Превозници и даље у хаосу: Траже хитна рјешења, надлежни само обећавају

Тешка ситуација на граничним прелазима широм БиХ. Километарске колоне ка Хрватској и Србији. Превозници и даје траже хитна рјешења, надлежни обећавају.

Босна и Херцеговина 24.03.2020 | 19:41
Превозници и даље у хаосу: Траже хитна рјешења, надлежни само обећавају

Превозници који чекају на излазак из БиХ према Хрватској и ЕУ, на граничном прелазу Градишка, ситуацију описују као хаотичну и катастрофалну.

О томе свједоче свакодневне слике и видео снимци, које возачи камиона, али и грађани објављују по друштвеним мрежама. Колоне камиона у Градишци су километарске, а чекања вишедневна. 

„Ово је дотакло дно сваког разумјевања према нама возачима, према људима који сједе, допуштена нам је кретња у доба овог вируса корона. Мислим да ту нисмо заштићени нимало од наше власти, наше предсједнице, предсједника. Нико од њих није изашао овдје да нас обиђе, нити неко из служеног возила да пита шта радим, да ли сам ноћас икако спавао. Нећу спавати ни вечерас“, каже Синиша Јотић, возач у фирми „Браћа Ћоћкало“ из Мркоњић Града.

Само на граничном прелазу Градишка, према нашим информацијама, успостављено је 6 коридора на којима прелазак чека више од 400 камиона. Ново чекање им слиједи након уласка у Хрватску, јер тамошње власти због ситуације изазване вирусом корона прво праве конвоје од више десетина камиона, а тек онда им дозвољавају кретање. 

„Сви паркинзи кроз Хрватску су затворени. Не смијемо нигдје да обавимо ни принудну нужду. Апсолутно ништа кроз Хрватску, не смијемо нигдје стати до излаза у Словенију. У Аустрији полиција уопште не зауставља, камиони се више не контролишу. Пустили су да се ради како се ради. Чак је и Европска унија донијела одлуку да уопште не поштујемо такограф и наше паузе, већ само да се вози. Нисмо ограничени својим дневним арбајтсатом од 13 или 15 часова. Свугдје је боље него овдје сад код нас и код Хрвата“, појашњава Јотић за БН ТВ.

Лоши услови рада, у тренутној ситуацији, захтијевају брза и конкретна рјешења. За превознике у овом тренутку то су увођење 24-часовног радног времена на терминалима и 24-часовног радног времена свих надлежних инспекција.

„Да се возачима који су у Градишци, који су наши хероји, однесу и доставе храна и вода што није урађено ових дана. Такође тражили смо од министра саобраћаја и веза да организује састанак са министром унутрашњих послова РС, да се прекине репресија над возачима у Градишци, гдје се они кажњавају па чак и рекетирају. То се мора прекинути под хитно“, каже предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни траснпорт РС, Никола Грбић.

Превозници траже и да се у рад поново пусте гранични прелази који су затворени због вируса корона, јер је на тај начин терет пао на неколицину граничних прелаза. Очекују помоћ и ресорног министарства

„Да се отворе додатни гранични прелази као што је Изачић, Брод и Шамац, да ви се растеретио гранични прелаз Градишка. Иста ситуација је и са ГП „Рача“ у Србији. Онај ко је договарао овакав начин система рада заиста је промашио и то је чисти промаша“, наглашава предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни траснпорт РС, Никола Грбић.

„Имамо проблем са мјерама које су сусједне државе наметнуле како би спријечиле евентуално ширење коронавируса, тако да покушавамо да кроз разговоре дођемо до што оптималнијих рјешења“, каже министар саобраћаја и веза РС Ђорђе Поповић.

Своја рјешења усагласио је и Савјет министара БиХ. 

„Ми смо донијели одлуке да Царинска служба, канцеларија за ветеринарство тамо гдје је има, и сви инспектори који су у надлежности ентитета, да морају на граничним прелазима гдје има проток робе да раде 24 часа дневно. Наравно постоји потреба да се то обезбиједи и са супротне стране“, поручује предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Жеље превозника дјелимично ће бити испуњене, бар што се тиче отварања других граничних прелаза. Из Одјељења за међународну сарадњу и комуникације стигло је саопштење да су сви камиони који испоручују робу у Хрватску или иду по робу у ову државу, обавезни да користе граничне прелазе Градина, Брод и Изачић, док су они који врше само транспорт робе кроз Хрватску, обавезни да прелазе на граничним прелазима Градишка, Шамац и Бијача. За трговину робе између БиХ и Србије функционисаће гранични прелази Рача, Вардиште и Каракај.

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ВОЗАЧ

24.03.2020 19:12

Ово је страшно!!! 20 сати се нисмо помјерили ни метар!!! Зна ли неко шта се дешава на Градишкој на излазу из БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

24.03.2020 20:32

Брате, кад се вратис куци, угаси камион и цекај. Ево и нама у ЦХ није ниста боље, али, тразит це они тебе, људски ресурси су незамењиви!!!

Name

Јаффа

24.03.2020 20:38

Пао им систем изгледа...”случајно”, како би опет могли као у ратна времена...

Name

Милан

24.03.2020 19:19

Па питајте Србију и Хрватску зашто не пуштају људе да удју у њихове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2020 19:41

хттпс://бихамк.ба/бс/спи/видео-надзор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаник за РЕ

24.03.2020 20:35

И ово коментатисес иако си јутрос реко да возац мозе бити сватко,ко им крив сто нису уцили.Која си ти љутцка нула то је страсно-гњусно.

Name

Ре Познаник

25.03.2020 01:12

Која си будалетина....нисам тај што ти мислиш да је коњу један марке дорат!!!

Name

Рале

24.03.2020 19:41

Ко је лагао и само обецавао пре, то ради и сад овим напаценим возацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исламабад

24.03.2020 19:59

Ко да се с циљем иде ка томе да све оде у амбис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноним

24.03.2020 20:11

Иди код додика вуцица и бакира они су сиромасхни грагјани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјонy

25.03.2020 04:46

И ја имам такав осјецај.

Name

Рале

24.03.2020 21:30

Па нису наси криви хрвати пустају како они зеле људи моји немој да лупате кад сви знају да хрвати неце да раде брзе врсе контролу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

25.03.2020 06:06

То је та најора дрзава свијета са неспособном власцу. Јадни ли смо, дабогда вирус све побио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

25.03.2020 08:41

Тебе тако глупог треба закачити да схватиш неке ствари