Заражени вирусом корона морају бити мјесец у изолацији

Особе код којих је потврђен Цовид-19, болест коју проузрокује нови корона вирус, не сматрају се излијеченима док још два пута узастопно након изолације не буду негативне на тесту, појаснили су нам из Министарства здравства Федерације Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 26.03.2020 | 11:14
Заражени вирусом корона морају бити мјесец у изолацији

Здравствене власти у Кини практиковале су да оне који су боловали од Цовида-19, и након што избаце вирус и свог тијела, држе у додатној изолацији.

– Након два негативна теста, препоручује се да и након тога особа дужи период буде у изолацији како би се сматрала потпуно излијеченом, што значи да отприлике мјесец дана морају бити затворени они код којих је потврђен коронавирус – појаснио је Горан Черкез, помоћник министра за јавно здравље у Министарству здравства ФБиХ.

Он додаје како је нормалан слијед догађаја да заражени који су у самоизолацији директно могу угрозити своје укућане, ако бораве у истом простору с њима. Због тога савјетују како је најбоље да буду изоловани сами у једној соби, уколико нису хоспитализовани. То се прије свега односи на оне особе које су заражене Цовидом-19, али не показују никакве симптоме.

– Сви укућани при томе се сматрају потенцијално зараженим особама. Заражена особа у кућној изолацији неће изаћи из куће док сви укућани не буду негативни на тесту. Суштина свега је изолација. Уколико немате симптоме, онда немате ни терапију.

Ако дођете у фазу да осјећате неке симптоме, онда имате подршку струке и потребну терапију. Сви потенцијални носиоци вируса прате се на основу њиховог здравственог стања. Али наглашавам да љекари неће пустити никога из куће док се не тестира још два пута и не буде негативан. И у фази након тога човјек још једно вријеме треба бити у изолацији – додаје Черкез.

Он подсјећа на препоруке Свјетске здравствене организације (СЗО) када је ријеч о тестирању. Како напомиње, људи се тестирају на основу епидемиолошке повезаности са зараженима те на основу медицинских индикација, то јест симптома на болест.

На жалбе јавности како се не проводи довољно тестирања у БиХ, Черкез нам говори да здравствене власти све активности проводе у складу с препорукама СЗО.

– Велики број људи у Кини такође није био тестиран на почетку епидемије, али у наредној фази ћемо имати пуно више тестирања. Ако пратите слику кретања епидемије у нашој земљи, можете видјети да од 16. марта почиње расти број тестираних.

Тако да, то показује колико се пуно тестира и кад треба да се тестира. Лако је бити љекар из собе, струци треба препустити да ради свој посао. Епидемиолози су поставили критерије на основу мишљења СЗО и тако се проводе све активности – закључио је Черкез.

(Клиx)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Боско

26.03.2020 10:35

Тако и раде у федерацији већ одавно не знана како су у свему испред нас и одкуд им паре толке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБИХ Бошњо

26.03.2020 10:54

Немамо Милокрада и код нас нису робне резервне опљачкане

Name

Боско не сери

26.03.2020 11:20

Не лупетај. Од кад одавно. Па ни један јос није излијецен

Name

Боско

26.03.2020 16:54

Моја сестра коњу била у карантену 23 дана и излијечена у тузли

Name

Гардиста

26.03.2020 10:46

Како,па тако сто 80 посто дрзавног новца остаје у федерацији,а нама 20 посто.И кад цујем да неко од срба казе да му је добро у заједницкој БиХ,повраца ми се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардист - одговор

26.03.2020 11:15

Не могу такви ко ти накрасти, колико само Сарајево издвоји за државне касе. Погледај и уми се хладном водом. Можда поново прогледас И схватиш за кога лобираш. Бäр је сада свима јасно, ни кг брашна ни 1 литар нафте нису оставили. Покрали све, а што је "најгоре" и објекте и терминале купила федерална фирма, па још Бошњак власник. Знају људи како се ради, а красти нам је вјером забрањено. Него помози ближњег свог, то нам је заповијед.

Name

Па тако

26.03.2020 11:48

Сто 80% свега сто постоји опљацкају из криминалне секте....

Name

Док опљацкају кримоси

26.03.2020 11:56

На врху, па на нивоу града, па на нивоу опстине, па на нивоу мјесне заједнице, па по јавним предузецима, свим институцијама од - до..... све од- до.... преко тендера, јавних набавки, како ко стигне,на све могуце нацине се пљацка.... Нико никада ни за ста озбиљно није одговарао, ни процесуиран на прави нацин, него јос буквално додатно наградјен. Хоботница умрезена, похлепна, проздрљива а не засита....

Name

ре гардиста

26.03.2020 12:01

ко ти даде те податке мајке ти.

Name

Гардиста

26.03.2020 12:21

Карикирам,али цињеница је да висе пара иде федерацији,а нама мањи дио,само ме интересује по ком кљуцу

Name

ре-гардиста

26.03.2020 12:42

Остају паре тамо гдје се наплаћује порез од фирми које раде. Федерација је за нас Њемачка по питању производње, а сигурно и много боље наплаћују порез. Овдје се само малим привредницима порез наплаћује и ту је великих утаја, од случаја, до случаја. Тајкунима порезници не смију ни привирити на врата, свака десета марка се код њих пријави за опорезивање. Тиме Српска губи само на утаји пореза годишње око милијарду КМ, ако не и много више.

Name

Ја

26.03.2020 13:15

Прочитај законе колико новца уплаћује сваки од ентитета и колико им се враћа кроз ПДВ, немој причати напамет.

Name

Митар

26.03.2020 11:12

Хиљаде људи би могло заврсити у куцном притвору . Катастрофа , цорона је узасн вирус .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

26.03.2020 11:57

Ма по цему испред нас све сто смо ми увели они су од нас преписали након 7 данаа код нас дупло висе урадјено тестирања а код њих има дупло висе становника немој да увјек паметујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гардиста,

26.03.2020 12:47

када карикираш, ево прво види колико федерација уплаћује УИО, а колико РС и Брчко Дистрикта. Довољно је само то и опет када раде расподјелу више добије РС него што је Уплатила. Али није вријеме овој причи, јер теби се повраћа од Федерације.