Фани Стипковић за БН ТВ: Тешко стање у Шпанији

- Људи су уплашени, улице су пусте а здравствени систем Шпаније је у колапсу. Нико не зна кад ће се све то завршити али је сигурно да се потпуна нормализација живота не може очекивати тако скоро.

Свијет 28.03.2020 | 19:25
Фани Стипковић за БН ТВ: Тешко стање у Шпанији

Овако о ситуацији у Шпанији за БН ТВ говори новинарка Фани Стипковић, који живи и ради у Мадриду.

“Ситуација у Шпанији је јако лоша а до само прије нешто више од двије недеље је овдје све нормално функционисало. Народ је љут на политичаре који ову ситуацију и дешавања у Италији нису озбиљно схватили те су подстицали одржавање марша за Дан жена”, каже Стипковић и додаје:

“Преко ноћи је то невјероватно одједном кренуло да расте. Ситуација овдје је непрепознатљива. Улице су потпуно празне, не смије се нигдје ићи. Већ су казнили преко 100 000 Шпанаца".

Људи су, каже, навикли да по читав дан буду на улици и јако им тешко пада ова затвореност.

"Кад мораш да одеш у продавницу или код љекара, јер је то једино дозвољено, јако је депресивна ситуација коју видите на улицама. Тужно је видјети људе препаднутих лица, маске. У апотеци радници имају кациге на главама, изгледа као на филму”.

Иако се званичан број заражених приближава цифри од 75 000 Стипковићева каже да сматра да је тај број далеко већи.

На питање како је организован здравствени систем у тој земљи, каже да је шпански здравствени систем, који је био један од најбољих у Европи, неспреман за оно што је дошло преко ноћи, доживио колапс.

“Као што кажу медији а то и јесте тако, и ја претпостављам да је тај број преко пола милиона. Мислим да се већина нас овдје заразила али док неко нема тешке симптоме, попут великих потешкоћа у дисању, не препоручују да се уопште иде у болницу. Све док те не морају ставити на респиратор, терапија је да узимаш парацетамол и одмараш код куће. То ради већина људи, младих, здравих и са тим симптомима и нико не иде да се тестира.

Одбиће те јер се ради о великом броју људи а хитна помоћ и болнице су у колапсу, било да су приватне или јавне.

Друга ствар је да немају људе, немају особље које то моће да ради. Нажалост, још увијек не постоји могућност да се остатак људи тестира док год постоји велики број старијих и озбиљно болесних којима треба помоћ. Ја лично познајем родитеље од неких мојих познаника и пријатеља који су, нажалост отишли кад је већ било касно. Нису хтјели да заузимају мјесто некоме у болници и преминули су.”

Незванично, тек се очекује највећи број обољелих, каже Стипковићева и сматра исправном одлуку да се карантин продужи до после Васкрса.

“Ја лично мислим да до тог датума, 11. априла а с обзиром на то каква је ситуација, нема шансе да се она толико поправи да се овдје настави потпуно нормалан живот. Мислим да ће посљедице бити дугорочне, да ће бити тешке, да се живот овдје бар мјесец, мјесец и по дана неће вратити у потпуну нормалу. С обзиром на бројке које су данас видјели и на оно што видим напољу, не могу да замислим да у двије недеље све буде као да се ништа није догодило.”

- Када најгоре продје и кад људи полако почну да се враћају нормалном животу потребна нам је  строга посткарантинска дисциплина како се исти сценарио не би поновио, закључује Фани Стипковић.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Људи навикли

28.03.2020 19:01

Спанци темпераментни навикли да по цијелу ноц буду на улици.А кад им је Франко био на власти нису смјели писнути.

ОДГОВОРИТЕ