Агенција дала банкама "одријешене руке" коме ће стопирати отплату кредита

Мјере које је Агенција за банкарство РС прописала, а тичу се мораторијума на отплату кредита, не односе се на све клијенте, већ ће банке о давању погодности одлучивати од случаја до случаја. Стручњаци поручују да држава мора да помогне привреди и грађанима, јер комерцијалне банке не могу или не желе да сносе трошак отежане економске ситуације својих клијената.

Република Српска 24.03.2020 | 08:22
Агенција дала банкама "одријешене руке" коме ће стопирати отплату кредита

Наиме, Управни одбор Агенције за банкарство РС донио је у петак Одлуку о привременим мјерама банкама за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусом корона.

Како је саопштено “банке могу одобрити клијентима посебне мјере, као што су: мораторијум, односно одгода у отплати главнице и камате кредита, који може трајати најмање до објаве прекида ванредне ситуације, увођење грејс периода за отплату главнице на период од најдуже шест мјесеци, одобравање додатног износа изложености, те друге мјере са циљем олакшавања измиривања кредитних обавеза клијента”.

Увидом у Одлуку видљиво је и да се мјере не односе на све клијенте, већ да ће банке саме процјењивати, од случаја до случаја, коме ће дати олакшице.

Дефинисано је да банке неће одобравати посебне мјере за клијенте за које нису настале промјене у њиховој платежној способности.

“Банка не може одобрити посебне мјере клијентима код којих постоји кашњење у измиривању обавеза према банци дуже од 90 дана у материјално значајном износу”, наведено је у Одлуци Агенције.

Као референтни датум за утврђивање нивоа кредитног ризика и броја дана кашњења банка може користити датум 29. фебруар 2020. године, умијесто датума модификације.

Поред тога, дефинисано је и да банке не смију у току трајања мораторијума обрачунавати затезну камату на износ доспјелих потраживања, те не могу приликом уговарања посебних услова наплаћивати додатне накнаде за извршене услуге.

“Посебне мјере банка може проводити по основу писаног захтјева физичког и правног лица или њихово коришћење може покренути самоиницијативно у оквиру редовног процеса праћења потраживања у кашњењу, имајући у виду неповољне економске посљедице (директне и/или индиректне) узроковане појавом вирусног обољења „ЦОВИД-19“”, истакнуто је у Одлуци.

Доктор економских наука и професор на Универзитету Источно Сарајево Марко Ђого каже за ЦАПИТАЛ да се још једном показује да комерцијалне банке нису оне које могу или желе да сносе трошак отежане економске ситуације у којој се тренутно могу наћи њихови клијенти.

„Агенција у суштини каже банкама да ће им зажмирити на једно око, ако они то исто ураде клијентима. Ако банке дају модификације уговора клијентима, односно мораторијум на отплату, Агенција ће дозволити да се кредити који се налазе у том режиму третирају као да су на истом нивоу ризичности какви су били прије кризе.

Ако банке не дају клијентима никакве погодности, наставиће се као и до сада и ако дође до кашњења у отплати клијент је у проблему, али и банке које морају повећати властита обезбјеђења за такве кредите“, истиче Ђого.

Додаје да су комерцијалне банке у РС приватне институције у доминантно страном власништву и да им Агенција ништа не наређује, што не би ни смјела, те да им оставља двије могућности, да олакшају клијентима или не.

„На банкама је да саме одреде. Агенција је рекла да клијент може, а и банка сама, да покрене иницијативу за мораторијум на отплату, тако да су прилично лијепо технички покрили све, али није то нека значајнија помоћ клијентима.

Само Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС може озбиљно да интервенише кредитним средствима или ако постоји неки државни фонд из којег би се гарантовало комерцијалним банкама у овим ситуацијама“, сматра Ђого.

Појаснио је да држава не може банкама наредити да оне на терет властитих средства сносе посљедице свјетске економске кризе.

„Зато се овако више апелује и даје им се могућност да сами израчунају шта им је исплативије, да помогну клијентима, а за узврат да им Агенција олакша третман тих пласмана, или да игноришу све и саме сносе ризик невраћања кредита, а зна се да је правосудни систем тром, а инструменти обезбјеђења мање квалитетни.

Поред тога, није на банкама да сносе терет помоћи привреди, ако држава хоће да заиста линеарно помогне свима, то може кроз Буџет, али очигледно нема простора за то. Онда држава може да прави посебан фонд или да се пласмани угрожених клијената продају ИРБ-у, па да држава одлучи да директно помогне тим клијентима“, казао је Ђого,

Истакао је да је добро што је Агенција банкама забранила да наплаћују трошкове обраде кредитног захтјева у овим ситуацијама и да је битно да привредници то знају.

Банке су дужне објавити информације о могућим посебним мјерама на својим интернет страницама, а Агенцији доставити Програм посебних мјера у року од 15 дана од ступања на снагу Одлуке Агенције. Одлука још није објављена у „Службеном гласнику РС“, односно није још ступила на снагу.

Скоро идентичне мјере као и РС усвојила је и Агенција за банкарство ФБиХ.

У Србији је донесена одлука према којој се мораторијум ставља на отплату свих кредита, а они клијенти који желе да плаћају доспјеле рате могу то да учине.

Хрватско удружење банака (ХУБ) саопштило је да банке идућа три мјесеца неће предузимати мјере присилне наплате дуга те ће разматрати и одобравати захтјеве за одгодом плаћања кредита за грађане и предузетнике чији је бонитет озбиљно нарушен услијед посљедица епидемије вируса корона.

(Цапитал)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Марцоне

24.03.2020 07:39

Вендредно је стање...нико ниста не треба плацати,тј од куд це плацати.Доста су и банке пљацкале ! Досло све на наплату,па тако и њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уредите то

24.03.2020 07:40

У Србији су то фино уредили. Уредили у корист народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

24.03.2020 07:43

То је као да је влада несто помогла,а у ствари то је ниста.Опет це банке да деру и раде ста год хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све рецено

24.03.2020 08:02

Јос једном тврдње Бурле и Бисерке падају у воду када су тврдили да це они увести мјере да банке одгоде плацање кредита привредницима.Наравно банке су у приватном власниству и оне и јесу основане да остварују профит.Гдје су то у свијету приватне банке помогле становниству након криза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.03.2020 08:02

Одлицна Одлука УО Агенције. Види се да се води рацуна о привреди и градјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

24.03.2020 08:55

На цему, ако није тајна? Сто не зеле да предузму конкретне мјере? Радис у некој банци гдје су запријетили отказима ко одобри клијенту одгадјање? Или је цинизам? Све сто су рекли јесте да нема пара да дрзава или ентитети, гарантни фонд или друга владина орг., преузму ризик, па тако да они могу једино, да испадну етицни, предлозити. Као сто це и Висковиц исконтролисати мене да нисам купио данас 4кг сецера....а ста са врецицом од пет?! Трговац развазе? Или морам са комсијом на 2м размака у трговину па попола купити :)

Name

Игор

24.03.2020 08:02

Конацно конкретна мјера у овом лудилу које имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

24.03.2020 08:07

НЕМОЖЕ ОВА ДРЖАВА НАРЕДИТИ НИКОМ НИШТА. ЗАТО И ЈЕСТЕ ОВАКО. НЕМОЖЕ НАРЕДИТИ БАНКАМА ЗАТО ШТО ОНДА ИМАЈУ ОБАВЕЗУ. ЈАДНА ОВА ДРЖАВА ОВАКВА КАКВА ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре теско нама

24.03.2020 08:23

Све сто сте дузни морате да платите. Било је лијепо тросит оно сто ниси зарадио. Најлаксе је сад плакат и говирит нема

Name

Ре

24.03.2020 14:17

Ако ти неваља разгули

Name

Бн

24.03.2020 08:18

Ја јаке одлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

24.03.2020 08:28

ма ви сте бољи дио дрзаве вама це бити лако презивјет

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуда

24.03.2020 08:29

Каква одлична мјера ово је најгори могући сценарио !!! У Србији а мислим и у Федерацији је одлична мјера људи имају мораторијум на отплату кредита у ова тешка времена на три мјесеца.То значи да им се отплата рата продужују за три мјесеца на отплатним плановима ,осим људи који не желе одгоду плаћања они и само они се јављају у банке.Људи поента је да се не долази у банке без потребе и да се не прави додатна гужва испред банака због вируса како би се животи заштитили а код нас је све контра. Сад ће неко у банци засједати и вјећати коме треба а коме не треба мораторијум а јадни људи ће навалити на банке и опет потезати везе да они буду ти срећници па подмажи опет ... Лудилу нема краја.Једина исправна одлука је да агенција банкама наложи то јест нареди да направи свима одгоду плаћања на 3 мјесеца .Банке имају и других видова зараде на крају крајева кад могу банке у другим земљама МОРАЈУ и код нас !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

24.03.2020 10:17

Друзе све си у праву само си требао објаснити да у Федерацији све банке функционису и ликвидне су оне могу себи допустити тромјесецни мораторијум али како ове сто их ина у БЛ за месец оне су банкрот!1000000%

Name

Драган

24.03.2020 08:34

Само луд цовјек мозе оцекивати помоц од ове власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

24.03.2020 08:38

стопирати само оним редовним платисама

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја сам

24.03.2020 08:59

Ма полако ви,док ви објавите то вец це сви имати рату и заостатку?️‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.03.2020 12:58

Умрезеној мафији.

ОДГОВОРИТЕ