Стручњаци: Останите кући и не излазите вани

Према упозорењима стручњака, у нашој земљи до 19. априла могло би обољети више од 19.000 особа. 

Босна и Херцеговина 23.03.2020 | 08:13
Стручњаци: Останите кући и не излазите вани

Корона вирусом у БиХ тренутно је заражено 126 особа, а мјере превенције којих се морају придржавати сви грађани могле би спријечити епидемиолошку катастрофу. У супротном, према упозорењима стручњака, у нашој земљи до 19. априла могло би обољети више од 19.000 особа. 

Субспецијалиста гастроентерологије и специјалиста интерне медицине у Универзитетском клиничком центру у Тузли те ванредни професор на катедри за интерну медицину Медицинског факултета у овом граду проф.др.сц. Нермин Салкић илустративно је појаснио дешавања везана за пандемију корона вируса, са посебним акцентом на мјере превенције.

Према Салкићевим ријечима, Босна и Херцеговина налази се на двоседмичној раскрсници која ће напослијетку показати да ли ћемо у епидемиолошком смислу проћи неоштећени, или ћемо ући у државну пандемију са несагледивим посљедицама.

Први случај заразе корона вирусом у нашој земљи забиљежен је 5. марта ове године у Бањој Луци, а уколико се не буду примјењивале превентивне мјере, Салкић упозорава да би 19. априла ЦОВИД-19 могао бити регистрован код чак 19.683 особе.

Служећи се епидемиолошким калкулатором који је прилагођен нашој земљи, Салкић наводи да би у врху епидемије у БиХ 380.000 особа могло требати болничку хоспитализацију, уколико се сви не будемо придржавали мјера које су изречене од надлежних служби.

"Уколико би се претпоставке оствариле, огроман број пацијената 'прегазит ће' здравсвени систем због чега ће почети расти смртност, не само од корона вирусне инфекције, него и из других разлога јер људи и даље добијају инфаркт, запетљај цријева и мождани удар.

Здравствени систем једноставно неће имати довољно људских и материјалних ресурса како би могао стићи на све потребе становништва ове земље. То је управо оно што се дешава у Италији те је тамо смртност знатно већа него у Кини", каже Салкић, нагласивши да један заражени у просјеку инфицира до три особе.

Уколико се допусти развијање корона вирусна инфекције у пуном јеку, овај тузлански стручњак наводи да се у нашој земљи може очекивати више од 100.000 преминулих.

"Ово није претјеривање већ су бројеви базирани на чињеницама и стварним епиемиолошким процјенама. Тренутно се налазимо на раскрсници, а наше епидемиолошко стање је знатно лошије него што то калкулатор показује јер имамо велики инфлукс људи са Запада, односно који се враћају из земаља у којима су радили. У овом тренутку веома је битно да се придржавамо свих мјера које су препоручене", наводи Салкић.

Сматра да су органи власти у оба ентитета увели одличне мјере како би превенирали ширење инфекције.

"Уколико будемо сви ригорозни, придржавамо се свих мјера за превенцију епидемије те уколико успијемо смањити стопу трансмисије испод један, можемо очекивати знатно бољу епидемиолошку ситуацију са знатно мањим бројем обољелих и преминулих", додаје Салкић.

Да би се споменуто постигло, Салкић наводи да се од грађана БиХ тражи изузетно мало.

"Останите у кући, избјегавајте излазак вани без пријеке потребе. Нека један члан породице излази по намирнице свака три дана. Покушајте да не идете на посао, већ да радите од куће, или узмите годишњи одмор. Практикујте социјално дистанцирање, изјегавајте руковање, грљење и љубљење.

Перите руке често, обични сапун је довољан, уз прање руку од 20 секунди, као и алкохолни дезинфицијенси. Обавезно често дезинфикујте мобител, не дирајте лице, нос и уста јер ово су мјеста уласка инфекције", савјетује Салкић те указује на значај одржавања респираторне хигијене.

На крају, он је грађане наше земље позвао на искреност и одговорност, казавши да је сада пресудно да на здравственим пунктовима буду искрени те да дају тачне податке.

(Клиx)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Харе

23.03.2020 07:28

Питајте стручњака како то извести кад морам на посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

100.000

23.03.2020 09:48

Е па докторе.

Name

Боли вар

23.03.2020 07:38

Др Салкић ме је утјешио. Био сам у паници. Овај нас све поваља к'о кегле, хоће ли ико остати да прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјере

23.03.2020 07:51

Видим јутрос пензионера и старијих гдје год се окренем...а полиције нигдје да контролише, ни једно ауто, ни један полицајац...дајте упослите неке редаре који би били акредитовани за контролу...не може се само изрећи мјера и очекивати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није баш...

23.03.2020 08:04

Извини, а ко це тим старим људима купити намирнице, ил ста им већ треба, ако живе сами? У Србији могу бар недељом изаћи до продавнице, код нас ништа није регулисано за људе који немају никога. Зато не лупај, него гледај своја посла.

Name

Јелена

23.03.2020 08:20

Како није регулисано, јел постоји број на који треба да се јаве и волонтери це доци, јел врте те бројеве на свим телевизијама? Не, лаксе се сврцкати по граду. Прво се информиси, па онда лупај.

Name

Ре Мјере

23.03.2020 08:23

Ако јадни људи не оду да купе храну. Тада су осудјени на смрт од глади. Дал неко о томе размисља? А доктору свака цаст за видео. Само се струка треба слусати а не ови са купљеним дипломама.

Name

Има рјешење

23.03.2020 09:58

Најбоље вријеме за илегалне акције пензионера је ујутро око седам и поподне око 15 часова. У то вријеме је примопредаја дужности у станицама, па је најмање полиције на улици.

Name

Дане

23.03.2020 08:33

Продузити забрану рада свид угоститељским објектима и осталим ма свима до краја априла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

23.03.2020 09:44

Ста ти имас од тога.Лако је бити будзетлија и тако прицати,али полако,закинуце и вас,мозда не овај месец,али од следецег вец сигурно,видецес,цим нестане пара

Name

@Јелена

23.03.2020 09:59

Како мислиш да особа са преко 70 година оде до банке, подигне новац, зовне волонтере да јој купе шта јој треба? О каквом свцкању по граду причаш, говорим о основним потребама, зато не лапр*дај по татстаури, него размисли прије него што напишеш.

Name

Циклон

23.03.2020 10:06

Могла си и ти мало да размислиш па да даш неко рјешење и да не лапрдаш по интернету, а рјешење има... нема пензионера који нема особу од повјерења ако не родбину!

Name

@Циклон

23.03.2020 15:38

За све има рјешење, ал га не проналазе ни они који су плаћени за то. Особе од повјерења нема, а познајем људе који живе сами, без родбине. Добро је што си се и ти у лапрдању нашао као и ова горе...