Њујорк: У једном дану број заражених скочио за 5.000

Америчка савезна држава Њујорк постала је највеће жариште заразе корона вируса у Северној Америци. Чак, стручњаци страхују од сценарија какав је задесио италијански регион Ломбардију.

Свијет 24.03.2020 | 07:06
Њујорк: У једном дану број заражених скочио за 5.000

Потврђени случајеви корона вируса нагло су порасли у Њујорку, а гувернер државе Ендрју Куомо и градоначелник Бил де Блазио позвали су на хитну и бољу помоћ савезне владе.

Сам град Њујорк има више од 16.000 потврђених случајева од недеље поподне, а само у недељу је пријављено око 5.000 нових случајева.

Тај скок је делом последица све већег броја тестова, али и због убрзаног ширења вируса у целом граду.

Број случајева корона вируса у САД повец́ан је на више од 43.440. У САД-у је забележено више од 540 смртних случајева, а од тога само држава Њујорк има најмање 150 смртних исхода.

Оштре мере и притисак на Белу кућу

У недељу увече град Њујорк се суочио са затварањем након што је Куомо у петак наредио гашење свих предузећа у држави, која нису од највећег значаја за функционисање привреде.

Свим Њујорчанима је сада наложено да остану у кућама и да не излазе осим за неопходне куповине или посете лекарима.

Драматичан пораст броја заражених је довео до тога да су болнице претрпане, да нема довољно медицинског особља и одговарајуће опреме.

Куомо и Де Блазио су у недељу појачали притисак на Белу кућу да хитно пружи савезну помоћ за очајнички потребну медицинску опрему.

- Ако председник не делује, умреће људи који би иначе могли да преживе. Ако у наредних 10 дана не будемо имали више респиратора, умреће људи који не морају да умру - рекао је Де Блазио за НБЦ.

У одговор њујоршким званичницима, председник Доналд Тамп је у свом недељном брифингу у Белој куц́и обец́ао додатну помоц́ држави Њујорк (заједно са другим државама које су тешко погођене као што су Калифорнија и Вашингтон), и најавио и активирање националне гарде како би се обезбедило додатних 1.000 кревета и додатне заштитне маске.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Марцоне

24.03.2020 06:42

Не знам засто,дал сам цовјек или нисам,ал једино не осјецам емоције кад процитам за ове у УСА овакве вијести.Казу то су обицни градјани,ал ти исти градјани те бирају,дозвољавају зло и јаваслук који ови сију и праве по цијелом свијету,управо да би они имали америцки сан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

24.03.2020 07:27

Исто ал бас.....без осјецања према том континенту,народу...

Name

ре свим претходним

24.03.2020 09:29

има нас још...

Name

Тиито

24.03.2020 14:01

Пратим и ја

ОДГОВОРИТЕ