Многи послодавци због вируса смањују број запослених

Криза изазвана вирусом корона, која је довела до колапса услужних дјелатности и смањеног обима посла у осталим привредним секторима, многе раднике већ је оставила без посла.

Свијет 24.03.2020 | 10:51
Многи послодавци због вируса смањују број запослених

Међу првима на удару су се нашли они коиј су били ангажовани преко агенција за запошљавање и путем уговора на одређено вријеме.

С друге стране, многе фирме су због новонастале ситуације принуђене да раднике пошаљу кући јер је производња прекинута. Главно питање за њих је да ли ће уопште добити плату. Синдикати захтјевају од Владе да што прије изађе са сетом мјера подршке приватном сектору, а од послодаваца траже мораторијум на отпуштања.

Драгољуб Вукадиновић, предсједник “Металац” групе каже да од 2.200 радника њих 500 већ неколико дана не долази на посао, а да ће се тај број увећати због укидања међуградских линија.

– Процијенили смо да ће компанија, ако ако криза потраје два и по мјесеца изгубити око пет милиона евра. Све је стало и имаћемо проблем са исплатом зарада. За тај период, само за плате нам треба четири милиона евра. Људе шаљемо кући, али никоме нећемо давати отказ – каже Вукадиновић.

Истиче да не могу дати пуну плату ако им држава не помогне. Једино рјешење би у супротном било, како наводи, да радницима исплате 65 одсто или да свим запосленима дају минималну зараду.

Јован Протић из Међународне организације рада, каже за Новости да нико не може са сигурношћу да каже колико ће људи остати без посла у Србији, али сматра да тај број неће бити мали.

– Из Македоније стижу процјене да је већ отпуштено око 6.000 радника, а у Аустрији чак 49.000. Нису све државе подједнако погођене, а апсурд је да ће оне у којима је степен индустријализације највећи, претрпити и највећу штету. Први на удару су радници који су били ангажовани преко агенција за запошљавање, који се баве најмом радне снаге, а за тим је потпуно престала потреба – каже Протић.

Истиче да се терет кризе мора равномјерно распоредити између радника, послодаваца и државе, а то како сматра треба да координира Социјално-економски савјет.

– Не би ваљало да једна страна поднесе цијели терет. Не би ваљало ни да дође до масовних отказа, али не може се ни очекивати ни од послодавац који немају посла да исплаћују 100 одсто зараде и да изгубе конкурентност. Порука послодавцима је да већ сада размишљају о посткризном периоду, када ће им бити потребни радници и да их задрже – каже Протић.

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку каже да је најважније питање колико дуго ће овакво стање трајати и колико ће ограничење имати привреда.

(Новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

цекај

24.03.2020 10:00

Зртва радник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

24.03.2020 10:23

Ево ја сам радник и волим свим радницима висе него газди али хајде ми објасни одакле газда да исплати раднике ако се не ради,одакле?

Name

Гардиста

24.03.2020 10:10

Стање це потрајати,пре свега зато сто наса влада нема стратегију изласка из ове кризе,вец само стратегију припреме болница.Али морас једном стати и реци,ок спремни смо,зивот иде даље.Сто се тице тога да дрзава помогне,од тог нема ниста.Било би фер да казу,сви подједнако сносимо троскове,и јавни сектор и приватници.Па откинес фино 20-30 посто плате у јавном сектору и то је то,јер влада је затворила привредне субекте,нису они сами.П.С.па насем закону,кад је на снази ванредна ситуација,послодавац је дузан да исплати пола плате,пола доприноса,пола пореза,итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

24.03.2020 11:28

Нето плала да буде радницима обезбеђена за 2 мјесеца од послодавца 65% који не раде а држава да ослободи за 2 мјесеца пореза и доприноса. И одмах објавити и руководству државе и послодавцима. Као полицијски час тако и ово још бржи саопштити.

Name

Колико је

24.03.2020 12:10

Затворено послов. субј. просле године без короне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

драле

24.03.2020 15:48

Привреда пропало тако да нема ста цекати. Бјези буди пољопривреда има спас.

Name

Рецесија

24.03.2020 19:14

Пусти глупи вирус зна се да је Америка упала у рефесију прије вируса да Шпанија има проблем са Баскијом, Француска са жутим прслуцима,Ђукановић са Литијама,Додиг са правдом за Давида и протестом опозиције, Вучић протести опозиције 1 од 5 000 000 итд.итд. Свима њима је корона кец на 10. Уведи ванредно стање и полицијски час и смири народ. Корону треба номиновани за Нобелову награду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угоститељ

25.03.2020 17:37

Имам кафе бар,два радника пријавита.сада не радим.плацам кирију,иду ми обавезе за порезе и доприносе јер носам одјавио.имтернет,телевизија и струја све се мора платити и када не радис.струја у мањем износу а интернет и тв у пуном износу.немам ја средстава да сваки дан плацам раднике а локал закљуцан.ако се и мало разумије у угоститељсттво зна да је фебруар најгори мјесец за посао.удјес у март са минусом цекас прољеце Васкрс сезону има странаца и све стане.ако се не поцне радити до краја Маја нецу но отварати јер сваки мјесец идем у минус скоро 2000 КМ а уз то и људи сто раде немају нокаква примања.одпустити људе нека се сналазе и тразе други посао.јер после овога дај бозе да буде иста од економије.људи це задњу марку потросити. Пропаст је ово.и неки тип казе немојте отпустати раднике.циме да их платим маисторе.ста це дрзава помоци.задузит це те за порезе и доприносе и пролонгирати плацање.а ја то вријеме нисам радио.јесу ми помогли

ОДГОВОРИТЕ