Сваки пети становник планете у изолацији због вируса корона

Потрага за маскама, респираторима и другом медицинском опремом обузела је Европу и Америку док је више од 1,5 милијарди људи, односно петини свјетског становништва, наређено у понедјељак да остану у кућама како би се покушало обуздати ширење корона вируса.

Свијет 24.03.2020 | 07:30
Сваки пети становник планете у изолацији због вируса корона

Политичка парализа отежала је напоре Конгреса за брзу помоћ државе, а америчке су дионице пале чим се берза отворила у понедјељак ујутро, чак и након што су Федералне резерве саопштиле да ће откупити онолико државног дуга колико је то потребно и дати позајмице малим и великим предузећима и локалним властима како би им помогле да се носе са економском штетом узрокованом избијањем вируса.

У Њујорку, гдје је скоро потпуна обустава и изолација уведена током викенда због страха да би овај град могао постати једно од највећих свјетских жаришта, градоначелник Билл де Бласио је упозорио да ће болницама нестати "основне залихе" потребне за заштиту здравља медицинских радника и пацијената у року од десет дана, јавио је Ассоциатед Пресс.

Ризик за љекаре, медицинске сестре и друге који су били на фронтовима борбе против пандемије веома је јасан. У Италији је најмање 18 љекара умрло од посљедица корона вируса. У Шпанији се заразило више од 3.900 здравствених радника, што представља отприлике 12 посто укупних случајева у овој земљи.

Британски здравствени радници захтијевали су додатну опрему, објашњавајући да се осјећају као "топовско месо". У Француској, љекари посуђују маске од грађевинских радника, радника у фабрикама и архитеката.

Здравствени радници кажу да се од њих тражи да више пута користе исте маске и рукавице, које су направљене за једнократну употребу. Мањак респиратора, који су кључни за лијечење озбиљних случајева Цовида-19, такође је у критичној фази, а поред тога постоји и недостатак сетова за тестирање иако су препоруке Свјетске здравствене организације да се тестира што већи број људи.

И док криза јењава у Кини, гдје је започела крајем прошле године, само се подручје око града Wухан и даље сматра високоризичним и ту људи морају да остану у изолацији.

У Сједињеним Државама је започела жестока политичка битка око респиратора, посебно након што је предсједник Доналд Трамп поручио гувернерима државе да би требали пронаћи властиту медицинску опрему ако мисле да је могу добити брже од америчке владе. Очекује се да ће на Аљасци врло брзо понестати новца за исплате љекарима, болницама и клиникама које лијече пацијенте који су осигурани преко државног здравственог система Медицаида.

Кина је једина земља која се супротставља овом тренду, слањем авиона са опремом као што су маске, рукавице и заштитна опрема, као и љекара у земље широм Европе, укључујући тешко погођене Италију, Француску и Шпанију, као и у мјеста са слабијим здравственим системима попут Бугарске, Грчке и Србије.

У свијету је заражено скоро 350.000 људи, а 15.000 је умрло од посљедица вируса. Иако је број заражених у Кини знатно опао, опасност за Европу и Сједињене Државе експоненцијално је порасла.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гардиста

24.03.2020 06:42

Какве глупости,па и у Кини це порасти број заразених,цим укину ванредне мере.Сто це реци,да су све те мере само неко куповање времена,али не знају ни засто то раде,јер немају конацну стратегију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУЗА

24.03.2020 06:56

Тако је сокантно цути, да један цовјек мозе заразити три цовјека

ОДГОВОРИТЕ