У Градишци колоне возила и до седам километара

Због ванредне ситуације коју је узроковала пандемија корона вируса сва теретна возила која врше робни промет кроз Републику Хрватску обавезни су да користе граничне прелазе Градишка, Шамац и Бијача, а они који саобраћају кроз Србију - прелазе Каракај, Вардиште и Рача.

Република Српска 26.03.2020 | 10:38
У Градишци колоне возила и до седам километара

Велике колоне возила створиле су се посебно на граничним прелазима Градишка и Шамац гдје колоне отежавају живот и грађанима који живе у близини. Додатно ситуацију отежава и постојање коридора и пратње кроз Хрватску.

На граничном прелазу Градишка су дуге колоне теретних возила у оба смјера. На овом граничном прелазу синоћ се створила колона и до 7 километара због чега је морала интервенисати и саобраћајна полиција. Колона се налази на аутопуту, а промет функционише тако да припадници МУП-а Републике Српске по два-три возила допрате до граничног прелаза.

Возачи кажу да на овом граничном прелазу чекају и неколико дана.

На овом прелазу и данас је најкритичнија ситуација, колоне су и до 8 километара, због тога је савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хоффман апеловао на возаче теретних возила да користе и остале граничне прелазе обзиром на то да нема потребе да се на овом стварају километарске колоне.

"На осталим граничним прелазима се промет нормално одвија у складу са одлукама кризног штаба и надлезних тијела", казала је портпарол ГП БиХ Франка Вицан.

Хоффман је појаснио да су само гранични прелази Градишка, Шамац, те Бијача одређени за теретна возила која транзитирају кроз Хрватску, а да се свих остали могу користити за прекогранични саобраћај.

На граничном прелазу Шамац велики број теретних возила чека на изласку из Босне и Херцеговине, а МУП Републике Хрватске је због сњежних падавина затворио саобраћање за возила преко седам и по тона на граничним прелазима Изачић и Личко Петрово село.

Када је у питању Србија, донесена је одлука да се робни промет одвија преко прелаза Каракај, Вардиште и Рача.

Дуга колона теретних возила за робни промет који чекају да уђу у БиХ је и на граничном прелазу Каракај код Зворника.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је Срни да данас нису добили никакве гаранције да ће се укинути коридори и пратња кроз Хрватску.

Због овакве ситуације министар комуникација и промета БиХ Војин Митровић и министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић разговарали су са амбасадором Републике Хрватске у БиХ Иваном Саболићем и договорили формирање радних група на сваком граничном прелазу посебно.

Јутрос је формирано то оперативно тијело на нивоу БиХ и Хрватске у које су укључени помоћници министара безбједности, транспорта и комуникација, ентитетски министри саобраћаја, Гранична полиција, Управа за индиректно опорезивање и Ветеринарска канцеларија БиХ, рекао је Митровић.

“Очекујем да оперативна група већ сутра констатује стање на граничним прелазима и предочи га владама БиХ и Хрватске”, рекао је Митровић и додао да се овај проблем мора ријешити у наредна два-три дана.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Логика

26.03.2020 10:03

Ради ваше оперативности људи и чекају 8 дана. Ви сте способни само за лов у мутном па ме неће чудити ако и из епидемије изађете позитивни али на банковном рачуну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.03.2020 11:46

Све камионе да напусте и да то раде политицари и кризни стабови,а камиондзије да иду куци у карантину због застите о сирењи пандемије.

Name

СТРАСНО

26.03.2020 12:47

Висе це јадни потросит на храну цекајуци у колонама него сто це их газда платит за туру.

Name

Биљана

26.03.2020 10:26

Зар не постоји нацин да овим људима олаксају обављање посла. Нико не казе да услови јесу тески али сам сигурна да се то мозе урадити, да се не цека ни сат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.03.2020 12:17

Миле засто Хрвати не вратисе теби услугу за Пељесацки мост.... а осим тога људи у камионима на граници у Градиској остају по 4 дана... бозе мој ... да ли икога то брине.. изгледа да је најбоље да сви ти возаци и камиони остану код куце и да зиве и да се понасају као упосленици на будзету... и ријесен проблем... сви који зиве у РС иду на будзет.... и нема даље...

Name

Рале

26.03.2020 11:21

Кад се то не мозе организовати, како да несто оцекујемо компликованије. Па роба свима треба засто пате јадни народ.

ОДГОВОРИТЕ