Ширење истине или панике: Вирус корона као алиби за полицијску репресију

Влада Републике Српске је 19. марта, на приједлог МУП Републике Српске, донијела одлуку о кажњавању „објављивања лажних вијести и изазивања панике“.

Република Српска 25.03.2020 | 07:24
Ширење истине или панике: Вирус корона као алиби за полицијску репресију

"За вријеме трајања ванредне ситуације забрањује се изношење лажних вијести и тврдње којима се изазива паника и теже нарушава јавни ред и мир или онемогућава провођење мјера институција које врше јавне власти", изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Он је рекао да се то се односи на преношење лажних вијести путем средстава јавног информисања и друштвених мрежа, јер „такве лажне информације могу изазвати озбиљне посљедице“.

"Они који шире лажне вијести преко друштвених мрежа не могу се сакрити, органи МУП-а ће их открити", казао је Лукач.

Сасвим је у реду да се у вријеме ванредне ситуације кажњава објављивање лажних информација и ширење панике, како би се спријечила колективна хистерија и становништво одржало рационалним и присебним у тешком времену.

Међутим, проблем је када власт ванредну ситуацију покушава искористити да угуши сваку врсту јавне критике, која се тиче њених поступака, како у садашњости, тако и оних из прошлости, који су у огромно мјери довели здравствени сектор на саму ивицу пропасти.

Ту чињеницу неће, нити могу сакрити посезање за додатним мјерама репресије.

Српска демократска странка саопштила је да је докторица Маја Драгојевић-Стојић, која је и члан Предсједништва те странке, позвана у полицијску станицу на разговор, након чега јој је изречена казна за наводно дизање панике за вријеме ванредне ситуације.

Њен гријех је то што је на конференцији за новинаре изнијела свој став о ситуацији која тренутно влада у већини здравствених установа у Републици Српској.

ЗБОГ КРИТИКЕ НА САСЛУШАЊЕ

Докторица Драгојевић-Стојић је, између осталог, навела да је епидемија корона вируса показала мањкавости здравственог система у Републици Српској.

„У свијету постоје протоколи, препоруке за терапију и третман... Али у Републици Српској одређени број здравствених установа уопште нема ни инфектолога, епидемиолога...“, упозорилаје она.

Навела је да Република Српска нема тимове, организоване службе, довољан број респиратора…

„Имамо мањак интензивне његе, на шта је требало много раније мислити. Нама не значе кревети без адекватне опреме, едукованог кадра, неопходне терапије, треба нам адекватна интензивна нега! Неприпремљени чекамо на оно што ће нам стићи“, истакла је Драгојевић-Стојић.

Она је указала на недостатак потебних тестова на корона вирус. Ноторно је да је здравствени систем у Републици Српској и прије појаве епидемије корона вируса био „на апаратима“, те да су они који су требали да воде рачуна о њему, годинама раније чинили све друго, намјештајући разне тендере, манипулишући са јавним набавкама, извлачећи на тај начин у приватне џепове милионе и милионе марака.

Сада смо ту гдје јесмо, а од актуелних власти од почетка кризе и проглашења ванредног стања нисмо чули прецизне податке – који су то капацитети којима тренутно располаже РС, колико има тестова за корона вирус, колико у здравственим установама има клиничких и осталих респиратора.

Изјаве званичника су непрецизне и, углавном, се крећу у смјеру – набавићемо, опремићемо, добићемо помоћ од Србије….

Осим тога, лоша ствар је што је успостављен паралелни систем комуникације, па док министар здравља Ален Шеранић званичним каналима саопштава информације, министар унутрашњих послова Драган Лукач, свако мало искочи на једној приватној бањалучкој телевизији да саопшти нове мјере.

Тако је и прије него што је Влада РС/Кризни штаб за ванредне ситуације саопштила мјере о увођењу полицијског сата, Лукач о томе обавијестио јавност путем приватне телевизије.

Два дана касније, поново је издао наредбу како сви који излазе из куће морају обавезно имати заштитне маске, којих, пак, нема купити ни у једној апотеци у Бањалуци.

Позивање на информативни разговор докторице Драгојевић-Стојић није ништа друго већ репресивна мјера, показна вјежба свима онима који се одлуче да проговоре о тешком стању у Републици Српској, која је последица вишегодишње бахатости, јавашлука и систематског урушавања свих сегмената друштва, а посебно здравственог сектора.

ПУНИ АУТОБУСИ РАДНИКА

На друштвеним мрежама појавио се снимак о томе како стотине радника бањалучке фабрике „Бема“ улази у аутобусе, без да се поштују основне мјере превенције  - потребан размак медју људима, поштивање прописаних хигијенских мјера…

Власник „Беме“ је Маринко Умићевић, члан владајућег СНСД-а.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач није послао полицију да провјери да ли управа „Беме“ на тај начин крши прописана правила и доводи у опасност, не само своје раднике, већ и њихове породице, комшије и укупно становништво Бањалуке.

Током полицијског часа пустом Бањалуком круже полицијска возила, миле и црни џипови Жандармерије РС. Припадници Жандармерије и Специјалне полиције крстаре по граду са дугим цијевима. Сасвим је у реду да МУП Републике Српске држи ситуацију под контролом, кажњава неодговорне који крше забрану кретања, како би се спријечило ширење корона вируса.

Није и не може бити у реду ако се ванредна ситуација, проглашена због епидемије корона вируса, користи за додатно ширење репресије, утјеривање страха народу и обрачун са свима онима који мисле другачије и укажу на пропусте власти.

Протекле двије године у Бањалуци полиција је немилосрдно прогонила све оне који су подиги глас због некажњавања убица младића Давида Драгичевића, настојећи сваког дана да угуши отпор и бунт према власти која се показала спремном да заташка и убиство.

(зурнал.инфо)

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

Рале

25.03.2020 06:36

Народе вирус се мозе излијецити само заједницким снагама и дисциплином, али и ово полицијско зло побједицемо само удрузени и храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

25.03.2020 07:11

Рале какво ти полициско зло спомињес.Веце си зло ти сто тако писес.Добро се зна коме смета полиција,а ти си вјероватно један од њих.Полиција ради само свој посао као и свугдје у свијету.И требамо да их колико -толико постујемо.

Name

Јаффа

25.03.2020 07:13

Слобода се добија борбом.

Name

Рале

25.03.2020 07:22

Ветеран је ли у реду да лукац смије ударити драска и ником ниста, а ако је бегиц ударио некога да мора у затвор.

Name

Ре Ветеран

25.03.2020 07:23

Не једи го...а,или си глуп,или луд,трецег нема.Све сто је др рекла је истина,немају ниста и све су унистили,и у слуцају гирег сценарија народ це опет по ко зна који пут испастати.Неко мозе сирити вирус ради лицних инереса несметано ко сардине слагати у аутобусе а неко не смије реци реалну ситуацију.Због таквих неписмени људи као ти и јесмо ту гдје смо.Док земље у окрузењу раде дневно 1500 тестова ми 41 .И не сери висе !!!!

Name

Кукавица

25.03.2020 07:26

Ветерану где га ти би загради молим те да не улазм у оно сто ви такозвани ветерани ослободисте по кафанама у србији

Name

Никола

25.03.2020 07:27

Она је рекла истину. Нр знам засто је казњавају. Она је докторица из те је струке. Не прица без доказа

Name

Крузни Ток

25.03.2020 07:59

Министар Лукац се бас осилио- након неказњавања за самарање трази нове конфликте.

Name

Ре

25.03.2020 08:36

Изадји рале да те видимо Зивјела полиција рс

Name

Радивоје

25.03.2020 08:51

То сто је докторица изнијела прије је истна него лаз .Немогуце је да ми немамо ниста на располагању да се колико толико супроставимо том вирусу па и насе резерве хране су нестале Све недостстке зеле да надокнаде великим прицама и неком својом строгоцом према народу сто је недопустиво .На границним прелазима приликом улаза насих људи нико те и не пита о здравственим стању па бар би могли људима температуру да измјере и са повисеном температуром људе ставити под контролу.Највисе ста је урарјено је постављање сатора о којима прицају данима а о условима у саторима нико не прица Лукацу је било боље да демантује докторицу а не да је позивају на саслусање. Подрска за докторицу

Name

нин

25.03.2020 10:42

Највеци је вирус СНСД који хара српском годинама.

Name

25.03.2020 06:47

Нико се не може сакрити а нарочито они КОИ причају истину али вам се често сакрију криминалци и убице па тако не знате ни ко уби Давида у граду неправде????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.03.2020 08:21

Јели вам се сакрио умицевиц невидљиви

Name

Драско

25.03.2020 06:51

Аха, сад нема цороне, знаци то није истина, измисљено???? Па сто не јављате цитавом свијету да је вирус измислио Додик, да то није истина, ко зна од цега ти људи толики оболијевају и умиру!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Драско

25.03.2020 07:13

Има глупих али ти си све прешишао.

Name

Ре Дршко

25.03.2020 07:13

Ма није он толико паметан. Али да је здравство лоше то сви знамо. Да немамо резерве брашна пшенице кукуруза соли шећера итд ито сви знамо. Оно што се зна причасе.

Name

Ре драско

25.03.2020 08:49

Сједи 1

Name

Није Додик крив

25.03.2020 11:27

За корону али јесте главни кривац за економски суноврат РС, криминалну пљацку, сиромаство и неимастину.....

Name

Ухх

25.03.2020 06:54

Изгледа да је најбоље да се сути и трпи. Проци це и ово. Хоцете мицу половину казнити,сто је изјавио. Да је народ сретан сто се ово десава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

25.03.2020 07:42

Нек си ти паметан, да се примјетити са колицином рјеци које користис и вокабуларом којим располазес.

Name

Борац Р СРПСКЕ

25.03.2020 07:07

ЛУКАЦ ВОЛИ ТЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ДА ПОКАЗЕ КАКО ЈЕ ОПАСАН ЦОВЈЕК КОГА СЕ ТРЕБА ОЗБИЉНО БОЈАТИ. СПРЕМАН ЈЕ НА СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оставке

25.03.2020 07:17

Умјесто да поднесу оставке због неблаговременог и неадекватног доносења мјера у застити градјан од заразе ЦОВИД19 вирусом, налдезни у власти се баве дневном политиком и предизборним активностима, покусавајуци све своје пропусте сакрити и скренути пазњу на безнацајне ствари. Нико није ни споменуо на одговорност због тога сто сто нису српијецена даља сирења болести. Власти је оцигледно битнији профит од здравлај и зивота градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

25.03.2020 07:43

У праву су, требају сви да поднесу оставке. Нису знали како да зауставе сирење болести, а нису се сјетили да тебе питају. Гдје си био до сада струцњак, сто се ниси јавио?

Name

Док

25.03.2020 12:07

Дуге цијwви обезбјwдјују.....

Name

Оставке

25.03.2020 12:12

Сви.

Name

Ја сам

25.03.2020 07:22

Како је бас могуце да та фирма мора да ради и да се јадни радници морају преспвати у те Аутобусе и као да се вирус унесе и изнесе и однесе својој куци? Да ли праве папуце за болеснике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

25.03.2020 07:27

Кад је систем немоцан посезе за репресијом. Власт је изјавила да је здравство у губитку преко милијарду. Ко је одговарао за губитак? Робне резерве су унистене? Ко је одговарао? Само мало логике, коју ботови немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

25.03.2020 07:34

ЦЕМУ ДУГЕ ЦИЈЕВИ И ФАНТОМКЕ КОГА С ЕТО БОЈИТЕ ОВДЕ СЕ РАДИ О ВИРУСУ КОРОНА КОЈИ НИЈЕ НАОРУЗАН АЛО ДОЗОВИТЕ СЕ ПАМЕТИ КАКВЕ ФАНТОМКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

25.03.2020 07:50

То су маске против вируса...нису фантомке, а са дугим цијевима запрасују :)

Name

Симка

25.03.2020 08:00

Па уместо Бога да слушају, они слушају ђавола !! ..... ? Фантомке и митраљезе у руке против невидљиве силе или против народа ??? Још ПРЕТЕ ДА ЋЕ ДА ХАПСЕ ОНОГ КО ПРИЧА ЛАЖИ !!!! ( А ЈА ВИДИМ ДА ОНИ САМИ ЛАЖУ НАРОД )

Name

Ре Бања л.

25.03.2020 08:00

Па због људи. Људи су зли а не вирус.

Name

ре

25.03.2020 08:24

зна се ко фантомке носи- лопови да сакрију лице

Name

Огњен

25.03.2020 10:17

Тупсони једни којима је главни проблем у зивоту дуге цијеви полиције да казем да су дуге цијеви саставни дио опреме специјалне полиције и да умјесто дугих цијеви не могу носити претис лонце.

Name

Саставни дио

25.03.2020 12:09

На границама.

Name

Дарко

25.03.2020 08:07

Народе,тражио си ево вам га...какав народ таква власт,увјек било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.03.2020 08:08

Ако је полицијски цас онда је за све. А не да неки сетају тразеци нове папкаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демобилисани борац

25.03.2020 08:23

ови сто злоупотребљавају полозај и функцију морају одговарати, доста је било..нисте маринка исли хапсит? његов је бизнис најврједнији? лопови једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

25.03.2020 08:24

Све глупи коментари дај се дозовите памети ,видите шта се дешава у Италији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Xx

25.03.2020 08:30

У Итали је закон за све исти.

Name

Рале

25.03.2020 08:55

XX то је страсно у италији, а да ли они цим, опозиционар несто рекне иде у затвор или саслусање.

Name

СРП

25.03.2020 09:02

Па и у Италији је исти јаваслук као код нас.

Name

Критичар

25.03.2020 08:35

Мене само занима како ће наша стручна полиција да пронадје неког са фб под лажним именом? Како су стручни не знају ни компијутер да упале а камоли да надју неког ко зна добро да користи Кали Линуx.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2020 08:49

Можда ће увести закон да у сваком коментару морамо да пишемо име, презиме, адресу и јмбг :)

Name

Дрзава

25.03.2020 09:44

Јебес дрзаву која казњава докторе а наградјује неписмене и криминалце. А глупи мој народе, нека вас лијеце полицајци с дугим цијевима и "дипломци" из Сироког Бријега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

25.03.2020 09:49

Не спрецава се ВИРУС дугим цијевима вец дрзањем одстојања и изолацијом. Ста им вриједи полицијски цас кад ујутру у 8 сви нахрле у маркете и апотеке, боље да су оставили да раде маркети и после 20 а да градјани по квартовима у разлицитим терминима иду у куповину како би се у сто мањем броју окупљали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

25.03.2020 09:57

РЕАЛНОСТ браво то је здрав разум.

Name

XXX

25.03.2020 10:26

Докторице драга свеје тако и много горе ваки хитлер није био оње бранио свој народ,ста раде само од оно опозиционара,самарају убице крију,преби мого реци у БЛ.Ха хитлер него правдаза Давида докторице дигни глас уз тебесмо.

Name

Спрецавају

25.03.2020 11:29

Поглед у малверзације иза кулиса.

Name

Под рwпресијом

25.03.2020 09:51

И прије корене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

25.03.2020 10:04

Како не контас да си офирна. Ниоткуда и преко кревета си ускоцила у Предсједништво и сад се јављаш ј нешто причаш. Нити контас да њје моменат нити контас да морас бити поштована да би нешто рекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд

25.03.2020 10:16

Подршка докторици Драгојевић Стојић,за истину коју је рекла.Снсдеовој кумпанији смета истина ,тако им је и на општинском нивоу и на државном.Шта јоће све ду уништили,ниђе мишта нема,још би их требали хвалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2020 11:26

Сједи 1. поново у први разред.

Name

Апсолутно

25.03.2020 12:11

Тацно.

Name

гогсон

25.03.2020 10:26

Колико могу да сконтам сад нам је највеци проблем засто полиција носи дуге цијеви,стварно је људска глупост бесконацна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само полако

25.03.2020 10:31

Људи мало цитајте о 5г мрези, несто ту има, јер гдје је 5г мреза постављена ту су највеци епицентри короне, мало истразите и видјецете, као нпр 5г мреза је недавно постављена и активирана у Wухану, Милану, Мадриду, Берлину, Минхену, Неw Yорку, Лос Ангелес, и има их јос, дрзаве Свицарска, Аустрија, Сведска која уједно и производи уредјаје за 5г мрезу и у којој се нормално ради и зиви у ово вријеме вируса јер вјероватно знају ста се десава па недају људима да престану радити и дјеци да су у куцама, мало истразите, а ја сам истразио и имам пријатеља у Сведској лоји ми казе да и данас нкрмално ради и иде на посао, тако и у Канади нормално раде и иду на посао, цак и премијер Канаде којем је зена позитивна на корону иде на посао и није био у самоизолацији. Сваки нас напредак у технологији је доњео неку епидемију, ово це проци, али назалост зртава мора бити, цитајте и едукујте се, јер земља је електрицна а и ми људи смо електрицни. Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

25.03.2020 10:48

А јесмо паметни, гдје си ти досад био.

Name

И цему онда све ово

25.03.2020 11:33

До борба ко це висе профитирати, а обицни људи скапати у оба слуцаја.

Name

бања лука

25.03.2020 10:40

Корона вирус власти користе да појацају диктатуру над народом и користе ову болест у политиканство ко бајаги да спасе народ а нигдје ниста нису припремили да би се помогло народу,маску нема купити у апотеки а прицају како све функционисе у сузбијању вируса.Све су унистили у здравству и извукли новце,па сад репресијом и полицијским притиском оце да лијеце народ,срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докторка СДС

25.03.2020 11:21

Лијепа и паметна докторка је будуци предсједник Републике Српске и то актуелна репресија неце успјети да спријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОРДО

25.03.2020 11:32

ЈАСАМ ВЕТЕРАН ПОДРСКА РАЛЕТУ ЦРВЕНЕ КУКАВИЦЕ .ЛАКОЈЕ ТУЦИ СТАРЦЕ ЗЕНЕ ТО ПОЛИЦИЈА РАДИ ,ЛУКАЦЈЕ НАСИЛНИК ПОЗНАЈЕМГА ЛИЦНО, ВИСТЕ ЛОПОВИ КРИМИНАЛЦИ ПАЗИТЕ АКО ДОДЕ РУМУНСКИ СЦЕНАРИО. ВИДЕЦЕТЕ ФУКАРЕ КОЛИКАЈЕ СИЛА КРИМИНАЛНА ПОЛИЦИЈА МАЊИ ОД МРАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.03.2020 11:34

Доци це.

Name

ПРОФ.ОКУЛТИС

25.03.2020 11:35

Црвена власти ко и зашто је уништио робне резерве РС па се може десити да у овој кризној ситуацији останемо без основних животних намирница?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они

25.03.2020 11:47

Зато смо сто нам мисле и раде зло.