Мостар: Укупно 17 људи позитивно на вирус корона

На конференцији за медије Кризног штаба Херцеговачко-неретванског кантона казано је да се првозаражени корона вирусом у Мостару налази у изузетно тешком стању. У тешком стању је још двоје пацијената у овом кантону.

Босна и Херцеговина 23.03.2020 | 13:13
Мостар: Укупно 17 људи позитивно на вирус корона

Јурица Араповић шеф Одјела за инфектологију СКБ Мостар је казао да је до сада тестирано 139 од којих је 17 позитивно.

"Обољели су углавном изнад 30 и 50 година, 65 посто су мушког пола", казао је Араповић те казао да је првозаражени у тешком стању, а још један пацијенат у средње тешком стању.

Араповић је казао да су у тестирању тренутно три узорка.

У Херцеговачко-неретванском кантону 17 особа је заражено коронавирусом, а постоје два одвојена кластера, један у Мостару и један у Коњицу.

Кризни штаб је наредио здравственим институцијама отвори телефонске линије за социо-психолошку помоћ те Општој болници у Коњицу да обезбиједи услове за лијечење лакших и средње тешких болесника од коронавируса.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

П

23.03.2020 12:39

Ово ће трајати док 80-90 % становништва не буде позитивно, односно док не буду заражени овим вирусом, те док се не створи "колективни" имунитет на њега. Ствар је у томе да га не добију сви одједанпут или у краћем року, него да се то дешава постепено кроз дужи временски период. Једини лијек је имунитет или вакцина, али и за њу треба од 12-18 мјесеци, а до тада ће огроман број људи живјети са овим вирусом. Само неких 10-20% људи немају проблем јер већ имају природни имунитет, могу добити вирус али немају последице и они га такође могу пренијети на друге. Значи, скоро да нас све ово чека, само неког' прије а неког' послије,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р за П

23.03.2020 13:11

Слазем се у потпуности , зато треба сто веца подрска Медицинарима и савјест људи .Сада смо сви исти само људи, има несто и изнад нас , било је питање када це нас несто овако снаци ;НАДАЈ МО СЕ БОЉЕМ И ДА ЦЕМО БИТИ БОЉИ

Name

075

23.03.2020 13:37

@П Коначно неко паметан! Браво, али како објаснити мамлазима, а њих је 80 % у БиХ, е то је питање...

Name

Миро

23.03.2020 14:06

Добра процјена, само сто нам то власти не саопсте па да бар знамо на цему смо

Name

Ре П

23.03.2020 15:08

Умјесто да власти, боље би било стручњаци, то кажу гласно и јасно они врте некакве приче ради личне промоције. Свако нормалан зна да немају капацитет нити су спремни. Волио бих да ме демантују. За вирус се зна од Нове године. Да су били одговорни, у цијелој БиХ, били би спремни без драме и узбуђења. Једноставно је: Најригорознија забрана кретања, строга контрола оних који су ушли (ГПС надзор није скуп) и забрана свих јавних набавки без којих ЈП и ЈУ могу функционисати. Сав тај новац дати за куповину респиратора и заштитне опреме за медицинаре. Да не говорим о економским мјерама и елементарној солидарности са "својим" народима па да одвоје 50% и више од својих плата. Хоће, мало морген.

Name

кики

24.03.2020 06:00

Респиратори нису ни потребни у великим колицинама...само за хроницне плуцне болеснике.Сви остали који немају проблема са плуцима не требају репиратор...то је погресно сто раде у Италији...сваког са симптомима прикопцају на респиратор...лудница.