око 3.000 људи, а незванично око 5.000 и они су у контакту са амбасадом.

Лалићева за Тањуг каже да је број Срба који су заробљени широм Шпаније са 160 пао на око 130 и да многи одустају од повратка јер су свесни ризика. 

"На Канарским острвима их је око 30, има их и на Балеарским острвима. У сталном смо контакту са њима ии гледамо да им помогнемо. До 26. марта тамо су хтели да затворе све хотеле, али неки ће и даље бити отворени, што је битно за наше људе", рекла је Лалићева. 

Она наводи да у Шпанији број потврђених и смртних случајева расте и да врх кривуље није достигнут, али да стручњаци очекују да ће се то десити крајем следеће недеље. 

Истиче да су сви свесни тога да се притисак неће смањити ако кривуља броја заражених почне да пада.

Према њеним речима, велику забринутост изазива то што су 14 одсто заражених лекари, што доводи у питање читав систем. 

Најгоре је, како каже, то што они немају здравствену опрему као што су маске, рукавице, респиратори.

"Смртност је велика, па погребна предузећа не стижу да преузму посмртне остатке. Када их преузму, мртвачнице су пуне. Направили су једну мртвачницу од клизалишта, а планирају да у те сврхе употребе још једну халу", каже Лалићева.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар